tisdag 26 mars 2013

Sillinläggning till påskhelgen

Nu är det hög tid att börja tänka på påskmaten, och framför allt då vilka sorters sillinläggningar som ska finnas med på påskabordet. För även om det känns som att vissa maträtter går i repris under de olika högtiderna som firas, så känns det som att vissa sillburkar gör sig väldigt mycket bättre till påsk än till jul. Lite fräschare och friskare smaker vill vi ha nu, färgerna får gärna också vara lite piggare och gladare!

Vårt senaste tillskott i vår sillinläggningskategori bockar av både i rutan för färger och för smaker, ramslök känns oerhört vårligt tycker vi, både vad gäller färg och smak. Har ni inte haft nöjet att stifta bekantskap med ramslöken så tycker vi absolut att ni ska göra det så fort snön behagar att smälta undan och ge det gröna en chans att visa upp sej. De gröna bladen påminner om gräslök och vitlök i smaken och så fort vi får tillfälle ska det plockas hem nya blad och läggas i frysen för framtida bruk!


Ramslökssill
500 g skinnfria sillfiléer, ska först varit frysta!
½ liter vatten
1 dl ättika, 12%
1 msk salt
1 msk socker
Blanda samman lagen och se till så att salt och socker löses upp. Lägg sillen i lagen och låt den stå i kylen över natten, eller helst ett dygn.
Dela gärna sillen i gaffelbitar innan du lägger dom i såsen:
Sås
200 g ramslöksblad, strimlade
1 dl crème fraiche
1½ dl majonnäs
2 msk socker
salt och vitpeppar
Rör samman crème fraiche, majonnäs och socker, smaka av med salt och peppar.
Tillsätt ramslöken och sillbitarna.
Låt inläggningen stå några timmar, eller över natten, så den drar till sej smakerna ordentligt.

Andra fina sillinläggningar som kan passa fint till påsk kan väl vara:

För Håkans del är det bråda tider på jobbet denna veckan, bara idag har det rullats 25 kilo köttbullar och stoppats 20 kilo leverkorv och igår stektes 15 kilo sill till ättiksinläggingen! Som ni kanske anar så är det en populär charkdisk att besöka:)
Tyvärr så verkar det dyka upp mer snö i påskhelgen vilket är väldigt tråkigt med tanke på alla som vallfärdar ner hit till Österlen för att njuta av konstrundan. Det är ju en ganska väderkänslig sysselsättning att köra runt bland byarna och kolla in tavlor och andra konstverk, redan nu har vi hört att flera nordbor väljer att stanna hemma i påsk... Men för de som tar sig hit så finns det alltså god påskmat på lager i Köpingebro:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Ja, sill återkommer ju på många högtider. Låter spännande med ramslök i, har faktiskt aldrig ätit ramslök!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är vi så tacksamma för:) Vi hade inte heller provat det tidigare men så fick vi en påse frysta av grannen, nu kommer vi absolut att plocka det själva.

      Radera
  2. Åh vad roligt att du tycker det! :) Du är så välkommen så att hänga med! :)

    SvaraRadera
  3. Sill är inte min grej, jag gillar den bara grillad salt sill. Men, jag o kollegan ska göra en inläggningsvariant idag. Sill med ananas i kokosmjölk. Visst låter det vedervärdigt? Det är tanken iallafall. Den ska bli en present till en mycket högljudd kollega som ondgjorde sig över en tredje kollega som åt ananas till sin gubbröre-macka i vintras. =)
    Om jag får till några bilder med min jobb-mobil kommer det ett bonus-inlägg med denna sill på Trollcaféet!

    /Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jisses vilken läskig kombination det låter som, det krockar verkligen i våra öron. Men vem vet, ni kanske har uppfunnit en smaksensation? Not:)

      Radera
    2. NOT var ordet. Kollegan gjorde några av de intressantaste miner jag sett. O då smakade han bara på spadet. Misstänker att jag lär få passa mig framöver, han kommer ge igen. Det är bara att vänta o se vad som händer. =)
      Men, det är faktumet att sånt här kan göras och gå hem som gör att jag älskar mitt jobb och folket som jobbar där. Man kan jävlas med mycket hjärta.

      Radera
    3. Ojojoj, som de säger hämnden är ljuv:) Rått men hjärligt.

      Radera
  4. Sill är verkligen min grej, men i år blir det inga egna inläggningar. Vi ska bort på långfredag och de andra dagarna är födelsedag och lite annat som gör att sillen uteblir i år. Men det blir nog en sillfrukost på påskafton i alla fall.

    Ja, nog är det som ni tror om J och hans flytt. Vilken tur han har, hihi! Eller så är det jag som har tur, vi får se... Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. You're our girl:) Vi kommer inte att göra någon sill denna påsken heller faktiskt, men det behöver ju inte tvunget vara påsk eller jul för att vi ska njuta av det.

      Åh, vi ber att få gratulera er båda två, ni har nog tur bägge anar vi. Lycka till vännen, kramar

      Radera
  5. Kul. Den får jag ha i åtanke till midsommar. Det roliga med sill är att man kan testa nya smaker inför varje helg. Nu har jag en basilikasill som står och drar till sig i kylen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns verkligen smaker som passar till alla säsonger, så kul att göra nya varianter!
      Basilikasill... mums!

      Radera
  6. Jag har fortfarande inte lärt mig äta sill... :(
    Klarar inte av varken smak, konsistens eller lukt... :( Så de här tipsen kan jag inte ta till! ;)
    Men....tips på vad man kan besöka i Köpenhamn tas gärna emot! För visst har ni varit där flera gånger? Vi åker dit nästa helg och det är första gången vi ska besöka denna stad! Så tips tas emot! :)
    Ha en underbar kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Lana då...:) Nej, man kan ju inte gilla allt, eller hur?
      Så länge du gillar Köpenhamn så är vi nöjda:) Klart du ska få lite tips, så kul att ni ska få uppleva det danska gemytet! Vi älskar den stan!

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  7. Här brukar det inte bli så mycket sill men köttbullar det är grejer det!!!
    Glad påsk!!! Vi ses väl på blåkulla i morgonkväll?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart vi ses där, köttbullarna ska bara packas ner:)

      Glad påsk till dej också.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!