lördag 10 december 2016

Leverpastej

I går började vi förberedelserna inför julfirandet en smula, Håkan tog så att säga jobbet med sig hem och ställde sej att göra leverpastej på sin lediga dag:) Jajamensan, här har ni en som gillar sitt jobb som chakuterist väldigt mycket - framförallt resultatet som kommer av jobbet! Ni som följer oss i de så kallade sociala medierna fick en liten försmak av köksaktiviteterna redan igår och eftersom receptet efterfrågades så kommer det här idag


Att göra sin egen leverpastej är faktiskt inte så krångligt som man kanske kan tro, det kräver bara en smula mod att våga kasta sej ut, tid (den mesta i ugnen), råvaror och attiraljer så som t.ex köttkvarn, ugn, ugnstermometer och våg.
Kvarnen behöver du för att mala lever, späck och lök, vågen behöver du för att få exakta mängder av ingredienserna vilket är viktigt för smaken - den är ju faktiskt a och o när det gäller matupplevelser, eller hur? Ugnstermometern ska du alltid använda så att du har koll på att pastejen har rätt temperatur innan den plockas ut.


Leverpastejsmeten kan du sedan antingen baka direkt, häll all smet i en och samma form typ sockerkaksform i glas eller aluminium (inte teflon för det blir inte så bra av någon anledning) eller så häller du smeten i små formar av aluminium och bakar.
Det går även bra att hälla smeten i små formar, frysa in dom och sedan ta ut och baka av efter hand som du blir sugen på nybakad leverpastej. För det är faktiskt inte mycket som slår smaken av leverpastejen när den är alldeles nygjord, så där lite ljummen fortfarande direkt på en macka. Mums!

Innan ugnsbakningen. Nej, det är verkligen ingen vacker syn:)

Leverpastej  ca 2½ kilo
1½ kg lever, antingen från ungnöt, gris, lamm eller vilt
750 g späck
200 g lök, gul eller röd
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
100 g vetemjöl
2 ägg
30 g salt
15 g socker
1 tsk malen vitpeppar
1 tsk timjan
1 tsk mejram
½ dl ansjovisspad
Dela lever och späck i mindre bitar så dom är enkla att få ner i köttkvarnen senare.
Lägg över bitarna i en stor bunke.
Koka upp en ca 3 liter vatten och häll det över lever och späck och låt det stå ca 10 minuter - nu har du skållat levern och späcket.
Under tiden blandar du samman mjölk, grädde och vetemjöl till en klumpfri smet.
Vispa upp äggen i en skål.
Dela löken i mindre bitar, du behöver inte vara noga dom ska genom köttkvarnen sedan.
Ta upp levern och späck från vattnet och låt det rinna av.
Mal ner lever, späck och lök 1-2 gånger i en köttkvarn. Hur många gånger du kör det beror på hur grov/finmald pastej du vill ha.
Blanda ner mjölblandningen lite i taget i köttsmeten, rör om ordentligt.
Tillsätt äggvispet och övriga ingredienser till smeten och blanda ordentligt så allt fördelas jämt.
Häll smeten formar, typ sockerkaksform som är smord eller små aluminiumformar, och baka av dom i ett vattenbad, mitt i i ugnen 1½ timme på 175 grader tills innertemperaturen är uppe i 80 grader.
Använd alltid en ugnstermometer som du sticker in mitt i smeten då pastejen har stått inne en stund.
Vill du så kan du hälla smeten i små aluminiumformar och frysa in leverpastejen rå, sedan är det bara att plocka fram och baka av efter hand som du vill ha nybakad pastej.
Leverpastejen går utmärkt att förvara i frysen.

Som ni ser på receptet så blev det en hel del leverpastej gjort, vi tänkte lösa det med att överräcka en del av pastejen i julklapp till några som vi vet uppskattar det. Vill du inte göra hela mängden så går det alldeles utmärkt att halvera receptet, tänk då på att tiden i ugnen blir kortare.

Förberedelserna fortsätter idag, för efter att julskinkorna är inhängda i rökeriet på jobbet ska det tillverkas sylta här i hemmaköket, ingen vila och ingen ro:) Recept på det har vi sedan tidigare här på bloggen om någon blir intresserad och vill prova. Man kan göra sylta i crock pot om man har en sådan, en rullsylta är aldrig fel, eller så gör man en klassisk pressylta.

Nu önskar vi er alla en fortsatt läcker lördag och härlig helg, med eller utan leverpastej och syltor.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Åh barndomsminne! Ser exakt ut som den min farmor i Skåne alltid gjorde till jul!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att vi kunde bjuda på lite nostalgi också, matminnen är ju något av det bästa som finns!
      Kramar på dej.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!