söndag 12 augusti 2018

Zuleikatårta

Kärt barn har många namn heter det ju och det stämmer väl in på dagens tårta som vi tipsar om idag. Dom flesta av oss kallar förmodligen den här mandeltårtan Zuliekatårta, men den är även känd som Oscar II:es tårta och succétårta, och säkert så har någon annan av er andra namnförslag. Oavsett vad vi väljer att kalla den så är det en smarrig tårta som är enkel att göra i god tid innan den ska serveras, och som dessutom kan varieras med både punch, citron och choklad som smaksättning.


Detta är ett av essen Håkans mor har i sin kockärm, och även om vi har bjudits på den otaliga gånger så har vi faktiskt inte hunnit tröttna. Den där kladdiga och sega kolakrämen gör sej så himla bra till den lätt knäckiga mandelbottnen, två texturer som helt enkelt trivs tillsammans. Dessutom är Zuleikatårtan glutenfri, så är du eller någon av dina gäster känsliga för gluten så passar den perfekt!

Zuleikatårta 
Tårtbottnar
4 äggvitor
1 1/4 dl socker
125 g sötmandel, eller mandelmjöl
Skåla, skala och mal mandelen
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt i socker och mandel.
Rita upp två cirklar på bakplåtspapper, använd en mattallrik som mall, och bred ut smeten i dom.
Grädda bottnarna mitt i ugnen på 175 grader ca 15-17 minuter.
Låt bottnarna kallna på plåten innan du lossar dom försiktigt.
Fyllning och garnering
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 tsk maizena
125 g smör
mandelspån
Vispa samman gulor, socker, maizena och grädde i en gryta.
Sjud sakta blandningen på låg värme under omrörning tills krämen tjocknar.
Ta bort grytan från värmen, klicka i smöret i under fortsatt omrörning.
Låt krämen kallna och stelna.
Rosta mandelspånen i ugnen några minuter tills de fått fin färg.
Bred hälften av krämen på den ena bottnen, lägg på den andra bottnen och bred på resten av krämen.
Låt tårtan stå kallt till serveringen.


Helgen har gått i partajandets tecken för Mårtenssons med restaurangbesök i fredags och kräftskiva igår, och ja partaj och partaj - det går ju ganska lugnt till i vår ålder 😉 och vi var hemma i kristlig tid båda kvällarna. Restaurangen vi landade på med goda vänner är vår favorit i stan, Hotell Continentals Backficka och även denna gången valde vi att testa några av de ljuvliga smårätter dom har på menyn. Goda allihop, kvällen var jättetrevlig med många skratt, bubbel och babbel.


Igår var det dags åter igen för den årliga traditionen "kräftskiva hos familjen Björkenäs" en av årets stora höjdpunkter! Dels för att Anne och Ingemar alltid bjuder på en dignande buffé med delikatesser och vi äter tills vi storknar, och dels för att det är ett glatt gäng som samlas kring det dukade bordet och som vi alltid ser fram emot att få träffa igen!


I vanlig ordning så fanns det mer än en av alla godsaker som vi absolut kommer att kräva att få receptet på, och när recepten landat i vår inbox kommer dom helt i vanlig ordning att hamna här i vårt kök så att även ni kan få ta del av dom!

Nu står det lite blandade aktiviteter på söndagschemat, bland annat ska vi en tur till Ankis far och se hur det går för Hasse i hans nya fina lägenhet, fixa och trixa, ta en söndagsfika tillsammans med honom och kanske även en liten promenad i kvarteren.
Veckans matsedel ska planeras och inköp ska göras, och kanske vi rent utav dessutom kommer hem med en ny familjemedlem... men det återstår att se och är en annan historia 😊😊

En fortsatt skön söndag till er alla, och en riktigt fin ny vecka önskar vi er!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!