onsdag 15 maj 2013

Blanda keso med godsaker. Hyvla och marinera en morot.

Nu när vi har grilltävling i vårt kök så tänkte vi att det kanske skulle passa extra bra med några tips på goda grilltillbehör. Det finns ju så mycket gott man kan röra ihop, mixa, marinera eller gratinera som gör sig kanonbra på grilltallrikarna.
Frågan är väl om man kan få för många tips på goda grilltillbehör egentligen? Vi svarar absolut nej, alla tips och goda idéer är mer än välkomna, säsongen är lång och plötsligt så kryllar det av fina råvaror i grönsaks- och fruktdiskarna, som bara väntar på att få glädja oss alla.

Först ut är en kesoröra, ett recept som vi haft i eviga tider och som förändrats en aning under tidens gång. Det blir en matig grillröra och med ett fat goda grönsaker som tillbehör så behövs egentligen inte så mycket mer att äta, till det du väljer att grilla. Så klart kan man ju ha potatis till, men det kändes lite nästan överflödigt tyckte vi. Vad ni tycker är helt och hållet en smaksak, er smaksak, det lägger vi oss inte i:)


Kesoröra till grillat   2 port
1 pkt á 250 g naturell keso
ca 10 cm gurka
1 vitlöksklyfta
sambal oelek efter eget tycke och smak
rivet skal från 1 citron
hackad persilja
salt och svartpeppar
Gröp ur gurkan, tärna och lägg salta bitarna så de får vattna ur sej en stund.
Skölj sedan av gurkbitarna och blanda med övriga ingredienser.
Smaka av och låt sedan röran stå kallt 1 timme eller längre tills den ska serveras.

Nästa deltagare är marinerade morötter. Hyvlade sådana som samsas med hackad rödlök och sen dressas med hjälp av lime, olja, senap och vatten. Syrlig dressing möter söta morötter och får sen skärpa sej lite med löken, hur gott och tuggvänligt som helst:


Marinerade morotsslantar
2 "normalstora" morötter, tunt hyvlade
1 liten rödlök, hackad
1½ msk pressad lime eller citron
3 msk rapsolja
1½ msk vatten
1 msk dijonsenap
Blanda samman lime, olja, vatten och senap till en dressing.
Blanda morotsslantar med lökhack på ett fat och häll över dressingen.
Låt salladen marinera minst 30 minuter innan servering.

Har ni inte slängt in ert bidrag till tävlingen är så är det inte för sent, sista dagen att svara på våra frågor är fredagen den 17:e maj. Tävlingen hittar ni här.

Så har ännu en ledig onsdag passerat i köket. Dagen till ära har vår soffa fått nya kläder, för nej, vi kan bara inte skiljas från vår älskade Tomelilla hur vi än har försökt. Vi insåg till sist att det är otroligt svårt att hitta en ny soffa och bestämde oss istället för att beställa hem en ny klädsel till vår gamle trotjänare under tiden vi fortsätter leta. Nu står den här, lagom lattefärgad och väntar på att väggarna ska följa med i färgförändringarna.
Vi får väl se om vi kan ha tumme med värden och kan få byta ut våra röda väggar till den vita varianten. Har vi tur så kanske vi dessutom slipper göra jobbet själva, för något säger oss att det är oerhört mycket mer jobb med att byta från rött till vitt än det var tvärtom...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Keso säger jag aldrig nej till. Det äts flitigt här hemma till mycket och varje ny idé tas emot med öppna armar.
    KRAM på er:)

    SvaraRadera
  2. Vilka goda tillbehör. Jag äter keso dagligen, nu när jag har möjlighet till det :) I Singapore var smaken på keso inte så god. Ha det bra, kram!

    SvaraRadera
  3. Den där kesoröran kan jag mycket väl tänka mig passar finfint till grillat! Nåt knas är det med mig och morötter. Jag gillar de bäst rårivna, eller ännu hellre att äta direkt som de är, fast skalade då.

    Vi ska ha grillbuffé i helgen med en massa tillbehör så jag letar järnet. Ska kolla vidare här hos dig för visst har du mer i gömmorna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Nu såg jag kategorin "Grill"! Jag dyker in där :-)

      Kram + kram

      Radera
    2. Kolla under fliken "Tillbehör" eller under #Röror" så hittar du även en massa gott där. Potatissallader och annat finns också under "sallad" och "potatis"
      Good luck, kära du!

      Kramarna

      Radera
  4. Goda tillbehör och röror till grillat kan man aldrig få för många av. Kesoröran måste jag testa, jag som smäcker i mig nästan ett paket om dagen :-O

    SvaraRadera
  5. Oh, de där morötterna låter galet goda. Åt något liknande på Gunnebo Slott för ett tag sedan och har funderat på att göra något liknande ever since. Kram!

    SvaraRadera
  6. Så spännande det lät och gott också för den delen. Ska jag testa vid tillfälle även om vi sällan har keso hemma... kram!

    SvaraRadera
  7. Så snygg er sajt har blivit :) Är här alldeles för sällan märker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tackar Christer! Ibland räcker inte tiden till, till allt man vill och önskar att man hann med:)

      Radera
  8. Jag testade kesoröran igår. Jag rev dock gurkan grovt istället för att gröpa ur och tärna den. Mycket gott blev det. Röran var riktigt smakrik med många olika smaker som gifte sig fint. Tack så mycket för receptet! :-D

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!