tisdag 12 december 2017

Korv med ost och jalapeños

Hemmagjord korv, det kan det ju passa bra att tipsa om nu så här i juletider, eller hur? Så klart kan man njuta av hemmagjord korv året om, dagens heta ostkorv passar lika fint på grillen en ljummen sommarkväll som den gör i stekpannan i juldagarna.
Osten vi använde är föga förvånande Västerbottenost, men det går bra med annan vällagrad ost också, och hettan i korven fick vi av inlagda jalapeños. Mängden hetta kan man variera efter behag, vi tog det nätt med det starka då ena halvan av Mårtenssons är lite känslig.

De flesta ingredienserna får åka ner i köttkvarnen samtidigt och på så vis börjar du blanda smeten redan när du maler den, allt för förenkla.
Jag brukar köra genom ett knäckebröd i kvsárnen till sist så man får med allt det goda.


Sen trär vi på svinfjälster på korvsprutan, ta det försiktigt och ha inte brått så slipper du att korvskinnet spricker. Tänk på att lägga fjälstern i blöt och skölj igenom någon gång också så går det smidigt att stoppa korven sen.

Sen stoppar vi korv för glatta livet! Mata i smeten i en jämn ström, använd ena handen och tryck på korven så det fördelas något så när jämt, eventuella luftbubblor fixar man med en nål när korven är färdigstoppad. 


När all smet är i korven skall du dela upp den i mindre korvar och det gör du antingen som jag beskriver i receptet nedan eller så här;
Nyp med en tumme och pekfinger ihop efter en lagom bit korv, med den andra tummen och pekfingert nyper du ihop efter en ytterligare en bit korv.
Snurra korven, som bildats mellan dina händer, framåt.
Mät en bit korv till in och knip åt med tumme och pekfinger, och med andra handen en korv till, knip åt och snurra fram en korv till.
Fortsätt till hela korven är delad i mindre korvar.

Ostkorv med hetta 
Bäst resultat får du när alla ingredienserna till korven är riktigt kalla.
900 gram rimmad lägg
100 gram bacon
50 gram gul eller röd lök
100 gram grovt riven västerbottensost
50 gram inlagd jalapeños, strimlade
2 dl vatten
75 gram potatismjöl
Mal kött, bacon och lök på mellanskivan i din köttkvarn, ner i en skål.
Rör ner övriga ingredienser och blanda samman korvsmeten väl.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låta dom steka färdigt i ugnen.

En utförligare beskrivning med foton på hur man stoppar korv har vi här, var inte rädd för att fråga om du undrar något så ska jag se om jag kan svara!

Smaklig spis! / (Anki och) Håkan

2 kommentarer:

  1. Hejsan.

    I helgen ska jag stoppa korv för 1 gången ��.
    Stämmer detta vad jag har läst.
    Ratio.
    1 kilo kött.
    15-30 % Fett.
    1 dl vatten per kilo.
    kryddor.

    ost korv addera 10-15% ost per färdig smet per kilo.

    Krokfjälster 5 meter ca 1 kilo smet per meter.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, spännande och vi håller tummarna för korvtillverkningen!
      Ja, det låter som rimliga mått tycker jag.
      Lycka till/Håkan

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!