tisdag 1 maj 2012

Vegetarisk Janssons frestelse.

Ledig dag igen idag, denna dagen för oss båda, och i vanlig ordning kollade vi in Första maj-tåget som tågar förbi vårt matrumsfönster. I år var det extra underhållande minsann, de hade verkligen jobbat hårt med specialeffekterna. Vindtunnel där de flesta baskrarna på musikanterna blåste all världens väg, publik och demonstranter som jagade efter huvudbonaderna. En styck trombon som plötsligt bestämde sej för att dela sej i två bitar och låta dragmojängen dimpa i gatan. Plakat som kämpade med att slita sej ur händerna på stackarna som försökte hålla fast dom. Flaggor som lyckades med sina slitningsförsök.
Ja, det var verkligen ett händelserikt skådespel må ni tro! Vi har ente grinat så myjed sen faffar tappa träbened:)


Efter underhållningen så tog vi en tur ner till Ankis syrra och drack kaffe i uterummet, härligt att få njuta av en fika i solen därinne, för ute har det alltså mest varit friska vindar. Hasse joinade oss, det bjöds på blåbärspaj och glass, mums. En riktigt härlig tisdagssöndag med andra ord.

Mat har vi också spisat, hur skulle det annars sett ut? Lite indiskt bidde det men det receptet får ni inte riktigt än, idag blir det istället en vegetarisk middag vi bjuder er läsare på. Denna smarriga variant på Janssons frestelse hittade vi hos "Tant Russins bak", där Kim bloggar om sina mateskapader. Vi gjorde inte riktigt likdant (vi har ju väldigt svårt med det) eftersom vi är ganska så förtjusta i mycket ansjovis i Jansson frestelse så ökade vi på fisksubstituten. Himla gott blev det:

Vegetarisk Jansson  4 port
8 potatisar
1 stor rödlök
1 dl kapris
1 dl hackade gröna oliver med piemento
mald kryddpeppar
3 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
ströbröd
smör
Skala och strimla potatisarna.
Skiva löken och bryn den i smör.
Smörj en ugnsfast form och varva potatis, lök, olivhack, kapris och kryddpeppar i formen.
Häll på grädden, strö på ströbröd och hyvla över lite smör.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader och grädda tills potatisen är mjuk, ca 50-60 minuter. Slå över mer vätska i form av mjölk om du tycker det verkar bli torrt hos Jansson.


Vi hade ju bestämt oss för att köra Meatless Monday, men har nu övergått till Meatless someday istället, så länge det blir en gång i veckan så spelar veckodagen mindre roll. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

24 kommentarer:

  1. Ha ha, ni är för sköna ni! Gud vad roligt det ska bli att träffa er IRL!
    Jag har inte spanat på en endaste brasa eller majtåg vilket kändes lite trist. Det är något speciellt med valborg. Som ett avstamp att nu får det banne mig vara nog, nu vill vi ha vår och ingen mer vinter!
    Det var en spännande variant på frestelse som jag helt missat.
    Ha en fortsatt skön vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hrmmm. känns som det byggs upp lite förväntningar här nu... Men nej då, vi känner ingen press alls, nej då:) Fick nog plötsligt oväntat förhinder...:) Right back at you!

      Låter som en bra tanke det där med avstampet, riktigt härligt.

      Detsamma till dej, Emmy!

      Radera
  2. Meatless someday är absolut mer praktiskt!

    SvaraRadera
  3. Meatless someday låter som ljuv musik för mig ;)

    Börjar ni känner er nervösa inför träffen? Förresten, vad menar ni med 3 personer? Förstod inte riktigt det där... något jag missar? Önskar er en trevlig vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan minsann tänka det.
      Nej då, inte alls. Bara spända...:) Tre personer är vi som bokat resan tillsammans, vi två och så Gun "Kaksmulan" fixade det tillsammans via FB och SJ.

      Detsamma till dej kära Amy!

      Radera
    2. Aha, då hänger jag med ;) Och det där med extra gott kaffe förstår jag fortfarande inte men vissa saker kanske ni får berätta IRL (in real life tjohooo)!

      Radera
  4. Ha ha, jag kan nästan se tåget framför mig tack vare den målande beskrivningen. Usch, vad jobbigt med så mycket blåst!

    Tack för vegetarisk Jansson! Jag brukar göra vegetarisk också men gillar sältan från ansjovisburken så jag blandar i lite av spadet i grädden men skippar själva fisken. Förlåt, är det att häda :-)

    Hatten av för mycket fyndigt uttryck, Meatless Someday. Spot on :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jobbigt för de med basker men roligt för oss andra (iaf så länge vi höll oss inne...)

      Vassego, du får helt enkelt ta och prova denna så du inte behöver fortsätta häda! Oliverna och kaprisen ger bra sälta, tyckte vi.

      Thank's

      Radera
  5. Jag kör som ni - veckodagen spelar inte så stor roll, men köttlös försöker jag också hålla en dag. I dag blev det dock kyckling - grillad så klart. Lite sweetchilimarinad och så en hemlagad bbq-sås så var saken biff, host, jag menar kyckling...

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, veckodagen gör ingen större skillnad, huvudsaken det passar in på menyn och i tiden.

      Hemlagad bbqsås, mums.

      Radera
  6. Meatless someday - mycket bra! Bättre än no meatless day at all ju.
    Trevligt att ni gillade varianten av frestelsen. Jag har också hemska bekymmer med att följa recept... men det är ju då ens egna magi kommer in i bilden :)

    Så ni har första parkett på tåget, då ser ni det även om ni vill eller inte! Det här året verkar varit dramatiskt värre.

    SvaraRadera
  7. Tänk att ett majtåg kan vara så roande!

    Jag blev nu sugen på vanlig Jansson. Åt bara julmat 2 ggr under julhelgen och missade påskmaten, för vi var i Amsterdam. Känner mig lite snuvad på konfekten.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det behövs inte så mycket mer, vi är ganska lättroade när vi är på det humöret:)

      det kan vi förstå att du saknar Jansson, han brukar faktiskt göra hembesök i vårt kök med jämna mellanrum. Just en sån rätt som vi kan sakna riktigt mycket när vi är utomlands på semester.

      Radera
  8. Roligt att ni fortsätter med en meatless day i veckan! Denna Jansson låter mycket god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men vi har ju upptäckt att det finns en hel värld av supergoda vegetariska maträtter där ute! Denna kvalade absolut in på den listan.

      Radera
  9. Vilket bra recept! Det verkar jättegott. Ska spara det till julbordet! (Eller midsommar?!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att höra, mycket gott var det. Passar när som helst på året om du frågar oss:)

      Radera
  10. Haha jag ser hela majtåget framför mig:) Jösses så underhållande det måste ha varit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen en underhållande stund vi fick, kul att vi kunde bjuda er andra också på en smak av det:)

      Radera
  11. Oj, vad det händer grejer i Ystad! :)

    SvaraRadera
  12. Då var jag en av de där ni skrattade åt, fast jag befann mig i en annan stad. Är nämligen musiker på min fritid :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!