fredag 8 januari 2010

Wallenbergare

Så är det då fredag igen och helgen nalkas, skönt med lite ledighet igen eller hur? Fredagsmiddag för oss blir Wallenbergare på kalvfärs, serverat med och, naturligtvis, gröna ärtor! Jag får väl säga att denna maträtten oxå har blivit en av våra reprisfavoriter även om vi kanske inte tillagar den lika ofta som vissa andra favoriter. Wallenbergare är absolut inte någon bantarmat men sådan mat får man käka mitt veckan, på helgen vill vi ha festligare mat! Vill man göra biffarna på fläskfärs istället går det bra, men då heter de Broströmare. Det finns säkert flera olika recept, men såhär tillagar vi våra Wallenbergare:


Wallenbergare   4 port
400 g kalvfärs
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 tsk salt
1 krm peppar
Rör ner grädden i färsen, lite i taget, och tillsätt sedan en äggula åt gången. Ta i salt och peppar och rör ihop. Forma 8 biffar och stek på svag värme, ca 3 minuter på var sida tills de är pösiga och gyllenbruna. Eftersom färsen blir ganska lös så är det bättre att man gör 2 små biffar/ person, lättare att vända i stekpannan.

2 väldigt viktiga ingredienser i Wallenbergarna! 

I kväll dricker vi ett rött sydafrikanskt vin till middagen, Bundu Star, som vi verkligen kan rekommendera. Det är ganska fylligt och fruktigt vin som finns i bag in box på systembolaget för 179:-.
Sen blir det en kväll framför "Let´s dance", ska bli intressant att se vilka favoriter man får denna säsongen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!