torsdag 24 februari 2011

Oxsvanssoppa i lergryta

Någon som har smakat oxsvans någon gång? Vi kan numera svara JA på den frågan eftersom vi la en styck svans i vår lergryta igår. Oftast är det väl soppa som förknippas med denna delen av oxen, ordet oxsvanssoppa kommer nästa av sej själv, men vi (Håkan) valde att göra en gryta istället. Himla gott blev det efter en del avsmakning och smaksättning, så det råder vi er till också om ni tänker prova detta receptet;


Oxsvanssoppa i lergryta    2 port
1 kilo oxsvans
1 lagerblad
½ tsk timjan
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 tsk salt
9 dl vatten
1 dl rött vin
1 msk rödvinsvinäger
1 purjolök
3 morötter
1 palsternacka
maizenaredning

Till avsmakning
rött vin
kalvfond
worshestershiresås
kinesisk soja
muscavadosocker
Maggi würtse
Lägg grytan i blöt i kallt vatten minst 15 minuter innan du ska använda den.
Bryn svansbitarna så de får fin färg innan du lägger dom i lergrytan.
Tillsätt kryddor, vatten, vin och vinäger.
Lägg på locket och ställ in i kall ugn, ställ in på 200 grader och starta ugnen.
Skär purjolöken i små bitar. Skala och strimla rotfrukterna i 1 cm tjocka strimlor.
När grytan stått i ugnen 2 timmar så tar du ut den och lägger ner rotfrukter och lök.
Ställ in den ytterligare 1 timme och 15 minuter.
Ta upp svansen och rensa av köttet.
Sila ner spadet i en gryta, som du ska ha på spisen, smaka av och red med maizena.
Blanda ner kött och rotfrukter och låt allt bli varmt.
Servera med potatis, gelé och ättiksgurka.

Absolut värt att köpa på sej oxsvans när man ser det i affären, köttet ger en väldigt bra smak på grytan och gör den mustig. Något man ska tänka på, som vi lärt oss av Ankis far, är att om oxsvansen är för gammal så blir köttet hårt. Kolla därför datumet på paketet noga så ni inte råkar ut för det.

Ikväll tar vi en tur ner på Bryggeriet, det är quizzkväll och vi är på G! I morgon är vi lediga båda två, härligt, vad dagen bjuder på återstår att se. Är ni nyfikna så titta in för en rapport!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

12 kommentarer:

  1. Oxsvans låter allt annat än gott men jag kan ju ha fel. ;-)
    Är det mkt kött på den?
    Ha det så kul ikväll. =)

    SvaraRadera
  2. Nja, oxsvans har jag aldrig testat och faktiskt aldrig känt något sug efter heller. =)

    SvaraRadera
  3. Har testat det mesta och även oxssvans för ett bra tag sedan. Min man har varit supersugen sen vi såg en grytvariant av det på BBC i höstas men det tar emot för mig att laga det. Och oddsen att han ska laga mat är inte höga, tyvärr.

    SvaraRadera
  4. Har inte ätit det, men tycker det kul att testa nya (för mig) styckdelar, så detta testar jag gärna.

    SvaraRadera
  5. Är det mkt kött på en oxsvans? Vilket annat kött kan du jämföra smaken på svansen med?
    Roligt det låter med Qisskvällar!! Undrar om det finns i vår stad.. Hoppas det går bra för er =D
    Kram

    SvaraRadera
  6. Oxsvanssoppa känner man ju igen. Säkert ätit det mycket under min uppväxt men kan inte komma ihåg om det var gott! Er variant ser väldigt mör och god ut!

    SvaraRadera
  7. Har aldrig testat oxsvans. Undrar också om det är mycket kött.

    Trevlig helg.

    SvaraRadera
  8. quiz, vad kul! hur gick det? do tell! hoppas ni får en fin kväll!

    SvaraRadera
  9. Coolt med oxsvans! Hoppas att quizzet gick bra och att ni får en härlig helg! :-)

    SvaraRadera
  10. Amy; Hur gott som helst, lovar! Det blir inte så fasligt mycket kött från den, vi köpte 1 kg och det räckte efter kokningen till oss 2.

    MåGott; Någon gång ska vara den första:)

    Louise; Det är ju lite jox men väl värt jobbet:)

    Matarkivet; Visst är det kul att testa lite nya saker.

    Malin; Smaken påminner lite om högrev nästan. Jodå quizzen gick bara bra tack.

    Sofie; Tack! Ja det brukar väl vara soppa man förknippar det med.

    Erika; Då är det hög tid att ni testar.

    Charlotta; Jo då, en hedervärd 2:a plats klämde vi till med denna gången, men man kan ju inte vinna varje gång:)

    Helena; Coolt värre Tack det samma.

    SvaraRadera
  11. Så trevligt att hitta er blogg och att se ett inlägg om tillagning i romargryta eller lergryta som man kanske mer säger.
    Jag tycker det är lite underskattat verktyg med lergrytan. Den sköter sig själv och man kan få med många nyttigheter och massor av smaker i tillagningen.
    Själv använder jag gärna gärna lergrytan för både karré och kyckling och annat. Lagade nyligen en skinkstek mmm så gott det blev-så gott att jag gjorde ett inlägg om detta på min blogg.

    SvaraRadera
  12. Har aldrig testat lergrytan, men alla säger att den skall vara bra och nu när jag har sett att den går bra att koka oxsvans i den skall jag definitivt testa. Oxsvans är oftast billigt att köpa och är dessutom gott och mättande med potatis och grönsaker till.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!