torsdag 20 september 2012

Lax på hett underlag.

Inte riktigt klokt är det, men denna veckan blev det ju inget fiskrecept till er i måndags! Hur gick det, överlevde ni? Bra, för då har ni något att se fram mot idag då när vi bjuder er på en fiskmiddag som passar riktigt fint till fredagsmyset eller till helgens matbord.

I vårt grytskåp bor det två gjutjärnsstekjärn som vi fått hem från Ankis far eftersom han inte alls använde dom längre. Dom tackade vi ju så klart ja till, vi kände igen dom sedan vi varit på semesterresor i Bulgarien och ätit Sizzeling Plate några gånger, eller fräsande tallrik som det kan heta om man översätter det. Fast visst låter det så mycket bättre när man säger Sizzeling, det är ju precis så det låter från stekpannan när den kommer in på bordet och serveras.
För de av er som känner att ni inte alls hänger med nu så kan man jämföra det hela med plankan som man vanligtvis ser annars. Man hettar upp stekjärnet i ugnen, precis som med plankan, smälter lite smör på och sen lägger man på det som ska serveras. Tillagar i ugnen och sen ställer man in hela tjottaballetten på matbordet och hugger in!
Glöm bara inte bort att stekjärnet är varmt, vansinnigt varmt, så lägg för guds skull INTE händerna på det!

På vår sizzeling plate la vi det perfekta potatismoset för gratänger (recept här), en bit laxfilé och sedan ställlde vi det i ugnen på 200 grader ca 10 minuter. Vi serverade en ljuvlig sås till som ni får receptet på här:

Goda fisksåsen  4 port
3 dl fiskbuljong, inte för salt
6 dl vispgrädde
2 dl vitt vin, torrt
salt och vitpeppar
sherry
maizenaredning, eller toppredning av 1 msk smör sammanrört med 1 msk vetemjöl
Blanda buljong, grädde och vin i en tjockbottnad gryta och låt småputtra ca 1 timme. Kan tyckas vara lång tid med då får den verkligen koka samman ordentligt och bli riktigt tjock och simmig!
Tycker du att det behövs så red av såsen, antingen med maizena eller toppredningen.
Smaksätt med salt, peppar och ev lite sherry.

Är ni sugna på kalv med lite Italiensk inspiration till helgens goda middagar så har ni något riktigt gott att se fram emot i morgon. Vad vi bjuder oss själv på till fredagsmyset har vi inte riktigt beslutat än, vi velar fram och tillbaka mellan två olika val, som två åsnor mellan två hötappar... Och nej, tacos är inte en av tapparna:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

22 kommentarer:

  1. Gott och vad praktiskt att tillaga maten så!

    SvaraRadera
  2. Jag tror nog att det blir tacos här faktiskt. Utmärkt för en barnfamilj som oss. Er icke-tips blev ett tips till mig ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  3. Lycko ni som har gjutjärnsstekjärn, för det ser OTROLIGT gott ut!!! Jag får nog kolla om det är loppis i närheten i helgen, finns många som inte vet, vilka *skatter* de erbjuder ;-)

    SvaraRadera
  4. Här ska ni nog korrigera lite i texten... ;-)

    Glöm bara inte bort att stekjärnet är varmt, vansinnigt varmt, så lägg för guds skull INTE händerna på det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, tack! Tur vi har uppmärksamma läsare:)

      Radera
  5. guuuud, vad gott det ser ut! laxplanka är ju en av mina favoriter så det här kan ju bara inte vara annat än gudomligt :) mmmm!

    VA?! ska ni inte äta tacos?! vad ska ni då äta, kan man äta nåt annat på fredagar? FÅR man äta nåt annat på fredagar? ;) vi ska faktiskt äta chili con carne, så vi håller oss åtminstone till rätt land!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gudomligt gott är just vad det är.
      Känns lite som vi begår ett brott när vi"vågar vägra tacos".

      Radera
  6. men hallååå, jag glömde ju skriva att ni var så tjusiga i buffé :)

    SvaraRadera
  7. Ja jag överlevde fiskreceptet;) Men det här såg faktiskt väldigt gott ut. Potatismos i ugn blir något helt annat tycker jag! Underbart:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra det, hade varit tråkigt annars! Visst blir det gott med mos i ugnen.

      Radera
  8. Vad konstigt, jag saknade inget fiskrecept i måndags :-) Hi hi. Det ser så gott och fräscht ut och vilket superfint järn! Förstår att det norpades när det ändå inte användes... Blev väldigt sugen på vit sparris nu. Kan äta det direkt från glasburk och tycker att smaken då är så god!

    Det blir inte tappar, jag menar tapas, för oss heller i morgon. Men visst är det trevligt med så kärt bekymmer att bestämma vad man ska laga :-) Fast inte alltid förstås...

    Önskar trevlig helg redan nu!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, förstod nästan det... Då är du som Håkan då, där kan det också käkas burkad sparris på kors och tvärs.

      Något av det bästa bekymret man kan ha:)

      Detsamma önskar vi dej, kära du

      kramar!

      Radera
  9. Lite fräshare än en planka det där järnet! Vi år supergod sizzlingmat i Thailand. Gissa om det blev varmt vid bordet. Puh....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju det. Usch ja, det kan vi verkligen tänka oss att det var svettigt värre, xtra då om det var chilihet mat:)

      Radera
  10. Jag köpte två sådana järn i nordNorge när jag var på besök hos en vän till mig. Jag trodde inte mina ögon när jag klev in i den lilla RIMI-butiken i Kautokeino, som byn heter, och där - bland torkat renkött och tranbärsdricka - låg två sizzlingjärn och ville bli köpta av mig. Jag gissar att butiken tagit in dem av misstag för så dammiga som de var såg de ut att ha legat där länge...

    Jag brukar sizzla kyckling i strimlor på grillen. Kyckling på den ena och strimlad paprika och lök på den andra. Fräser bra och serveras rykande heta i mjuka tortillas.

    Jag vet ännu inte vad jag ska göra till middag i dag. Helvegetariskt igår - kanske kött i dag? Letar inspiration på er underbara blogg. Ha en riktigt skön fredagkväll båda två. Vad fina ni var i Buffé!! Kram!

    SvaraRadera
  11. Det var inget dåligt sammanträffande, det måste ju helt klart vara ödet som styrde järnen och dej till samma affär! Så kul att höra att fler har sizzling järn!

    Hoppas du hittade något att kocka till i arkivet Vi blir alltid så glada över dina fina kommentarer och komplimanger, de lever vi länge på!
    Kramar från oss

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!