tisdag 5 mars 2013

Lamm till 1000!

Håller ni räkningen? Inte? Inte ens ni som har hängt här i köket sedan allra första början? Nähänä, men då är det väl tur att vi gör det! Eller kanske inte vi egentligen utan snarare är det blogspot som gör det åt oss...
För enligt räkneverket där så är detta vårt 1000:e inlägg i ordningen och det är knappt så vi fattar det själv! Tusen gånger har vi alltså suttit här vid tangenterna, knepat och knåpat, slitit vårt hår (bara titta på Håkan...) när vi inte fått till det riktigt i formuleringarna och någon gång high fiveat när vi fått till det riktigt bra!
Huruvida det blir en high five eller fler tussar som ryker innan nummer 1000 är färdigskrivet återstår att se..:)

Vi bestämde att en lammgryta kunde passa för detta högtidliga tillfället, så en lammgryta blir det. Ett hett tips är att servera den med tortilliabröd, grönsaker och kanske en avokadoröra istället för de traditionella kokta potatisarna eller riset. Men såklart funkar det med pantofflor eller ris också om ni hellre vill ha det.
Det är riktigt mustig gryta med många goda smaker som alla balanserar varandra väldigt bra, från chokladrutor till spiskummin, och den blir nästan bara bättre om du gör den dagen innan den ska ätas.


Lammgryta   4 port
3 dl torkade små vita bönor, blötlägges dagen innan så de ligger över natten
500 g benfri lammbog i grytbitar
1 stor gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 msk havssalt
1 msk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
2 rutor 70 %-ig mörk choklad
1 msk balsamvinäger
Blötlägg bönorna över natten, häll av vattnet och kok dom sedan i nytt vatten ca 45 minuter, smaka på dom så de är färdiga, koktiden kan variera mellan olika märken.
Bryn lammbitarna i olja och smör i en djup stekgryta så de får fin färg runt om.
Lägg i lök, vitlök och tomatpuré och låt det fräsa med ca 2 minuter.
Häll i tomatkross, salt, spiskummin och cayennepeppar, låt det hela koka tills köttet känns mört, ca 1 timme.
Smaka av med choklad och balsamvinäger och ev mer av kryddorna.
Blanda till sist i de kokta bönorna.
Smakar riktigt gott att servera grytan i tortillias, men det går naturligtvis bra med ris eller potatis också.

Så får vi se vad vi hittar på med imorgon, vi är ju båda lediga eftersom det är onsdag. Vi har lite funderingar och planer, vissa känns lite mer intressanta än andra, kanske ger vi oss iväg på utflykt eller så stannar vi hemma i kökets lugna vrå. Fast egentligen handlar det väl mest om hur trötta vi är i morgon när vi vaknar:)

Och nu, HIGH FIVE!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

34 kommentarer:

  1. GRATTIS! Trollcaféet passerade 100 kommentarer idag, det är vi glada för...

    Lammgrytan ser underbar ut. Nu har jag svårt för lamm, men det står på listan över mat jag vill lära mig att tycka om. Ska nog inte försöka laga det själv i början dock. Trollfar stekte lammkotletter en gång, o skickade med mig en i matlåda. Jag visste inte vad det var, trodde det va fläskkotlett som blivit dålig. Slängde hela lådan, den luktade så skunkigt. Så jag behöver få bra lamm innan jag ger mig på det själv.
    /Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Inte illa med 100 kommentarer heller, vi grattar.

      Har förstått att det är en del som inte är förtjusta i lamm, men vi äter det mer än gärna och har nog aldrig råkat ut för någon dålig bit (tack och lov).
      Lycka till med tillvänjningen.

      Radera
  2. Stort grattis till milstolpen! :-)
    Choklad tillsammans med lamm lät jättespännande verkligen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar.
      Chokladen satte väldigt mjuk smak till det hela.

      Radera
  3. Men för tusan ;-) då får man bocka o buga o gratulera!! Lammgrytan lät mycket mumsig så bra firarmat. Önskar er en härlig ledig dag i vårsolen. Själv ska.jag testlaga mos o se om pantofflorna är fina ;-).Många kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack, för tusan gubbar:)
      Hoppas testlagningarna gått fint och att panntofflorna har samarbetat bra!

      Kramar

      Radera
  4. Hurra för tusende inlägget! Helt otroligt vad tiden går :=) Hoppas det blir minst 1000 till!

    KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Men visst, vart tusan blir den av?
      Samma hoppas vi på:)

      Radera
  5. Happy 1000! Måste kolla hur många jag ha gjort... Tänk vad det fylls på!

    Och vilken härlig gryta! Lite som en chili med lamm! Vanligt nötkött borde man väl kunna använda också om just lamm inte är favoriten?

    Avundas åter er gemensamma lediga dag. Tror det är bra på alla sätt som jag tidigare sagt. Även positivt för relationen. En bonusdag att njuta av tillsammans i stället för att den flyter förbi med jobb och alla vardagssysslor som måste skötas.

    Hoppas ni tog en rejäl sovmorgon så att ni orkar med precis det ni vill!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. A thousand thanks:) Ja du, det går snabbare än man anar...

      Helt säkert kan man använda sej av nötkött om lammet inte tillhör favoritköttet.

      Den där gemensamma dagen är verkligen guld värd, både för relationen och för själarna. Dock blev det en del "vardagssysslor" som fixades idag, men bara för att andan föll på - inte för att det var ett måste, så skönt! Och sovmorgon.. you know us!

      Kramarna

      Radera
  6. Grattis:) OCh jag hoppas på minst 1000 till:)

    SvaraRadera
  7. Wow...1 000 inlägg, det inger respekt! Grattis! :)

    SvaraRadera
  8. Näe, det är ju helt galet. Tusen inlägg! Jag hoppas på minst lika många till.
    Lammgryta låter vårigt och gott. Låter som en mustig smak med choklad, spiskummin och cayennepeppar. Antar att en av er hottade till den en aning också med den där lilla flaskan ;-) Gott gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det galet, men du borde ju vara lika galen, eller är vi helt galna?
      Absolut, "some like it hot:)"

      Radera
  9. Gillar inte lamm... men 1.000 inlägg... WOW säger jag bara och gratulerar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkar säkert med nötkött också.
      Och vi säger tackar!

      Radera
  10. Grattis grattis, 1000 inlägg.... inte illa alls! :) I min takt får jag nog vänta några år tills jag kommer upp till den summan ;)

    Vilken härlig bild ni fick till där, ser jättegott ut även för en vegis. Kram på er härliga och ge oss minst tusen inlägg till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar Amy, det går fortare än man anar...
      Så kul att se att grytan går hem hos en vegis också, iaf på bild:)

      Kramar

      Radera
  11. Bra jobbat :) Tar nog tid innan jag kommer upp i så många inlägg hos mig kommer det 1-3 inlägg i veckan. Vilken bra rätt ni valt till denna dag:)
    Ha en riktigt bra vecka:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Äsch, man tar det i sin egen takt, så är det inte mer med det!

      Vi hoppas din vecka också har varit bra.

      Radera
  12. Grattis till 1000!! Bra jobbat! Lamm lagar jag sällan och nästan aldrig. Men gillar skarpt och känns absolut festligt för mig!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar. Ja, det känns lite extra festligt med lamm även för oss, så gott så.

      Radera
  13. Stort grattis till 1000-e inlägg! Fortsätt i samma tempo! ;) Fortsätt att inspirera! Hoppas ni tröttnar aldrig på er blogg! :)
    Många kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lana - det ska vi försöka, tack för komplimangerna:)

      Kramar

      Radera
  14. Ni är bra till tusen! Grattis! Jag gör high give varje gång jag är inne hos er och hälsar på.

    Lammkött är inte det sämsta minsann. Choklad kan piffa till det mesta, det är min övertygelse. Stor kram till er som tillhör mina absoluta favoriter i bloggvärlden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fina Erika, tack ska du ha, vi high fivar dej också!
      Så klart choklad kan sätta sprätt på det mesta, en riktigt god smakhöjare.
      Kramar till dej!

      Radera
  15. Grattis till 1000!
    och lammkött, så gott och hos många så underskattat.
    I år köpte jag inte ett helt lamm att lägga i frysen, men nästa höst...då ska jag!

    Trevlig kväll/ Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar!
      Ett lamm till frysen är inte dumt, det har vi också köpt en höst. Kanske nåt att fundera på... får väl se om vi kan käka upp vildsvinet först:)

      Radera
  16. Grattis! Bra jobbat! Och vilka inlägg sen!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!