måndag 15 augusti 2011

Panerad tonfisk, funkar det?

Färsk tonfisk tillhör våra absoluta favoritfiskar, ni som följer oss minns kanske att vi hamstrade på oss några paket senast vi lyckades hitta till ett bra pris. Det börjar ta på dom nu så förhoppningsvis springer vi snart på nya paket att ta hem och lägga i frysen.
Förra gången vi kockade till vars en bit så kände Anki sej lite "wild and crazy" och panerade filéerna, något som vi aldrig gjort för men som vi absolut kommer att göra igen. Ingen vanlig tråkig panering, nej då, det blev ett dopp i krossad svartpeppar och chiliflakes för Håkans fisk medan Ankis bit fick en vända i rostade sesamfrön. Mycket gott och klart rekommenderbart!


Håkans portion, ser ut som vi bränt vid tonfisken något oerhört men så är det alltså inte:)

Ankis portion, ser mest ut som en bit sesambar som man köper i hälsokostaffärer, men det är det alltså inte:)

Nu undrar ni kanske vad det är som mer finns på tallrikarna? Då ska vi berätta det för er:) Tonfisken fick sällskap av en sallad, typ caesarsallad, med vår alldeles egenhändigt ihopvispade caesardressing (receptet här) och krutonger av ett mörkt fullkornsbröd. För det går faktiskt alldeles utmärkt att fixa till lite mer GI-vänliga brödkrutonger och det är inte alls svårt:

GI-vänliga brödkrutonger 2 port. till sallad
4 skivor av ett mörkt, osötat fullkornsbröd
2 msk olivolja
1 liten vitlöksklyfta
salt
Tärna brödskivorna. Hetta upp oljan i en stekpanna och släng i brödtärningarna. Riv ner vitlöken och låt det steka till brödet har fått en lite brynt yta, det ska se ut som du rostat brödet. Salta lite grann och låt krutongerna svalna innan du lägger dom på salladen.

Grillade panerade tonfiskfiléer, svartpeppar eller sesamfröpanering: 
1 tonfiskfilé
ca 10 hela svartpepparkorn
chiliflakes
Krossa pepparkornen i en mortel och lägg på en tallrik tillsammans med chiliflakes. Torka av fisken och vänd den sedan i pepparkrosset.

1 tonfiskfilé
2-3 msk sesamfrön
Låt en stekpanna, helst en teflonpanna, bli riktigt het. Släng i sesamfröna och rosta dom en stund så de blir lite brunare, se bara till så de inte blir brända - det går snabbt. Lägg fröna på en tallrik, torka av fisken och vänd den i fröna.
Stek, eller grilla tonfiskfiléerna hastigt, max ca 1½ minut per sida, i lite olja och smör.

Vi har sagt det för men det tål att upprepas; Fisken och stekjärnet ska bara presenteras för varandra och absolut inte lära känna varandra närmare, då blir tonfisken torr som fnöske! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

 1. Mmmm, Håkans såg riktigt god ut (sorry Anki). Har bara ätit grillad tonfisk som varit citronmarinerad tidigare och det var riktigt gott!

  SvaraRadera
 2. Det är jättegott att panera fisk i sesamfrön :-)
  OCh det ser riktigt smarrigt ut!

  / Jenny

  SvaraRadera
 3. Tonfisk är en favorit hemma hos oss också. Men hittar ni frusen tonfisk hos er? Är den okej? Jag /vi har bara sett färsk tonfisk hemma hos oss. Paneringen ser verkligen spännand ut...:-)

  SvaraRadera
 4. Var hittar ni frusen tonfisk någonstans? Märke? Ankis variant vinner tycker jag! :)

  SvaraRadera
 5. Tonfisk är verkligen gott, och jag tycker nog Håkans variant lät snäppet godare, men kanske kunde blandat in sesamfröna där också?! :)

  SvaraRadera
 6. Milla; Ja, det är bara att prova.

  Louise; Ok, då står det 1-1 alltså. Vi brukar oftast också marinera och grilla, men det kändes som det var tid för lite variation.

  Jenny; Ok, då står det 1-2 till Anki då.

  TantGul; Vi har hitintills bara hittat frusen hos Hemköp och tycker den är helt ok. Visst är det snäppet godare med färsk, men priset (och tillgängligheten) skiljer en hel del.

  Tina; På Hemköp, du hittar en bild på lådan och märket detta inlägget: http://martenssonskok.blogspot.com/2011/05/tisdagsmackan.html
  Då står det 1-3 till Anis variant då.

  Matarkivet; Visst är det gott med tonfisk. Och så står det 2-3 till Anki:)

  SvaraRadera
 7. Mmm, vad gott! Jag hade kunnat tänka mig att smaka på båda.

  SvaraRadera
 8. Hmm, jag röstar nog på Håkans jag med! Svag för chili som man är. Lyckan är när man hittar tonfisk i frysdisken!

  SvaraRadera
 9. Remsan; Absolut! Då räknar vi 3-4 då, fortfarande Ankis i ledning:)

  Kim; Och de chilisvaga slår sig samman, då blir det 4-4, oavgjort plötsligt:) Ja, det är verkligen lycka!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!