tisdag 7 augusti 2018

Zucchinicarpaccio


I ett försök att återskapa lite semesterminnen och upplevelser, ja naturligtvis matrelaterade sådana, gav vi oss på att göra carpaccio på zucchini förra helgen, och baske oss om vi inte nästan nådde ända fram i smakerna! När vi besökte vår favoritrestaurang Wapa Tapa i Playa Ingles nu i sommar var detta en av alla de rätter som vi föll pladask för, vi beställde in den alla kvällar utom en och hann som ni märker inte tröttna.


Zucchinin har verkligen sin högsäsong just nu, det finns en hel massa olika sorter att välja mellan har vi sett. Denna köpte Anki hos Mandelmanns förra veckan, en riktig bamsestor zucchini och på tok för stor för att förvandla till carpacchio så den blir nog till att dela och fylla med något gott istället.
Till carpaccion är det några storlekar mindre du ska välja i grönsaksdisken, tänk i storlek som en gurka ungefär så blir det bra. Använd en mandolin inställd på näst tunnaste inställningen för att skiva zucchinin, har du ingen mandolin så går det alldeles perfekt att använda osthyveln istället.


Skivorna sprider du sedan ut på ett stort fat, dom kan ligga lite omlott men tänk på att dom alla ska få både olja och citronsaft på sej så låt dom inte täcka över varandra för mycket.
På zucchinin har vi sedan rostade pinjenötter, är du allergisk så hoppar du över dom eller ersätter med mandel om du tål det, färsk mynta, salt och nymald svartpeppar. Som pricken över i hyvlas parmesanost över hela härligheten, hyvla tills du skäms - eller är nöjd, vilket som.

Zucchinicarpaccio   ca 2 pers
1 liten zucchini
2 - 3 msk raps- eller olivolja, gärna med citronsmak
½ pressad citron
2 msk pinjenötter
några färska myntablad
parmesanost
salt och svartpeppar
Hyvla zucchinin i tunna skivor, använd mandolin eller osthyvel.
Lägg ut skivorna på ett fat, ringla över olja och pressa över citronsaft.
Rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna, dom ska få färg men se till så att dom inte bränns.
Låt pinjenötterna svalna innan du hackar dom grovt och strör över zucchinin.
Strö på salt och nymald svartpeppar, myntablad och tunt hyvlad parmesanost.
Servera direkt.

Vi har sagt det förut, men det tål verkligen att upprepas några gånger till. Mat kan verkligen vara vackert, somliga råvaror är helt enkelt konstverk när man kikar närmare på dom. Så stanna upp en kort stund och ta dej lite tid att titta närmare på det du håller i din hand, lite grönsaks-mindfulness skadar aldrig!


Till vårt småplock testade vi ett nytt franskt rosébubbel med lite lägre alkoholhalt än "normalt", Say blush 73198 på 6,5%. I vårt tycke en riktigt trevlig överraskning, det smakade mycket bättre än vi trodde att det skulle göra (ni vet det där med att välja vin/bubbel efter flaska och etikett) och är verkligen ett riktigt friskt och gott sommarbubbel som passade perfekt till våra tapas.

                                                                             💓💓

Vi har haft en liten bloggpaus här i köket som ni kanske märkt, och det har sina förklaringar och dom kallas livet... Håkan jobbade och är åter tillbaka på 100% sedan sin sjukskrivning och semester, och Anki har tillsammans med sin syster hjälpt sin far att flytta.
Flytten har varit planerad och på gång sedan februari då vi började sortera, tömma och packa hela det stora huset där han och Ankis mor bott i närmare 60 år... jepp - mycket grejor blir det!
Hela förra veckan gick åt att packa det som skulle med till lägenheten där han nu bor, i fredags gick flyttbilen och sedan spenderades helgen med att få allt på plats, fixa och dona.

Nu är Hasse i princip installerad i sin lägenhet, han håller på att försöka lära sej hur saker och ting fungerar där, åker hiss och tar turer till Seniorernas hus där han spelar biljard och snackar med gamla bekanta. Trivseln och hemkänslan blir större för varje dag, han är tillbaka i sina barndoms- och ungdomskvarter och känner sej som hemma där.
Huset är sålt och det är dags för någon annan att skapa sej ett liv i radhuset, göra det till sitt och sätta sin prägel på det. Som sagt, livet... cirklar som sluts och påbörjas.

Vi önskar er alla en fortsatt fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!