söndag 15 januari 2012

Vildsvinsstek och tillökning i romtopfen

Man kan ju knappast tro att det är sant, men det har faktiskt varit underbart väder även denna söndag, inga vindpustar alls. Vi har varit ute och hämtat frisk luft, njutit av skogens dofter och ljud och bara haft det allmänt skönt denna söndagseftermiddag. Perfekt sätt att samla krafter för en ny vecka. Dessutom har veckans meny planerats, något som vi varit lite slarviga med de senaste veckorna... vi skyller det helt och hållet på alla helger som varit!

Middagen igår blev riktigt bra, vi bjöd Hasse på vildsvinsstek och det passade både honom och oss bra i smaken. Till efterrätt blev det glass och bär från vår Romtopf, som vi dessutom piffade till lite med russin och torkade fikon som ligger kvar sedan julen. Ett mycket lyckat val visade det sej vara:)
Vildsvinssteken lagade vi till efter ett recept från Jens Linder, ni vet han med kokboken som vi efterlyste och fick napp på. Receptet innehåller inte många ingredienser alls och ibland behövs det verkligen inte, resultatet blir bara jättebra ändå. Detta är ett sådant resultat:

Vi hade sån tur att det blev över så resterna blev middag även idag. De kokta potatisarna tärnade vi och stekte tillsammans med ett klyftat äpple, kokta morötter och två champinjoner som vi hittade i kylen. 
En riktigt hederlig kylskåpsrensning alltså.

Vildsvinsstek 4 port
1 vildsvinsstek på ca 1 kg
salt och nymald vitpeppar
2 msk smör
1 dl flytande honung
1 citron, pressad saft
Salta och peppra köttet och stek det runt om i smör i en het stekpanna. Lägg steken i en ugnsfast form och häll på halva mängden honung och pressad citron och stick in en stektermometer.
Ställ in mitt i ugnen på 150 grader i 1 timme, ös någon gång under tiden.
Ta ut steken, häll på resten av honungen och citronsaften, ställ tillbaka i ugnen igen. Stek tills innertemperaturen är 72 grader. Ta ut och lägg köttet vila under aluminiumfolie ca 10 minuter under tiden som du gör såsen som ska serveras till.
Sås
Skyn som bildats i ugnsformen
2 dl vispgrädde
2½ dl vatten
1½ msk kalvfond
1 tsk gelé, t.ex svartvinbärsgelé
salt och vitpeppar
maizenaredning
Häll skyn i en gryta, tillsätt grädde, vatten och fond. Låt det koka samman utan lock i ca 10 minuter. Smaka av med gelé och kryddor. Red av såsen till önskad konsistens med maizena.
Skär köttet i skivor och servera med kokt potatis, grönsaker, gelé, lingon och sås.

Till vår middag serverade vi lingon och blåbär som vi marinerat i vodka och socker, receptet hittar du här.

Nu bär det av in till våra kolleger ute på nätet, något vi inte haft så mycket tid till denna veckan. Alltid lika spännande att se vad som kockat ute hos alla duktiga matbloggare i landet och få en massa bra tips.

Ha en riktigt skön fortsättning på söndagen och en bra vecka.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

23 kommentarer:

  1. Rester är alltid bra. Man blir ju förvånad vad man kan trolla fram från ett kylskåp.
    Var ute på promenad i förmiddags och kändes som vår!! Galet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fint med trolleri från kylen:)

      Radera
  2. Det har varit lika härligt väder här uppe i norr-

    Vildsvinsstek låter spännade, det har jag aldrig provat på.

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig söndag ni verkar ha haft! Fint väder och goda rester!
    Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  4. wow de där ser inte ut som rester,ser ut som lyxmiddag och riktig god en också.själv åt man lövbiff,klyftpotatis och egen bearnaisesås men den känns inte lyxig nu alls då ja ser vad ni ätit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Ja det blev en lite lyxigare variant på restmiddagen:) Men lövbiff o go bea är väl lyxigt det ocxå!

      Radera
  5. Vilken härlig söndag ni njutit av!
    Själv har jag super-träningsvärk efter gårdagens fitnessdag då 4h träning på totalt 6h avverkades!

    Har svarat er på min blogg ang Hing (Asafoetida på engelska).
    Önskar er en fin söndagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herrejisses, 4 timmars träning? Imponerande! Ok, då ska vi kolla in det.

      Radera
    2. Det var 2 pass på förmiddagen och 2 på eftermiddagen men jag var helt slut efter bl a Shake it, aerobics-, boxing- och yogapass puhh!

      Radera
  6. En riktig höjdar middag. Här har det snöat i dag men inte blåst så skönt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite snö hade inte skadat, känns som vi skulle behöva lite ljus för pigghetens skull...

      Radera
  7. vilken god mat! jag har aldrig ätit vildsvinsstek tror jag, men det ser verkligen gott ut. jag har nästan alldeles nyss börjat uppskatta "söndagsstek" igen efter att ha blivit alldeles trött på det under uppväxten...

    den här helgen har verkligen bjudit på finfint väder, perfekt promenadväder!

    vi är också väldigt dåliga på att gå på bio egentligen, vi var ju förra månaden också men innan dess var det över ett år sen sist. fast man får ju mersmak när man väl är där, för då ser man ju massa trailers för nya filmer som kommer och då vill man ju se dem också! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var mycket gott, ganska kompakt kött men god lagom smak av vilt.
      Kanske så man ska ta o göra då, gå en gång och sen bli lockad att fortsätta?

      Radera
  8. Har heller inte hunnit läsa så många bloggar i veckan, trots att jag varit på semester... Sorgligt, men sant. Den här veckan är det fläng igen, ska till Stockholm med jobbet i två dagar. SEN ska jag börja läsa bloggar som vanligt :=)

    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men inte ska man väl läsa bloggar när man är på skidsemester, då ska man väl åka skidor, Charlotta?
      Så skönt, då vet du vad du har att göra när du kommer hem igen:)

      Radera
  9. Vildsvinsstek. Vilka fina grejer ni bjuder på här. Jag vågar knappt erkänna att jag har ett par vildsvinskotletter i frysen, sedan allldeles för många månader, som jag inte vetat vad jag ska göra med...
    Hinna med alla bloggvänner är inte alltid lätt. Jag vet. Jag vill så mycket och tiden är ibland så knapp.
    Kram på er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vildsvinskotletter, det låter nåt det... Kan du inte slänga ihop en god svampsås på dina goda torkade svampar och servera till dom? Kanske marinera kotletterna i honung och citron och sen steka dom långsamt under lock, sila ner stekskyn i svampsåsen...

      Nej, det är så mycket man vill men ibland räcker inte tiden, du har så rätt så...

      Radera
  10. Vildsvinstek har vi inte tillagat någon gång. Det måste vi prova! Tack för tipset! Ha en bra vecka.

    SvaraRadera
  11. Den här tallriken såg mycket smakfull ut :-)

    Hoppas att tummen mår bra.
    Ha en bra start på veckan.
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jodå, tummen hälsar att den repar sej, sakta men säkert:)
      Detsamma till dej.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!