måndag 15 december 2014

Koka julskinka och sedan griljera med hjälp av Ernst

I dag kör vi vidare i vår julbonanza och det har blivit dags för julskinkan att ta plats på bordet.
"Ajamen nääää, har dom inget annat för sej i det där Mårtenssonska köket än att bjuda på julmat hela tiden", tänker kanske någon nu i? Nope, tänk för att det har vi inte:) Inte just nu i alla fall. Vi tänker faktiskt vara så retsamt jobbiga att vi kör på med alla de recept och bilder som vi har från förra årets jul, vi vill ju att dom ska komma till användning istället för att bara ligga kvar i datorn och skräpa. Förhoppningsvis så ska ni inte hinna tröttna på vårt julbord innan julafton är här, det inte är så många deltagare kvar.

Skinkan är alltså från förra året då fru M fick för sej att vi skulle testa griljeringsröran som hon sett allas vår myskille Ernst göra på tv. Håkan var väl inte helt med på idén, i hans öron lät det som att griljeringen var lite väl nytänkande, men han vet ju samtidigt att det är svårt att stoppa sin fru när hon väl bestämt sej:) Så en av skinkorna vi satte i oss blev alltså dressad i Ernsts röra för att behålla julefriden i köket!
 

Vi har alltid rökt skinka här hemma och det funkade denna röran alldeles utmärkt tillsammans med, men det går säkerligen fint till vilken sortens skinka ni än föredrar att ha på ert julbord. Många lägger skinkan i blöt i vatten innan de tillagar den, men även det är en smaksak. Vi gillar röksmaken så vi hoppar på julbadet för vår skinka och lägger den direkt ner i grytan.
Vill ni blötlägga innan kokningen så är det vanligast att man låter skinkan, oavsett sort, ligga ca 2 timmar i vatten om den ska tillagas på spisen, 15 timmar om den ska lagas till i ugnen.
Att koka skinka är inte svårt alls och kräver bara ett fåtal ingredienser. Antingen lagar man till skinkan i ugnen eller på spisen, vi föredrar det senare alternativet och då går det till så här:

Koka skinka i gryta
1 stycken julskinka av valfri sort
några lagerblad
10-15 kryddpepparkorn
ca 10 hela kryddnejlikor
ca 10 hela vitpepparkorn
1 gul lök i kvartar
1 morot i mindre bitar
vatten
Lägg skinkan i en stor gryta och häll i vatten så det täcker skinkan. 
Stick in en köttermometer mitt i köttet.
Tillsätt lagerblad, kryddor lök och morot till vattnet. 
Låt vattnet koka upp, skumma av och låt sedan skinkan sjuda under lock tills termometern visa på 70 grader. Det tar ca 1 timme per kilo.
Ta upp skinkan och griljera den om du vill.

Griljeringsröra
1 dl honung
½ dl soja
1 msk fänkålsfrön som du mortlar
½ tsk kryddpeppar
1 msk rosmarin
1 msk timjan
svartpeppar efter ditt eget tycke och smak
Snitta svålen på skinkan i ett tjusigt rutmönster.
Rör samman griljeringsröran och pensla den på hela skinkan, ta lite extra på just svålen.
Ställ skinkan mitt i ugnen på 250 grader och låt den stå inne i 20 minuter.
Ta ut skinkan, pensla på mer röra och ställ in skinkan i ugnen igen ytterligare 20 minuter.
Ta ut, låt svalna och skär upp skivor att mumsa på.


Och nu när vi ändå är inne på ämnet julskinka så kan vi berätta för er att, enligt Svenskt kött, 61% av Sveriges befolkning tycker att det inte känns som en riktig jul utan julskinka på bordet. 80% tycker att det är viktigt att julskinkan är av svenskt kött och dom procenten kan vi ju säga att vi håller med till 100%!
Om man är nyfiken på varför den svenska skinkan kostar lite mer så kan man läsa mer om här på ICAs sida.

Om vi ägnar oss åt lite mer lokalt onödigt vetande om skinkor så kan vi berätta att herr M beräknar att det kommer att säljas ca 1 ton rökt skinka på Håkans jobb denna julen. Av den sockersaltade kommer det att passera ca 400 kilo genom dörrarna på GeMa-livs. Inte illa för en liten ICA-Nära butik i ett samhälle på ca 1100 personer, häpp!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

 1. Julskinka är ju faktiskt väldigt billigt så folk är smarta som köper så mycket. Vi kommer att vara borta hela julen och kanske köper en skinka efter jul istället om vi inte är för trötta på det. Griljeringen låter smarrig. Han har mycket Kul för sig den där Ernst 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, vi brukar också köpa på oss mer än en för att använda till både pålägg och andra maträtter. Minns Mannerströms makaronipudding... och att ha i ärtsoppan är perfekt. Efter jul är dom oftast lite billigare också;)
   Ja, han kan den där Ernst.

   Radera
 2. Undrar varför folk tycker att det är viktigare med svensk julskinka än svenskt kött annars? Märkligt... Nåväl, fin skinka det där! Låter gott, men här blir nig den traditionella griljeringen ändå, jag är lite som Håkan där ;) Ha en skön vecka, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Sara, det kan man ju verkligen undra vad det beror på... Här har det blivit vanlig griljering i år också, de gånger vi gör med griljering för det är inte på alla det hamnar sådant:) Men denna versionen blir det också en av denna julen.
   Tack, hoppas det blir så för dej också
   kramar

   Radera
 3. Helt ärligt så har jag nog aldrig sett nån skinka se så läcker ut! WOW!
  Testade en griljering med poppade senapsfrön förra året, den var bra!

  Stor kram till er! //Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den fina komplimangen, den suger vi åt oss:)
   Alltid lika roligt att prova nya smaker och varianter.

   Kramar till dej, Jenny!

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!