måndag 14 juni 2010

Pasta med ärtpesto

I går var vi hemma om hos Ankis föräldrar och hämtade några gamla kokböcker som de hade sorterat ut, klart vi inte tackade nej till dom! Den ena har tillhört Ankis mormor, "Hemmets kokbok - om matlagning med elektricitet och gas" från 1930, väl använd med vikta hörn, urklipp från tidningar och handskrivna lappar med recept på. Riktigt spännande att bläddra i, får väl se om vi lagar till något ur den en dag...
I en annan kokbok, från 1959, har det sammanställts recept som skickats in till en tidning efter uppmaningen till Skånes husmödrar att: "sända oss sina gamla fäderneärvda matrecept". I denna "Skånsk mat från mormos tid" hittar man recept på rätter som Brännesnuda, Ruskensnusk, Fläskasnuda, Havande strömming och Hjärnpudding. Visst blir man sugen på att prova på någon av dom, kanske någon av er redan har testat?

Vi köper gärna gamla kokböcker när vi hittar t.ex på loppis eller i antikvariat, men det känns ju extra roligt när det är någon familjemedlem som använt boken!

Dagens middag kockades dock inte till från någon av de gamla kokböckerna, receptet är från en tidning och som vanligt har vi själv satt vår prägel på det:

Pasta med ärtpesto och tomater i balsamvinäger.    2 port
Ärtpesto
1 dl frysta ärtor
½ dl sötmandel
1/4 dl olivolja
1 lite vitlöksklyfta
citronsaft, salt och peppar
Kör alla ingredienser till peston i en mixer.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Tomater i balsamvinäger
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
tomater, körsbärs eller någon annan mindre sort
½ dl balsamvinäger
några basilikablad
Skiva rödlöken tunt och finhacka vitlöken.
Om tomaterna är av modell större så halvera dom, annars behåll dom hela.
Stek rödlök, vitlök och tomater några minuter i olivolja.
Slå i balsamvinäger och småputtra 5 min.
Häll tomatsåsen över pasta, vi valde spagetti, strimla över basilikablad och tillsätt gärna ruccolasallad och feta- eller halloumiost.
Lägg en  klick ärtpesto på tallriken och servera.
Vill man inte äta helt vegetariskt så gör man som vi och kryddar laxfiléer, steker dom i ugnen på 225 grader 10-15 minuter och serverar till.


Nu ska resten av veckans middagar planeras, blir lite si och så med "riktig" middag både på tisdag och onsdag. Håkan slutar sent i morgon och på onsdag är Anki på picknick med förskolan där hon jobbar och kommer därför hem senare på kvällen. Har vi tur kanske vi kan hitta något recept i våra "nya" kokböcker som vi kan använda oss av...:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

 1. MEN så spännande! Så häftigt att utforska gamla recept! =)

  Jag la en länk till saftreceptet hos er...=)

  SvaraRadera
 2. Vad spännande med gamla receptböcker. Tänkte jag skulle leta upp några sådana någon dag. Antagligen mer spännande att läsa än att laga maten. Eller inte?!

  SvaraRadera
 3. Åh, det är så roligt med gamla kokböcker! Jag har fått flera stycken av min mormor som är 91 år, och de är så annorlunda och roliga att läsa. Min favorit är "Husmoderns ABC" som talar om hur ens tjänstefolk bör klä sig, beroende på vilken typ av bjudning man anordnar.

  SvaraRadera
 4. Hos mig finns det också en hel del gamla kokböcker. Den äldsta är ett digert verk från 1930-talet som heter Nutidsmat och Hemhushållning.

  Det är som du tror, Sofie. De är mer spännande att läsa än att använda rent praktiskt.

  SvaraRadera
 5. Ruskensnusk tycker jag att ni ska prova och lägga ut en bild, så att man får se vad det är... ;)

  Låter kanske roligare, än vad det är!

  SvaraRadera
 6. Kul med ärtpesto! Ärter är ju så himla gott! Detta måste jag testa...

  SvaraRadera
 7. Sådana guldkorn! Välbevarade ser böckerna ut också.

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!