onsdag 23 januari 2013

En gratinerad fransos

Nu ska ni få receptet på en av de rätter som vi gärna äter om och om igen. Ja inte samma dag eller dagarna efter varandra, för det hade nog varken vi eller våra medmänniskor uppskattat:) Men vi äter löksoppa i alla fall någon gång varje vinter och vi blir alltid lika överraskade över hur gott det kan bli med så få och så billiga ingredienser. Lök, bröd, ost och buljong - inte särskilt kostsamt alls, kanske tacksamt en månad som denna?

Osten som ska rivas över får ni själv välja namn på, vi brukar oftast ha västerbottenost eftersom vi gillar den och alltid har det hemma. Mängden ost är också helt upp till er, vi tycker att man inte kan få för mycket av den varan så vi tar på mycket ost. Servera den rykande het direkt från ugnen så blir det allra bäst:


Fransk löksoppa, alias gratinerad löksoppa   4 port
4 gula lökar av lite större storlek, skivade
11/4  l vatten
4 msk grönsaksfond
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 dl vitt vin, går utmärkt med matlagningsvin om man vill ha utan alkohol
salt och vitpeppar
några skivor dagsgammalt franskbröd
riven ost med god smak i, vi använder västebottenost
Fräs lökskivorna på svag värme i smör och rapsolja tills de blivit mjuka och lite gyllenbruna.
Tillsätt vatten, fond, timjan och lagerblad och låt därefter soppan småkoka ca 15 minuter.
Slå i vin och smaka av med salt och peppar.
Rosta brödskivorna och tärna dom sedan.
Häll soppan i portionsformar som är ugnsfasta, lägg på brödbitarna och därefter den rivna osten.
Gratinera mitt i ugnen på 250 graders värme ungefär i 5 minuter eller tills du ser att osten har smält ner och fått lite färg.
Servera.

Till denna soppan så finns det en väldigt rolig anekdot för vår del, vem vet kanske för fler av er?
När våra vänner, herrskapet Persson, just hade träffats (tack vare oss minsann) så bjöd Anneli hem Thomas och oss på middag och serverade löksoppa till förrätt. Till saken hör att hon inte hade stekt löken utan istället kokte soppan på rå lök och det var då vi fick lära oss hur viktigt den där vändan i stekpanna är...
Tänk er fyra personer som inte känt varandra tillräckligt länge för att dela vissa pinsamheter, i en liten etta med en lyhörd toalett... Inte kul, inte kul alls! I alla fall inte just då när det kändes som att våra magar skulle explodera och vi knappas vågade röra oss överhuvudtaget.
Hur promenaden hem lät kan ni ju kanske själva föreställa er:) Fortfarande, efter 16 år, så kan vi gapflabba åt det när vi tänker på hur vi alla satt och höll igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

32 kommentarer:

  1. Har bara gjort löksoppa en gång i mitt liv och då var jag 16 år skulle impa på min pappa som skulle komma hem på lunch. Men brände vid och det smakade bränt. Nu blev jag sugen att testa igen:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men man kan ju inte lyckas alltid, klart du ska testa igen! Lycka till.

      Radera
  2. Jag har alltid önskat mig såna soppskålar men det har inte införskaffats än....
    Just löksoppa som gratineras med riktigt mycket ost och bröd är så gott!!
    Vilken rolig historia med er "kokta" löksoppa!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg faktiskt likadana igår i favoritaffären i stan, visserligen från Le creuset men då är dom ju lite lättare i disken också:) Dessa är från antiken, IKEA någon gång på 80-talet...

      Jo tack, den har vi haft/har mycket roligt åt:)

      Radera
  3. Haha ja stekvändan är viktig! Jag brukar steka löken på låg värme länge, typ 20 minuter. Efter ungefär en kvart vattnar löken ur sig och hela pannan blir alldeles gyllene. Slutresultatet blir underbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så viktig:) Kanoners, det ska vi testa nästa gång när vi har lite mer tid på oss.

      Radera
  4. Bara ätit några gånger men väldigt gott!

    SvaraRadera
  5. som jag skrev på fb, samma som hos oss häromdagen! SÅ gott och enkelt
    // Lena från make a ahead food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen kanongott och hur enkelt som helst.

      Radera
  6. Ja det är inte dumt alls med löksoppa, men som sagt den har sina sidor även med förstekt lök. Har också lyckats med mästerstycket att efter en väldigt god middag hemma hos goda vänner. Vi spelade spel och i ivern över att vi vann poäng lägger jag av en högljudd brakare, usch så pinsamt!! Där lär jag inte bli bjuden på löksoppa igen i alla fall ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej hopp! Härligt att vi inte är ensamma, misstänker att det finns en hel del som har råkat ut för militärerna där bak:)

      Radera
  7. Löksoppa har jag gjort en gång, men då utan bröd och ost! Det här är ju en mycket bättre och godare variant på soppan! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja, klart det ska vara ost och bröd.. ja iaf ost - mycket ost:)

      Kramar

      Radera
  8. självklart ska det vara mycket ost! vilken mängd ost det än står i receptet så översätter jag det till MYCKET ;)

    och nu får jag väl erkänna att jag aldrig ätit löksoppa, skämmes på mig! jag som är så tokig i soppor, det får jag allt ta och ändra på.

    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. MYCKET är helt rätt tolkat:)
      Klart du måste ändra på det, nu när du vet att det ska vara MYCKET ost!

      Kramar

      Radera
  9. Mm, jag älskar löksoppa! I min brukar det däremot vara konjak =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konjak, säger du, det låter ju oerhört intressant. Måste ju testas en gång, tack för tipset!

      Radera
  10. Den här kommer jag garanterat prova! Har funderat just på löksoppa och denna gratinerade variant vekar riktigt god. Tack för det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att höra, hoppas du kommer att gilla den lika mycket som vi gör.
      Varsågod.

      Radera
  11. Hahahahahahahahahahahahahaahaha! Åh, jag dör lite när jag läser det här. Sjukt roligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sjukt... ja det var precis vad vi tyckte då att det var:)

      Radera
  12. Hihihi.
    :-)

    Vi åt också löksoppa i veckan, stekt, gratinerad och god

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stekt, det tackar vi för och kanske ni också:):)

      Radera
  13. Jag har länge tänkt testa den soppan...
    Ha det fint
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  14. Ha ha, vilken underbar historia. Löken behöver verkligen sitt i pannan ibland :-)

    Vilken helt ljuvligt fin bild på soppan! Är det månne dagsljus som gör sitt till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, den stunden i pannan är väldigt bra när det mesta i soppan består av lök...:)
      Tack, så härligt att höra (blir så stolta så) Ja det är både dagsljus och Håkan som gör sitt!

      Radera
  15. det här är ju matlagning när den är som bäst! Och nu kom jag på att jag glömde äta löksoppa när vi var i Paris, attans!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Attans, men det är kanske en riktigt bra anledning att snart åka dit igen...? :)

      Radera
  16. Jag testade gratinerad löksoppa för första gången nyligen! Det har inte kommit upp på bloggen ännu bara. Jag både stekte och kokade min längre tid än ni och trots detta gick den inte omärkt förbi. Jag kan bara tänka mig hur det måste varit om löken inte stekts innan :-O

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja isch ja, det ska du inte bry dej om att testa, bara lita på vårt ord:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails