fredag 8 december 2017

Pepparkakscheesecake med apelsinsmak

God fredag till er alla, idag lägger vi en ny juldessert till vår samling av juliga efterrätter, kanske en frisk pepparkakscheesecake kan passa fint att fira adventshelgen med?
Egentligen gillar vi inte såna här bakade cheesecakes särskilt mycket, vi föredrar dom oftast i fryst form, men denna cheesecake med apelsinsmak föll oss på läppen. Det kan ha något att göra med toppingen som breds över fyllningen, den gör kakan lenare och mjukare och inte så stabbig som en ugnsbakad cheesecake oftast blir. Den friska apelsinsmaken i fyllningen deltar säkert också i smaksuccén 😋

Pepparkakscheesecake

Vad som däremot inte är någon större succé är kvalitén på bilden ovan, men det får ni helt enkelt överleva. Det enda som fanns tillhands när vi blev bjudna på kakan hos Anne och Ingemar var telefonen och med den blir det inte bättre bilder än såhär.
Men vi garanterar er, smaken överträffar bildkvalitén!

Pepparkakscheesecake med apelsinsmak
Botten
100 g smör
30 pepparkakor
Smält smöret och låt det svalna.
Mixa eller krossa pepparkakorna och blanda med smöret.
Bred ut det i en rund form med löstagbar kant ca: 24 cm i diameter.
Ställ in formen mitt i ugnen och grädda på 175 grader  i 10 minuter.

Fyllning
200 g färskost
1½ dl socker
3 ägg
1 msk fint rivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft
Rör samman ost och socker.
Rör ner ett ägg i taget och till sist apelsinskal och saft.
Bred ut smeten på pepparkaksbotten
Ställ in kakan mitt i ugnen och grädda i ca 30 minuter på 175 grader.
Låt kakan kallna.

Topping
2 dl crème fraiche
1 dl florsocker
1 apelsin
pepparkakor
Rör ihop crème fraiche och florsocker bred ut på kakan.
Garnera med apelsinskal och pepparkakssmulor.

Nu stundar helgen alldeles bakom hörnet för oss alla, och nyfikna som vi är så undrar vi vad ni skall fylla den med?
För vår del blir det en lugn och städad helg med god mat och dryck, något som vi hoppas att ni också får njuta av. Håkan lär ta någon extratur till jobbet för att förbereda all julmat som skall säljas till jul, som charkuterist gäller det att ligga steget före och vara väl förberedd för vad som komma skall 😉.

En härlig helg önskar vi er alla, må väl så hörs vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!