onsdag 19 februari 2020

Italiensk kålsoppa - rabollita


Rabollita, har du hört talas om det? Om inte så är det ingen fara, det hade inte vi heller innan vi såg det i ett tv-program om Italien häromveckan. Alltså det landet har ju så mycket gott att bjuda på, bara tanken på gelato får snålvattnet att rinna till, men soppa är kanske inte det första man tänker på. Men just denna soppan kunde fru M inte få ur sina tankar, så klart att vi var tvungna att laga till den i vårt kök!

I en traditionell rabollita hittar man alltid kål (gärna savojkål), rökt fläsk och vita bönor, i alla fall om vi ska lita på den allsmäktige Google. Vi gjorde på vårt vanliga vis och gjorde soppan på vårt eget vis 😉, kålen och bönorna behöll vi men det rökta fläsket bytte vi mot knaperstekt bacon som vi valde att servera som topping istället. Ett smart sätt att minska köttintaget eller hålla soppan helt vegetarisk om så önskas!
Några sorgliga potatisar och en stackars palsternacka behövde räddas ur kylen, så ner med dom också i grytan och bara 30 minuter senare hade vi en god och värmande soppa att njuta av!


Rabollita, kålsoppa med vita bönor   2 port + matlåda
300 g vitkål, strimlad
150 g morötter, slantade
50 g palsternacka, skivad
150 g potatis, tärnad
3 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 rödlök, finhackad
1 stjälkselleri, skivad
1 paket kokta stora vita bönor, 380 g, sköljda
1½ - 2 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
salt och svartpeppar
1 msk torkad salvia
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
Till servering;
Brödkrutonger
1 paket bacon (140 g) strimlad
parmesanost
Bryn vitkål, morötter, palsternacka, potatis, vitlök, rödlök och selleri utan att det tar färg, i en stor gryta.
Tillsätt vatten, buljongtärning, salvia, timjan och oregano, rör om och låt sjuda under lock till grönsakerna är mjuka, ca 20 minuter.
Stek under tiden baconstrimlorna och låt dom rinna av på en bit papper.
Häll i de avsköljda vita bönorna och smaka av soppan med kryddor.
Servera soppan med hyvlad parmesanost, bacon och brödkrutonger.


Soppiga toppings att servera vid sidan, perfekt när var och en kan välja efter sin egna smaklökar och preferenser...


Känner du för att snacka svenska med din kålsoppa istället för italienska så har vi så klart ett recept på en "vanlig" kålsoppa också. I samma inlägg hittar du ett av herr Mårtenssons matminnen, förknippat med en speciell herre som gick under smeknamnet Kålsoppenels...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!