Klicken med crème fraich på toppen rörde vi ut i spadet och det sista sög vi upp med gott surdegsbröd, något vi absolut rekommenderar. En riktigt rustik rätt är det och oroa er inte om ni inte har tillgång till vildsvinsbog, det går precis lika bra med bog från en vanlig gris.
Gulasch på vildsvin 3-4 port
1 stor gul lök, skivad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 paprikor av valfri färg, skivade
4 msk paprikapulver
2 tsk rosmarin
3 tsk socker
salt och svartpeppar
2 msk smör
2 msk rapsolja
2 msk koncentrerad kalvfond
vatten
Kokt potatis och gräddfil/crème fraiche till serveringen
Hetta upp smör och olja i en tjockbottnade gryta och bryn köttet hastigt runt om. Krydda med salt, peppar, socker, rosmarin och lite av paprikapulvret.
Ta upp köttet från grytan och lägg det till sidan.
Hetta upp grytan igen, ta ev. i mer smör och olja om det behövs, bryn resten av paprikapulvret, vitlöken, löken och grönsakerna.
Lägg tillbaka köttet i grytan, slå i fond och tillsätt vatten så det täcker köttet.
Låt grytan koka sakta med lock på, ca 60 minuter, ta av locket och låt grytan puttra ytterligare 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar och servera gulaschen i soppskålar med tärnad kokt potatis och en klick gräddfil. Ett gott bröd är perfekt som såsuppsugare!
Resterna av grytan följde med Håkan i matlådan i dag och det var han så glad för. Något annat som herrn också var glad för var att köket på jobbet stod kvar och hade överlevt utan honom i två veckor. Att cykla var också en källa till glädje, härligt att få röra på kroppen och få ta ut sej riktigt igen - det har saknats!
Så börjar då Sveriges Mästerkock ikväll, helt säkert sitter flera bänkade framför tv just nu och kollar premiären. Vi spelar in det för att se det senare och så får vi se om vi följer det under denna säsongen sen. Förra året blev det lite sisådär med det, vi är faktiskt inga större fans av den svenska upplagan av programmet. Däremot följer vi Masterchef Australia slaviskt, det upplägget dom har där tycker vi mycket bättre om.
Hur är det för er del, hänger ni med Per, Leif och Markus ikväll?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Hahaa, jag skulle precis stänga ner datorn efter att ha skrivit en krönika om just ungersk gulasch, och så såg jag länken på Facebook om er gulasch. :-) Den låter supergod!! Rosmarin borde jag ha haft i min, ju! Kram på er!
SvaraRaderaMen se där, härligt och framför allt ett gott sammanträffande:)
RaderaRosmarin passade verkligen kanon i, det måste du testa nästa gång.
Kram på dej!
Klart att man slaviskt måste följa grabbarna grus i juryn på Sveriges mästerkock. Australiens måsterkock håller högre kvalité det håller jag med om. Mer fängslande och matlagning på högre nivå än tidigare:)
SvaraRaderaJa, både Australiens, Englands och USAs är flera strå vassare än Sveriges, men visst är det intressant ändå. VI får väl se om vi hänger på hela säsongen...
RaderaOj, oj, oj, så gott! Den här goda soppan vill jag också äta! Sparar receptet! :)
SvaraRaderaHa en underbar kväll!
Kram kram
//Lana
Klart du ska göra det, spara på du bara:)
RaderaKramar.
Ja den soppan skulle riktigt ha behövt nu... den kanske skulle lindra den eländiga förkylning som jag snart dragit med i 4 veckor!!
SvaraRaderaSer väldigt god ut iaf...känner nästan doften!...:P
Ha det gott!
Usch och fi, förkylning i fyra veckor låter verkligen inte alls trevligt, jul och alls som varit dessutom!
RaderaDu får ta och testa om det kan hjälpa med lite gulasch:)
Krya på dej!
Nu blev jag väldigt sugen på gulasch - det är ju så gott! Tack för påminnelsen om den här godingen! Och med surdegsbröd till. Och den där klicken crème fraiche, eller gräddfil för all del...
SvaraRaderaHar spelat in Masterchef och ska kolla och se vad det blir för stuk den här gången. MC Australia är överlägset bäst tycker jag också, även om den brittiska versionen börjar vinna över mig.
Kramar till Mårtenssons!
Visst är det gott och sitter så bra nu när det blivit lite kallare igen (iaf här nere). Oh ja, ju fler godsaker till desto bättre:)
RaderaJa, både den engelska och den Amerikanska gillar vi väldigt också, vi får väl se hur det blir med den svenska...
Kramarna till dej!
Klart herrarna följs... fast jag håller med er att de utländska versionerna är snäppet vassare :)
SvaraRaderaKram!
Flera snäpp:)
RaderaKramar
Ah! Gör mig så hungrig! Är det nu an får ta en nattmacka?
SvaraRaderaNattkram! :)
Men halloj Lena, det var verkligen inte igår, så härligt att du kikar in igen, du har varit MIA ska du veta! Betyder detta att du är tebax? Vi kollar genast in!
RaderaKlart det tas en nattamad,
nattakramar!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaMmmm vilken trevlig blogg jag hittat. Idag ska jag koka marmelad till ett Mello-event. Är det någon som har ett förslag på ett häftigt namn? Innehållet är hallon och choklad.
SvaraRaderaFör övrigt lagar Husbonden middagen, stekt sill och potatismos. Mmmmm
Välkommen hit till köket, härligt att höra att du gillar det! Hoppas du ska trivas och att du kommer igen!
RaderaMarmelad med hallon och choklad borde ju vara supergott, namnet tål att funderas på...
Stekt sill och potatismos, mumma säger vi, mumma!
Smaklig spis.
Gulasch är ju bara för gott! Och perfekt att värma själen med när det är mörkt och ruggit ute. För att vara matintresserad tittar jag nog ovanligt lite på matprogram. Såg några avsnitt förra omgången av Sveriges Mästerkock men mest för att sonen råkade upptäcka det och ville se det tillsammans med mig.
SvaraRaderaHear, hear!
RaderaKänns som tvn svämmar över med matlagningsprogram på alla kanaler just nu. Då kanske det blir lite tittande med sonen denna gången också?
Gulasch är ju bara för gott!! Älskar det.. Och är den godare än den i Budapest måste det verkligen vara något!! Men vildsvin
SvaraRaderaJag brukar koka med rött vin i och ha en klick aioli till.
Såg Sveriges Mästerkock igår .. för första gången!
Har helt missat denna "serie", verkar ju jättebra!
:)
Så rätt så, och vildsvinet gjorde det bara godare:)
RaderaRött vin i har vi också provat, gott även det, men aioli måste vi ju testa att ha i, det låter ju som det skulle vara riktigt gott till.
Åh ännu ett recept med vildsvin! Ser att det är många matbloggare som börjar använda det mer och mer så min tanke är att jag ska samla ihop recepten o bloggarna och göra en liten lista av alltihop! :) Det är ju så vansinnigt gott och ni har ju ett gediget arkiv dessutom!
SvaraRaderaJa, det har blivit en hel del recept på det vilda svinet senaste tiden och det har ju sin förklaring:) Vi köpte ju en helt ett och det innebär i runda slängar 35 kilo kött. Julskinkan som vi hade i julas var suveränt god.
RaderaLåter som en väldigt bra idé, det känns som det är ett köttslag som kommer allt mer.