söndag 10 mars 2013

Göra egen korv

Låt oss först börja med att gratta skånepågen Robin till vinsten i melodifestivalen! Mårtenssons är väldigt nöjda med resultatet, för även om Yohio blev vår favorit så blev Robin vår andrahandsfavorit. För att inte vara några följare av mello så har vi ändå sett några spridda delar av delfinalerna, hela andra chansen och hela finalen. Fast finalen brukar vi faktiskt se, det är ju då det känns på riktigt... Vi tyckte hela programmet var riktigt bra, Gina är ju kanon som programledare och sätter den ena kommentaren efter den andra:) Och säga vad man vill om Carola, men sjunga - det kan den kvinnan verkligen göra, vilka pipor!

Från en tävling till en annan, såg ni Sveriges mästerkock i onsdags? Gjorde ni det så såg ni att det stoppades korv i deras utslagningstävling och som ni kanske förstår så satt framför allt den manliga halvan av vårt kök klistrad vid rutan då.
Att göra korv för första gången är kanske inte något man vill göra i en tävling med tre domare av den kalibern hängande över axeln. Ett fel som flera av de tävlande gjorde var att de använde för lite fett och därmed fick alltför torra korvar på tallriken, det går inte att göra bra korv utan tillräckligt med fett. Mängden fett är lite beroende på vilken korv man ska göra och hur fett köttet man använder är.

Som ni kanske också la märke till så är faktiskt korvtillverkning inte speciellt svårt, det gäller bara att bestämma sej att man ska göra det och sedan kasta sig ut i det! Smakerna kan man variera i det oändliga, det är bara fantasin som sätter gränser, vi har bl.a gjort medelhavsinspirerad korv och en med indiska smaker och dagens salsiccia är också en egen variant:

Glöm inte bort att det är viktigt med handhygienen!

Salsiccia
600 g magert fläskkött eller vildsvinskött
200 g grisspäck
½ röd chili
5 g färsk vitlök
1 dl bladpersilja
10-15 persiljestjälkar
8 g salt
1½ g svartpeppar, nymald
100 g vitt matlagningsvin
ca 1 g torkad salvia
Mal kött, späck, lök, chili, persilja och stjälkar på mellangrov skiva i köttkvarnen ner i en stor skål.
Blanda ner övriga ingredienser och rör om väl.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låter de steka färdigt i ugnen.

Idag sticker vi inte "ud snudan" om vi inte är tvingade till det och då menar vi under pistolhot-tvingade, och måtte vi inte bli det! Ger man sig ut på gatorna i vår stad idag så gäller det att ha på blyskorna för det är näst in till orkan ute (fast på radion påstår dom att det bara är storm) och utan tung last riskerar man en ofrivillig flygtur. Istället kurar vi ihop oss i soffan, tar hand om vårt cyberkök, besöker cyberkollegor (länge sen sist, sorry!) och - naturligtvis - lagar mat!

Ha en fortsatt skön söndag och en riktig bra ny vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

38 kommentarer:

  1. Vad gott med sådan hemmagjord korv! :) Blir ännu mer sugen på att köpa korvsats till min Kichen Aid! :)
    Usch för starka vindar! :(
    Vi har vinstilla och minus grader här uppe...
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut helt klart ska du köpa en korvtillsats, det blir så mycket godare med egengjord korv, man vet ju dessutom vad man har i den! Inte en tillsats så långt ögat når:)

      Ja usch, nu är det snöstorm också...

      Tack detsamma Lana,
      kramar

      Radera
  2. Ser gott ut med egen korv men jag har ett bedrövligt minne av korvtillverkning för flera år sedan som inte lagt sig än...."Kocken" hade gjort 6 olika korvsmetar + att vi skulle laga 8 rätter kinamat till oss själva.....kom hem halvt medveslös kl 5 på morgonen (kocken var duktig men inte helt frisk)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch det låter ju inte vidare trevligt, snacka om överambitiös kock:)

      Radera
  3. Hemma hos oss var det några olika favoriter.. tom maken engagerades en smula ;) Gina är helt klockren för den här typen av evenemang tycker jag! Danny boy däremot har stakat sig några gånger...

    Jodå, jag tänkte på er och i synnerhet Håkan när jag såg mästerkocken... tror era korvar hade platsat kanon där... speciellt den indiska! ;) Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Gina är verkligen helt otrolig, så härlig människa! Danny lämnar vi dock därhän:)

      Klart den indiska hade gjort sej extra bra, säker succé!

      Kramar

      Radera
  4. Vi har "pratat" länge om att göra korv i den här familjen, men kommer liksom aldrig till skott. Har inte hittat något bra recept/beskrivning förrän nu :)
    Var hittar jag fjälster, finns det i större matvaruaffärer eller?

    Här har det också blåst halv storm och på någon minut blir det kolmörkt och snön vräker ner från sidan, sedan spricker det upp, solen tittar fram och det slutar att snöa. Så håller det på och nu har vi snö att skotta igen - fy!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att vi kunnat inspirera, hör gärna av er om det är något ni undrar när ni tar tag i kovmakeriet.
      Fjälster kan man hitta i större mataffärer (ligger oftast i en gul liten plastpåse), ibland kan man behöva fråga efter det då de har det på lagret i kylarna.

      Ja usch ja, som att det inte räcker med storm så kommer det dessutom snö, varför kan man ju fråga sej!

      Radera
  5. Ni borde skriva en korvkokbok, ni är jätteduktiga på korv!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det kanske är nåt att tänka på:)

      Radera
  6. Korv utan fett är som kärlek utan kyssar. Så är det bara. Min kusin berättar om en "fin" dam som stod före henne i kön i Saluhallen i Göteborg. Damen skulle köpa kött till egen korvstoppning och pep med nasal och överdriven röst att hon skulle ha "maaagert" kött. Gubben i disken tittade bekymrat på henne och sa på bred göteborgska att "det går inte, förstår la lella damen, att göra körv utan fett." Damen stod dock på sig och den "goa gubben" (vi har många såna i Götet) bara skakade på huvudet.

    Kan ni inte ha en korvkurs i Skåne? Jag kommer gärna om jag får göra lammkorv! Det hade varit helt fantastiskt! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis helt rätt Erika, och kärlek utan kyssar kan vi väl alla tänka oss hur illa det är:) Kan inte ha varit lätt för den goa gubben, stackare!

      Hmmm, det tål att tänkas på. Men om, då är du väldans välkommen!

      Kramar

      Radera
  7. Jag höll förresten på skånepågen jag med, och Yohio ligger mig varmt om hjärtat.

    SvaraRadera
  8. Joodå, även jag satt som klistrad vid korvtillverkningen i Mästerkocken. Imponerande tycker jag, för att vara första gången för de flesta. Ni är också definitivt imponerande, och jag sällar mig till skribenten ovan som tycker ni ska göra en korvkokbok. Lova mig ett signerat exemplar! Och jag måste också definitivt skärpa mig och plocka fram korvtillsatsen som ligger någonstans i gömmorna. Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det imponerande, det kan inte ha varit helt enkelt!
      Okej, komme det en bok ska du så klart få ett signerat ex:) Fram med den bara, bara på't!

      Detsamma Kjersti!

      Radera
  9. Jag är nöjd och glad över att Robin vann, hellre det än Yohio i alla fall... Robin är en snäll och go kille, har haft lite kontakt med honom via jobbet. Så han känns värd det :) Följer inte mello annars, men finalen måste man ju se och Gina är ju för rolig :p

    Skriv en korvkokbok så vill jag ha ett signerat ex!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tycka vad man vill om Yohio, men vi gillade faktiskt låten han sjöng. Och visst är Robin väl värd en vinst, han och hans låt var kanon.

      Okej, en bok till dej också:)

      Radera
  10. Jag tippade faktiskt på Robin som vinnare och tycker att han förtjänar segern, känns helt OK att han representerar Svedala i finalen. Carola imponerade faktiskt med sin röst men inte med sin outfit. Tydligen fick hon inte ha det som var tänkt från början. Kläder som gick i svart och för utmanande. Trist. De där hot pantsen hade jag klarat mig utan...

    Håkan hade klått brallorna, eller förklädena, av korvgubbarna i Mästerkocken. Det var verkligen roligt att se och som vanligt förvånar och imponerar den charmiga Julien som är min favorit.

    Aj, aj vad vädret låser riktigt uselt hos er, det är verkligen stora skillnader i landet nu. Jag kunde sola flera timmar i helgen fast det vill ni väl inte veta :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, helt OK. Kunde det vara mer utmanande än vad det var? Undrar just hur de såg ut då...

      Ja, Julien har blivit en favorit här också fast vi just halkat in i serien, han verkar ha en hel del bra idéer på lager.

      Det menar du inte, snö upp över knäna, det känns som vi plötsligt vaknat i Narnia:) Och nej, det vill vi inte så det läser vi inte...

      Kramar

      Radera
  11. Ni är så duktiga! Era korvbagare:)

    SvaraRadera
  12. Inte särskilt svårt att göra egen korv... då har vi bara att bestämma oss för att vi ska göra det då... ;) Till den punkten har vi tydligen ännu inte kommit. Ingen korvstopparkurs i sikte hos er?
    Salsiccia gillas hos oss och vi brukar "fuska" och köpa med oss hem från Gourmetkorv i Göteborg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bestäm er, klart ni ska bestämma er! Vi får väl se om vi kursar...:)

      Klart man kan fuska, bara man tycker det är gott!

      Radera
  13. Korvstoppning verkar ju spännande jag har dock aldrig provat. Ja håller med Gina är ju helt otrolig, fattar inte hur hon får till allt hon säger...
    Ha en toppenkväll
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i alla fall blir det gott:)

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  14. Men oj då! Hoppas verkligen att ni inte blev hotade med pistol. Verkade vara ett hiskilens väder igår hos er. Hoppas det har varit bättre idag. Här är det svinkallt - 19 i morse. Inte kul alls! Letar och spanar just nu efter en bra köttkvarn. Sedan blir det korvtillverkning eller korvröra, kanske. Ha en fortsatt bra vecka. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då, ingen fara:) Men det var ett riktigt busväder och det har fortsatt nästan hela dagen idag, blä! Men -19, då ligger vi i lä där, här ligger det på -7 just nu - riktigt varmt ju:)

      Härligt, det gör du rätt i. Tänk bara på att satsa på en kvarn och korvstoppare med bra motor i.

      Detsamma till dej

      Radera
  15. Så gott med just salsiccia - en smaksättning jag verkligen gillar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi tyckte verkligen att smaksättningen var lyckad, verkar vara en favorit för flera.

      Radera
  16. Min kollega hälsar och tackar för hjälpen (recept och tips) med korven och att det blev hur lyckat som helst! Men att det kommer bli dyrt... ;-) För mååånga egna korvar kommer det bli!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, så kul att vi kan vara till hjälp, det gör vi så gärna så. Det ligger några till på lager så du får hälsa din kollega att han/hon får hålla utkik för fler goda recept:)

      Radera
  17. ÅH, så härligt! Jag älskar korv (riktig, med mycket kött) men har aldrig testat på att göra det själv. Kan jag inte få komma till er på kurs? :-)

    Så mycket annat gott ni har gjort också här sedan jag kikade in senast. Har ni fortfarande snö där nere förresten? Här är det isande kallt, men snöfritt iaf.

    Kram, Sonja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så välkommen så Sonja, bara att hojta till :)

      Tack, det är verkligen kul att höra! Jodå, snö har vi och mer, mycket mer, ska det tydligen bli...

      Kramar

      Radera
  18. Få saker är så bra som egenstoppad korv! kul att de finns fler entusiaster som tillverkar sina egna produkter i köket utan tillsatser.
    Keep it up:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh yes, absolut kommer vi att fortsätta, det finns ju oändliga möjligheter att prova på. En himmagjord korv slår verkligen det mesta inom köpevarianterna, detbästa är ju precis som du skriver att man dessutom vet precis vad man får!

      Radera
  19. Häftigt att kunna göra egen korv, har äntligen fått tag på en riktigt bra köttkvarn med korvstoppningshorn så korv ska jag göra, men tänkte även röka den och jag har en Sage rökpistol så har ni några tips på den biten. Mvh Åse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, då har du mycket spännande framför dej - hoppas att det blir goda resultat. Rökpistol har vi inte, så där är vi helt utan tips tyvärr.
      Lycka till!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!