torsdag 8 augusti 2013

Sjung kräftornas lov!

Dropparna faller tungt och mycket över Ystad idag, perfekt om ni frågar oss eftersom tvättstugegaloppen går i det Mårtenssonska hemmet. Mellan varven passar vi dessutom på att kika på våra semesterbilder, sållar och gallrar bort, minns och ler lite grann:) Ja, ni hör ju själva att en regndag passar oss hur bra som helst!

Något annat som passar oss oerhört fint är de små röda blötdjuren som har sin premiär nu, kräftskivornas tid är det ju som bekant och vi kan se att ni är flera som delar vår fäbless för dom små krabaterna. Det söks nämligen en hel del recept som med all säkerhet ska användas på en och annan skiva runt om i landet. Därför har vi plockat fram några av våra favoriter och tips från vårt receptarkiv som kanske kan vara till användning för stundande festligheter:

Vi börjar med två olika sätt att koka ihop ny lag till kräftor, båda två är riktigt bra och ger en ny studs i smaken på de frysta kräftorna man köper:

Kräftlag med porter   
Kräftlag med porter och sherry

Paj, och då gärna med ost i, är väl också något som passar på kräftskivan och vi har sorterat ut några av guldkornen till er:

En variant med lite grövre pajskal och grädde i fyllningen har du i denna västerbottenostpajen, vill du istället ha en paj med crème fraiche och västerbottenost hittar du receptet på det här.
Paj med kantareller och västerbottenost är inte heller fy skam, perfekt på skivan kan vi lova!
Gillar du inte paj så kan vi absolut rekommendera denna ljuvliga västerbottencheescake istället. Cheesecaken kan du servera på två olika sätt, alternativet som drinktilltugg ser du här.

Vill du servera dina kräftor på lite annat vis så kanske en förrätt med kräftstjärtar och avokado kan vara något? Eller varför inte en paj med ändbitarna
Är du ute efter en makalöst smarrig soppa med kräftsmak så tycker vi att den här varianten är ett bra tips.

Då så, då hoppas vi att ni kan hitta något som faller er i smaken och som ni kan ha nytta av. Tveka inte att höra av er om det är något ni undrar över, vi gör vårt bästa för att hjälpa er med det vi kan.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

11 kommentarer:

  1. Ja, kräftskiva står på tur för oss till helgen, härligt gott! Tillbehören står värdfolket för...

    Även här regnar det idag och det känns helt ok. En dag att samla nya krafter för att orka åka iväg på nya semesteräventyr framöver. Funderar faktiskt på att ta en avstickare till Ystad nästa vecka! :)

    Hoppas ni hade en finfin semestervistelse utomlands, välkommen hem igen och så ser vi fram emot bilder!

    Kramizar!

    SvaraRadera
  2. Som vanligt - vackra och inspirerande bilder från ert kök! Ser fram emot att få höra mer om Madeiraresan och era matminnen därifrån.
    Matminnen ja - jag minns min mammas underbara rotmos med rimmad grishals,finns det sådan att köpa i Håkans affär? Den var så vansinnigt god efter det att man kokat den och passade perfekt till rotmoset.
    Vill gärna tipsa er om den vackra gården Orelund, som ligger mellan Simrishamn och Kivik - förmodligen känner ni redan till den. Underbara tomater och andra grönsaker och som kronan på verket, en helt sagolikt god garpazzo! Köp och njut!!!
    Hälsningar till er båda
    Ami

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så härligt att du gillar't Ami, vi blir så glada av komplimangen!
      Rimmad grishals är inget vi har till försäljning tyvärr, kan du inte prova att rimma det själv? Med en marinator (en sådan som ser ut som en spruta) eller en vanlig spruta så sprutar du in en 5%-ig saltlösning som du gör genom att du blandar 2 liter vatten med 1 dl grovsalt och 3 msk socker. Spruta in lösningen lite här och var i köttet och låt det ligga i kylen 1 dygn i lösningen (du ska alltså inte spruta in allt).
      Inte svårt alls, det klarar du säkert galant!
      Vi tackar för tipset och ska minsann ta och testa i vårt kök också.

      Oregården har vi inte besökt, vi är ju sådana där ickebilburna varelser, men på planeringen står lån av bil och Österlentur, så det var ju ett perfekt tips i absolut rätt tid!

      Kramar från oss båda till dej!

      Radera
    2. Skulle jag kunna rimma själv...? Tanken har aldrig slagit mig men ok - varför inte?! Hur mycket ska jag spruta in av blandningen på 2 liter vatten?
      Orelund är verkligen värt ett besök - miljön påminner lite om Italien (mitt favoritland) och allt känns så fräscht och äkta. Och som sagt, glöm inte att köpa hem en (gärna två) förpackning av deras goda "himmalagade" Gazpacho (som stavas så och inte som jag skrev först). Vi bjöd några gäster på en liten "shot" av denna som en liten aperitif - mycket uppskattat!

      Fortsätt njut av sommarkvällen !

      Kramar till er båda
      Ami Lundin

      Radera
    3. Helt klart kan du säkert det, bara att prova!
      Jag kör lite på en höft vad gäller hur mycket jag pumpar in, det beror ju också på hur stor bit kött man har. Men säg runt 2 msk lösning per kilo kött ungefär. Stick in nålen och spruta lite här och var i köttbiten.

      Lycka till, och hör gärna av dej när du provat!

      Kramar

      Radera
  3. Åh, så många goda tips på tillbehör! Vi har inte riktigt har någon stor kräftskiva ännu, men ätit kräftor vid flera tillfällen. Till och med barnen har nu fått upp ögonen för de röda godsakerna, så ikväll har de bestämt att vi ska äta kräftor. Igen... :-)

    SvaraRadera
  4. Gott, gott! Speciellt pajen! Mums!
    ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Kräftor? Redan? Ja, det är väl dags. Här i väst äter vi de lite större, rosafärgade blötdjuren från havet. De är så mycket godare tycker jag, men det där är ju en smaksak. Svenska insjökräftor är ju inte billiga precis, men det kostar att ligga på topp, hihi!

    Här har det också regnat men jag jobbar å det gör inte å mycket. Idag har jag lekt modell för ett reportage i SVD. Jag agerade (sträng) fröken, hihi! Kanske en roll att ta till nästa gång J vill köpa en vas? Kram!

    SvaraRadera
  6. Så mycket gott. :D
    Har medverkat vid två kräftskivor redan, å kan ärligt erkänna att jag är mer förtjust i tillbehören än vad jag är i själva kräftorna. :D

    SvaraRadera
  7. Åt svenska kräftor nu när jag var hemma - galet gott!! Hoppas ni hade en finfin resa! Kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!