måndag 20 juni 2016

Janssons frestelse med matjessill

Tänk att det hjälpte att vi hotade med att ta ett snack med den som dansade regndansen för att vädret plötsligt skulle slå om och så dök solen fram igen. Blåsten blir vi däremot inte av med i första taget här på kusten, men regnet drog vidare någon annan stans i alla fall och det tackar vi för! Vädret blev till och med så fint att vi kunde sitta ute på vår nypimpade balkong och avnjuta gårdagens middag, ljuvligt minsann. Det blev en gammal favorit fast denna gången i en lite annorlunda tappning, vi högg nämligen in på en Janssons frestelse där ansjovisen byttes ut mot matjessill.

Den som bränner formen får diska den, så lyder en av reglerna i det Mårtenssonska köket... 
huha det tog sin lilla tid vill vi lova, men nu ser den nästan ut som ny:) 

Det är ju liksom så att inte alla gillar ansjovis speciellt mycket, vi hör visserligen inte till den gruppen - tvärtom - men däremot så vill vi gärna testa nya vägar i köksregionen och eftersom det fanns matjessill hemma så slog vi till. När man byter ut ansjovisen mot matjessill så blir sillasmaken mindre framträdande i gratängen, den blir också lite sötare istället för att bli väldigt salt som den då ibland kan bli. Tänk bara på att vi är stora sillälskare (som sagt var...) och därför tar vi i rejält med matjessill, tycker du att det ser ut och verkar bli för mycket så ta i den mängd du tycker verkar lagom.


Vi använder oss gärna av fast potatis i vår Jansson eftersom vi inte gillar när potatisen kokar sönder utan föredrar när den fortfarande är i fast form, men det är en smaksak. Vissa föredrar mjuk potatis så där får du själv experimentera och prova dej fram på vad du gillar bäst. Man kan använda både gul och röd lök, det viktiga är bara att man steker den mjuk i rejält med smör innan den åker i formen. Dels så får löken en mjukare trevligare smak och dels så undviker man på detta sättet eventuella gasfadäser senare på kvällen... tro oss vi har provat:)

Janssons frestelse med matjessill ca 4 "middagsstora" 
800 g fast potatis
300 g matjessill
3 medelstora röda lökar
3 dl grädde (valfri sort) eller gräddmjölk
3-5 msk spad från matjessillen
vitpeppar
smör
ströbröd
Skala och skiva potatisen tunt, det går bra att använda skivsidan på rivjärn om man inte har köksmaskin eller mandolin.
Skala och skiva lökarna och stek dom en stund i rejält med smör så de mjuknar, utan att få för mycket färg.
Smörj en ugnssäker form och lägg ett lager potatis i botten, därefter ett lager lök som följs av ett lager matjessill.
Varva därefter potatis, lök och sill i formen, avsluta med ett lager potatis och krydda med vitpeppar.
Strö över ströbröd så det täcker, klicka över smör och häll på hälften av grädden blandat med någon matsked sillspad.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader i 60-90 minuter, tiden beror på hur tjockt du skurit potatisen.
Ta ut formen efter 30 minuter och häll i resten av vätskan.  
Känn efter med en provsticka eller gaffel så potatisen är färdigkokt innan du serverar.

Vill du hellre göra din frestelse på traditionellt sätt med ansjovis istället för matjessill så har du recept på vår "vanliga" Janssons frestelse här. Dessutom finns det faktiskt ett recept på en vegetarisk Janssons frestelse i vårt receptskafferi, den blir så otroligt god och vi kan varmt rekommendera den om du vill vidga dina frestelsevyer ännu mer!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Men så gott det här verkar! Jag älskar Janssons frestelse och det måste ju vara lika gott med matjes i som med ansjovis. Och vilken bra vickningsrätt så här i sommartider tänker jag. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja vi blev väldigt positivt överraskade, det blev nästan en helt ny rätt:) Visst är den perfekt till vickning, som för övrig är ett ord som vi använder alldeles för sällan, det låter så himla trevligt tycker vi!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!