tisdag 5 december 2017

Krämig grönkålssallad

I söndags svängde Håkan sina lurviga ute i köket och gav sig på att testa ett nytt recept för revbenen som ska serverar till jul hemma hos svägerskan, bäst att vara på säkra sidan och testa i hemmaköket innan man bjuder på andra! Till revbenen åt vi en krämig sallad som påminner lite om coleslaw, fast med med grönkål och brysselkål istället för vitkål och morötter, ett försök på nytt recept det med och hur god som helst blev den.


Att ha någon annan kål än den bruna varianten på julbordet har vi aldrig provat, brunkål är det som gäller och så har det varit sen urminnes tider när det äts skinka, prinskorvar och köttbullar för vår del. Vi är helt enkelt drillade så sedan barnsben 😉...
Men inget ont om brunkål, vi kommer definitivt inte att överge den, men det är ju faktiskt kul och spännande med nya tillbehör även när det är gäller julmat och vi kan lova er att denna grönkålsslaw är en het aspirant för jobbet! Resterna satt som en smäck till julskinkan dagen efter...


Förutom grön- och brysselkål hittar du stjälkselleri, äpple och valnötter i salladen, alla ger dom ett gott krisp, kras och en annan textur (som det så tjusigt heter på matspråk) till rätten. Dressingen gör du så stark som du vill ha den genom att anpassa mängden dijonsenap du tar i och hur du balanserar den med honungen, se våra mått som ett förslag och smaka dej fram.

Krämig sallad med grönkål och brysselkål
Dressing
1 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1-2 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
salt och peppar
Rör samman alla ingredienserna, smaka av och låt dressingen stå och dra under tiden som du gör salladen.

Grönkålssallad
75 g färsk grönkål
125 g färsk brysselkål
1 syrligt äpple i tunna klyftor
1 stjälk blekselleri, slantad
ca 1 dl grovt hackade valnötter
Skölj grönkålen ordentligt, ta bort den tjockare mittsträngen och strimla kålen.
Ansa brysselkålen och strimla dom tunt tvärsöver, enklast med osthyvel eller mandolin, och skölj.
Koka upp rejält med vatten, när vattnet kokar häller du ner båda sorters kål och låter dom koka ca 1 minut (blancheras).
Häll av kålen i en sil och spola genast med kallt vatten, låt rinna av och torka så mycket som möjligt (vi la ut kålen på en ren kökshandduk).
Blanda samman kålen med äpple, selleri och det mesta av valnötterna med dressingen i en skål och strö över lite hackade nötter till serveringen.

Och revbenen då, hur blev dom?! Jo tack, dom blev helt okej men behöver en liten finjustering och polering innan dom hamnar här. Men håll ut, den som väntar på något gott ska icke behöva vänta länge, dom kommer innan det är dags att slå dig ner till bords på julafton!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!