fredag 27 juni 2014

Flädermarinerad kyckling i sällskap med en halloumisallad

Jaha, kära läsare, då var vi återigen framme vid en fredag, den sista för juni månad faktiskt. Årets första sommarmånad har svischat förbi och med sig hade den både sol, värme, regn och svalka - allt i ett paket! Det märks lite runt om i matbloggsfären att det är sommar som gäller nu, inte bara när man ser maten som bjuds och recepten som delas, men även på aktiviteten som minskar lite grann. Så och i det Mårtenssonska köket, inte ska väl vi vara sämre än våra kollegor:) Maten har ju lutat åt det fräscha och lätta hållet någon vecka nu och recepten likaså, aktiviteten går ner lite i samband med att solen går upp:) Men vi hoppas att ni har överseende och att ni, precis som vi, passar på att njuta av årstidens underbara väder och mat!


Dagens förslag på en matig sallad, passande för varma och lata semesterdagar, knåpade vi ihop förra veckan - ja det var mest Håkan som knåpade faktiskt. Det är en form av kycklingsallad, eller kanske vi ska säga att det är en halloumisallad med tillhörande flädermarinerad kycklingfilé. Kycklingen kan ni servera varm, ljummen eller kall - det är helt upp till er vilket ni föredrar. Har ni hemkokt flädersaft så rekommenderar vi att ni använder den i receptet, den smakar oftast mycket mer fläder än den man köper. Har ni inte tillgång till hemkörd sådan så går det naturligtvis bra att använda köpesaften också, vi kommer inte hem och skäller på er!

Fläderkyckling
500 g kycklingfilé
½ dl rapsolja
1 msk lökpulver eller 40 g gul lök
ca ½ msk salt
½ dl outspädd flädersaft (helst hemgjord sådan)
1 msk pressad citronsaft
Blanda ihop ingredienserna till marinaden, lägg kycklingen i en påse tillsammans med marinaden och låt köttet gona 1 dygn cirka.
Ta upp kycklingen ur marinaden och tillaga i ugnen på låg värme, vi ställde termostaten på 80 grader och det tog då ca: 2 timmar. Använd gärna termometer som då ska visa 70 grader när köttet är klart.

Halloumisallad
3 tsk fransk senap
3 msk vit balsamvinäger
6 msk rapsolja
salt och peppar
sallad av valfria sorter eller sort
tomater klyftade
färsk grön sparris
gurka
vattenmelon
salladslök
skivad halloumiost
Häll senap, vinäger, salt och peppar i en skål.
Mixa samman med en stavmixer under tiden som du tillsätter oljan i en tunn stråle pö om pö.
Mixa ihop tills du fått en krämig dressing.
Stek halloumiosten gyllenbrun.
Blanda ihop salladen, lägg osten i salladen (eller som vi gjorde servera den sidan om) , klicka över dressing och servera till kycklingen..

Ta våra ingredienser i salladen som ett förslag, byt ut helt efter er smak och tycke. Det viktigaste är dressingen och halloumin, det är liksom de som gör det hela. Och vattenmelonen, den är väl ganska viktig den också i och för sig, den söta smaken från melonen passar nämligen så fint till både osten och dressingen.

Nu önska vi er alla därute en fortsatt trevlig avslutning på juni och vi hoppas att meteorologerna har fel om prognosen för lördag och söndag! Sällar ni er till semesterfirarna så önskar vi er en skön ledighet, ät gott och njut.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

6 kommentarer:

  1. Flädermarinad till kyckling lät fantastiskt! Tack för inspiration!

    Kram jenny

    SvaraRadera
  2. Detta lät spännande flädersaft har jag i frysen, så detta ska testas:)
    Har jobbat min sista dag på ett tag nu för nu har jag 5 veckors semester:)

    SvaraRadera
  3. Allt fläderkyckling. Låter som ljuv musik... Måste skrivas opp!

    Nog är det mindre rörelse på bloggande nu, både bland bloggarna själva och besökarna. Det ekar tomt i kommentarsfältet ;)

    Trevlig helg på er, kramar!

    SvaraRadera
  4. Vilken spännande smak på kycklingen. Det lät riktigt sommarfräscht. Jag har en massa kycklingfilëer som jag ugnsgrillat ikväll inför morgondagens kalas. Kanske ska testa att låta dem gona till sig i lite flädermarinad.

    Njut av sommaren och ha det gott! Kramar

    SvaraRadera
  5. Flädermarinad! Vilken grej! NI är alltid så påhittiga och det är därför det är så kul att komma in här gång på gång:)

    SvaraRadera
  6. Härligt fräsch mat! Vet inte om jag någonsin marinerat kött eller fågel i fläder, men jag jan tänka mig att det blir gott!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!