lördag 29 december 2012

Biff Rydberg på vildsvin och en rödkålschutney till det.

Så där ja, då var vi återbördade till vårt kök igen efter några dagars avkoppling bland Köpenhamns (glädje) kvarter! Det var ett kärt återseende, det är på tok för länge sedan vi tog en minisemester i Dronningens by. Vi har verkligen inga problem med att strosa runt i den stan, njuta av allt folkliv, upptäcka nya restauranger och små mysiga affärer, promenadvänligare storstad får man leta efter. Denna gången bodde vi på Scandic Weber och det kan vi verkligen rekommendera, ett stenkast från tågstationen ligger det på Vesterbrogade.
Lite mer om Köpenhamn och ett synnerligen lyckat restaurangbesök sparar vi till en annan dag, men vi lovar ni ska inte behöva vänta länge innan det dyker upp.

Igår utlovade vi ju att det skulle bli både en spännande touch på en klassisk maträtt och lite reafynd så det är väl lika bra att vi kör igång då, så klart börjar vi med maten.
Den gamla klassikern som fått ny kostym är nämligen Biff Rydberg som ju vanligtvis brukar kockas till på oxfilé (här hittar ni ett recept på det), men som vi fick för oss att göra på filé av vildsvinskött. Ni som är stamgäster i vårt kök är säkert inte alls förvånade, ni vet ju att vår frys innehåller en hel del av den varan:) Men det är inte fy skam för det finns en massa gott man kan kocka till av det och vid detta laget så har det blivit en hel del. Så mycket så att vi faktiskt bestämde oss för att ge svinet en egen avdelning i vårt arkiv.

Tillbehören är de klassiska, rödbeta, äggula och ättiksgurka. Men även kapris och en sanslöst god chutney har smugit sej ner på tallriken.

Biff Rydberg på vildsvinsfilé    2 port
smör och rapsolja till all stekning
1 gul lök
300 g vildsvinsfilé, ytter eller inner, tärnad
4 krossade enbär
½ tsk salvia
1 msk konjak
500 g potatis
salt och vitpeppar
½ tsk vardera av timjan, rosmarin och salvia
Skala och koka potatisen ca 10 minuter, ånga av och skär i tärningar på ca 1 cm.
Skala och hacka löken, stek mjuk utan att den tar färg.
Stek potatisbitarna tills de är gyllenbruna, krydda med rosmarin, timjan, salvia, salt och peppar. Håll potatisen varma under tiden som du steker på köttet.
Fräs köttbitarna tillsammans med enbärskross och salvia, krydda med salt och peppar.
Flambera med hjälp av konjaken (ej under fläkten!).
Blanda ner löken i köttet precis innan serveringen.
Servera med:
Kapris, rödbetor, ättiksgurka, äggula och gärna en rödkålschutney

Denna chutneyn måste ni bara göra för den smakar så attans gott och är otroligt användbar. Enkel att göra är den också och så här efter julens avmarsch så är det säkert en del av er som har en bit av ett rödkålshuvud som ligger och skräpar i kylen. Och ligger det inget där så ligger det många i affärernas lådor. 
I Karolines skafferi är månadens tema på "säsongens bästa" just kål så vi tar väl och anmäler vår chutney dit.

Rödkålschutney  
1 klyfta rödkål, fint strimlad
½ rödlök, tunt skivad
1 rött äpple, tunt skivad
2 msk rapsolja
2 msk dadelvinäger eller annan vinäger som smakar lite sötare
½ dl muscavadosocker
2 msk flytande honung
3-4 st stjärnanis
salt och vitpeppar
Fräs kål, lök och äpple i oljan tills kålen börjar mjukna.
Tillsätt vinäger, socker, honung och stjärnanis och låt det sjuda ca 30 minuter, rör om någon gång.
Smaka av med salt och peppar.
Funkar lika bra ljummen som kall.

Så var det då de där fina fynden som vi gjorde på rean och som vi båda jublade när vi såg vad det stod på prislappen! Ett oerhört trevligt par stod det på en hylla på Magasin Du Nords köksavdelning, ett par som vi länge har velat stifta bekantskap med, men där priset har fått oss att tveka. Men så igår så stod dom bara där och sa att de kunde tänka sej att följa med oss hem för under halva priset... gissa om vi slog till direkt?
Som vi ska mala salt och peppar nu:)
Nya äggkoppar blev det också, för vem kan motstå lockelsen att få äta sina frukostägg ur en kopp med fina guldfåglar på? Inte vi, i alla fall. Vidare finns det nu också en minivisp i köket, den verkar man ha mycket nytta av om man ser på hur ofta Nigella använder sin.
I flaskan så, nope ingen prit är det alls, däremot är det något så spännande som Bearnaiseessens! Något som Håkan har läst om lite här och var och som vi tyckte kunde vara roligt att prova.

Japp, där har ni alla (nästan i alla fall) fynden. Orkade ni ta er genom hela alltet...? :)

Nu ska ni inte behöva läsa så mycket mer än att vi önskar er en fortsatt skön helg och hoppas på ett återseende i morgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

28 kommentarer:

  1. Köpenhamn är en av de bästa städerna i världen! Helt klart. Hade gärna velat åka dit i år men det får bli 2013 istället... Har Peugotkvarnarna fast i en annan modell - de är grymma! Ni kommer inte att bli besvikna :=) KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den, så gemytlig så! Men jisses kosses, ni som är i NY ska väl inte längta till Copenhagen:)
      Låter bra det, vi har trånat länge nu...

      Kramar till er båda!

      Radera
  2. Maten är som vanligt hur god som helst! :)
    Vad härligt med Köpenhamn-tripp! Vi ska dit i april, bara jag och maken...barn får stanna hemma! :)
    Återkommer med massor av frågor om Köpenhamn-tips! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar, vi tackar!
      Låter härligt med en liten ensamresa för er båda, misstänker att det blir lite skoshopping kanske? Du är så välkommen så!

      Detsamma önskar vi dej,
      kramar

      Radera
  3. Trevlig läsning! Köpenhamn är ju så mysig, för mig var det dock allt för länge sen. Enkelt för er skåningar kan jag tänka mig. Men det är kanske dags för en Köpemhamnsweekend i vår för oss också......
    Biff Rydberg, en av mina favoriter, kul med en lite annorlunda variant.
    Chutneyn ska jag genast testa, jag har mkt riktigt ett halvt rödkålshuvud kvar i kylen. Jag har inte ens tänkt tanken att göra nåt sånt av den, men det passar ju utmärkt! Tack för tipset!
    Ha en trevlig helg! / Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra! Visst är det, det finns fortfarande så mycket att upptäcka även om vi varit där en hel del. Visst är det lätt för oss att komma dit, härifrån går det dessutom direkttåg så vi är där på 1½ timme.

      Så härligt sammanträffande, då var det ju i alla fall en som hade över:) Vassego, hoppas det smakar.

      Detsamma önskar vi dej!

      Radera
  4. Rödkålschutney vad spännande har en bit rödkål i kylen som väntar på att bli uppäten:)

    SvaraRadera
  5. Ett superbt reafynd, ni kommer nog inte att bli besvikna på kryddkvarnarna. Vi är väldigt nöjda med dem och det känns alltid lika kul att få säga till folk att vi äger till och med 2 Peugeot!!! ;) Och en BMW som det står på vår gjutjärnsstekpanna som herr'n fått ärva av sin farmor.

    Va kul att svinet fått sig en egen hörna på er blogg! ;)

    Och god fortsättning till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jahaja, då kan man ju kanske inbilla folk nu att vi har köpt bil också:) Fast det är ju frågan hur många som skulle gå på den...?
      Vi är redan så förtjusta i kvarnarna, så mycket salt och peppar har nog aldrig legat på vår mat tidigare...

      God fortsättning till er också!

      Radera
  6. Svinaktigt bra. Även om jag inte äter gris.

    Finfina kvarnar -kul att fynda så! Magasin du Nord är nostalgi för mig. Min mamma gick alltid dit när vi var i Köpenhamn på sjuttiotalet.

    Ha en fin kväll kära bloggisar! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkar säkert ypperligt med kalkon eller kyckling också, kära du!
      Visst är Nord nostalgiskt, det andas liksom svunna dagar bara man kommer innanför dörrarna.

      Detsamma till dej, fina E,
      kramar

      Radera
  7. Vildsvin som är så gott! Rödkålschutney låter verkligen spännande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, och chutneyn var galet god.

      Radera
  8. Aha, så det var det svinet förvandlades till. Gott! Rödkålschutney får det bli!
    En minivisp har jag och använder den bl.a. till redningar. Smidigare än att ta fram redningsbägaren. Men den där essensen, hur galet låter inte det. Kan ni inte göra brunsås och ge den bea-touch ;-) Kvarnarna var grymt snygga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En brunsås med beatouch var beställt, får väl se om vi kan tillfredsställa fruns önskningar... hmmmm...:)
      Ja, vi gillade verkligen den härligt glansiga lacken.

      Radera
  9. Oja jag orkade mig igenom hela alltet;)
    Halva priset, då är det bara att slå till!
    Hoppas ni får en trevlig och härlig nyårsafton.
    Gott nytt år på er:)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, då blir det förhör sen då:)

      Vi önskar dej detsamma,
      och ett gott nytt till dej

      Kramar

      Radera
  10. Till Köpenhamn vill jag också någon dag, har aldrig varit där! Vilka fina fynd ni gjort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska du absolut ta sikte på det, dock lite mindre än "din" stad:)
      Ja, vi var väldigt nöjda.

      Radera
  11. Härligt med en liten minisemester i Köpenhamn! Biff Rydberg har jag aldrig ätit, varken den på vildsvin eller den klassiska varianten. Kanske dags att bli en erfarenhet rikare! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, riktigt skönt var det.
      Absolut dags att bli en erfarenhet rikare:)

      Radera
  12. Chutneyn låter grym! Oh, ni har varit iväg en sväng... låter som en härlig tripp... ni får berätta vad ni hittade på i Köpenhamn! God fortsättning och kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var riktigt god, tog slut ganska snabbt...
      Håll ut Amym det kommer en lite mer utförlig rapport snart:)

      Detsamma till dej

      Radera
  13. Vill också åka till Köpenhamn! Snarast! Ge mig tips så bokar jag!:)
    Fick påfyllning av vildsvin i helgen. Två paket färs. Gott gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, tips kommer, du får gärna boka in oss också:)
      Inte dumt med vildsvinsfärs, ska bli kul att se vad du hittar på med den!

      Radera
  14. Samma salt- och pepparkvarn har precis hittat hem hit också! Här ska malas som bara den framöver. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, bara att gratulera till ett kanoninköp! Vi har nog aldrig använt oss av kvarnar så mycket tidigare...:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails