fredag 1 juli 2016

Grillade revben med smakrik barbecuesås.

Nej vet ni vad, nu tar vi och bjuder på lite grilltips idag. Inte är det varje dag det händer, vi är ju som bekant inte riktigt rustade för att grilla i tid och otid med tanke på avsaknad av uteplats och att grilla på lilla minibalkongen är inte direkt att rekommendera... Men ibland så smäller det till minsann och då gör det så antingen hemma i någon annans trädgård eller i vårt kök på elgrillen, för dagens grilltallrik gäller det senare.

En styck kontakt pluggades in i eluttaget och på gallret över elslingorna la vi revben som penslats i en härligt god grillsås, en sås som vi lagat till några gånger tidigare och verkligen gillar skarpt! Dagen innan grillningen ägde rum hade Håkan delat revbenen i bitar så de blev i portionsbitar, så kallade pinnar, torrkryddat dom och sen fick de stå och mysa i kylen.
Till revbenen blev det både en potatissallad med rädisor som vi också gjort tidigare och en klick bönröra som var över från tidigare spisning:

Grillade revben med barbecuesås  4 port
1 kilo revben av sida
torr grillkrydda av valfri sort
Dela revbenen i så kallade pinnar, krydda dom runt om och lägg i kylen helst ett dygn innan de ska tillagas.

Barbecuesås till revben
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 dl tomatketchup
1 dl chilisås
½ dl vitvinsvinäger
2 msk worchestershiresås
3 dl vatten
1 tsk salt
½ krm nymald svartpeppar
2 tsk chilipulver
½ dl mörk rom
1 dl honung
maizenaredning
Skala och hacka båda sorters lökar, fräs i smör tills de mjuknat.
Rör i övriga ingredienser och låt det koka å svag värme utan lock till såsen tjocknat något.
Red eventuellt av med maizenaredning om du vill ha såsen lite tjockare.
Pensla revbenen med såsen och lägg dom på grillen, eller i ugnen.
Väljer du att laga till dom i ugnen så ställer du in termostaten på 180 grader och låter det stå inne ca 1 timme och 20 minuter, de sista 10 på grillvärme.

Bönröra
1 burk cannellinibönor
1½ dl matyoghurt
½ citron, saft och rivet skal
½ rödlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, riven
salt och svartpeppar
Mixa bönorna tillsammans med yoghurten och citronsaften.
Blanda samman bönmoset med citronskal, röd- och vitlök.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Fredag igen gott folk och det stundar en helg alldeles runt hörnet. Vi ska faktiskt ha middagsgäster här hemma, något vi inte haft på ett bra tag nu eftersom frun köket har varit alldeles för dålig i sin lilla rygg för att vi skulle fixa en bjudning, med allt vad det innebär. Men i morgon kommer våra goda vänner Anne och Ingemar hit och vi tänkte faktiskt bjuda dom på, hör och häpna, grillat! Jodå, och vi som så sällan grillar:)

Vi önskar er alla en alldeles fantastisk fredag och helg, hör ni till de glada som slänger in sin sista dag på jobbet innan semestern så skickar vi semesterhälsningar till er.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!