onsdag 1 maj 2013

Senaste smaksensationen bland korvarna

Vilken otroligt vacker första maj vi har haft här nere i våra krokar, solen har verkligen visat sej från sin bästa sida hela dagen och Mårtenssons är så tacksamma! Visserligen har vi spenderat dagen med att både shoppa mat inför helgens förlustelser och att stoppa korv men dessemellan har vi hunnit med en, vid detta laget traditionsenlig, premiärfika i Carina och Affes uterum. Så härligt att kunna sitta därute igen och känna värmen från solen även om det som vanligt i denna stan, blåser isandes kallt utanför fönsterna:)
Något som vi däremot inte fått njuta av detta året är underhållande protester, inte ett endaste litet demonstrationsplakat har vi sett, men vi lever fortfarande på minnena från förra året!

Men nu, över till den där korvstoppningen som skett idag. Följer ni oss på Facebook så vet ni redan att det blev två nya sorters korvar gjorda och att vi snart skulle dela med oss av det ena receptet. Naturligtvis ska vi dela med oss av båda korvrecepten men vi börjar med det som mest aktuella, nämligen det med ramslök och lime i.
Ramslöken står ju som bäst ute i backarna nu och bara väntar på att plockas och bli använd till något gott, en hemmagjord korv är väl något av det godaste man kan få? För att få en god smakbrytning så tillsatte herrn i köket limeskal och limesaft i smeten och det visade sej passa riktigt bra ihop.
Som vanligt påminner vi er om att det är viktigt med noggrann hygien när ni gör egen korv. Ett tips är att se till att alla ingredienserna är riktigt kalla när ni sätter igång så blir det hela enklare!


Ramslökskorv med lime
500 g fläskkött eller vildsvinskött
60 g kallrökt sidfläsk eller bacon
100 g späck
1 lime, rivet skal och pressad saft
15-20 g ramslöksblad, fint hackade
7½ g salt
6 g muscovadosocker
Några droppar rapsolja smaksatt med ramslök
Bäst resultat får du när alla ingredienserna till korven är riktigt kalla.
Mal kött, späck och sidfläsk på mellanskivan i din köttkvarn, ner i en skål.
Blanda ner övriga ingredienser och blanda samman smeten väl.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låta dom steka färdigt i ugnen.

Det går alldeles utmärkt att frysa korvarna råa, perfekt att ha på lut när suget faller på:)

Vill ni gå "al in" på ramslökssmaken så kan ni ju servera korven med en pesto på ramslök, recept på det hittar ni här.

Undrar ni över den andra korven så kan ni vara lugna, naturligtvis ska vi bjuda er på den också men den får vänta till en annan dag. Nu är vi hungriga och det är dags att sätta tänderna i dagens middag. Korv? Nej, det blir kyckling och potatissallad på tallrikarna i kväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

17 kommentarer:

  1. Visst har vi haft en kanonfin dag med massa sol. På vår inglasade altan fick vi minsann öppna upp för att som mannen så fint påtalade att det är som en bastu här inne. Jag tyckte det var sådär lagom varmt jag ;)

    Låter som spännande smaker (även om jag inte äter korv). Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojo, här har det också varit finfint solväder, lite kall vind bara.
      Bastuvärme låter inte fel.

      Kram på dig!

      Radera
  2. Vi har också haft soligt och fint idag men inte jättevarmt. Men skönt i lä vid solväggen!
    Kan ni inte skicka över några korvar. Vi har ätit lithells kryddade korvar som inte smakade så mycket. Spännande med ramslök i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får helt enkelt ta och fixa ner dej hitåt, vi litar inte på postgången vad gäller korvarna:) Men du är så välkommen så.

      Radera
  3. Jag vill jag vill jag vill kunna göra egen korv! Ser ju så gott ut! När vi flyttar till större får jag plats att skaffa sakerna som behövs ;)

    Otroligt väder här igår också, soligt men blåsigt - som vanligt. Aldrig ger sig blåsten... Så härligt med en ledig dag mitt i veckan också. Så borde man ha det alltid... :p

    Kram x2 :)

    SvaraRadera
  4. Är späck samma som ister, eller var får ni tag i späck? Det finns inte på ICA, COOP eller hos Slakatarn i Tibro, vilket är de mest välsorterade ställena att köpa chark-varor från här i trakten...

    Här ska göras korv igen till helgen. :)
    /Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ister o späck är inte samma,men köp fläskarre´ta en som där är rikligt med insprängt fett.

      Lycka till!

      Radera
  5. Oh, såååå gott! Ramslök...mmm...kan tänka mig att korvarna smakade smaskens! :)
    Ha en toppen torsdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom blev faktiskt riktigt smaskiga, limen och ramslöken gick fint ihop.

      Tack, hoppas du haft detsamma,
      kramar

      Radera
  6. Jättegott! Och smaksättningen med lime är väl inte så vanligt, eller? Vilket fall så låter det gott. Ramslök har jag dock inte sett någon än...:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet faktiskt inte om lime är så vanligt som smaksättning, men det känns inte så. Men här passade det fint.

      Radera
  7. Kan man få komma på kurs i korvstoppning hos Herr Mårtensson kanske? ;)
    Är så himla nyfiken på att prova någon gång, nästa inköp får helt enkelt bli en köttkvarn!

    Ni är så duktiga och inspirerande. :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, du är så välkommen så, bara hojta till några dagar innan du kommer hit:)
      Absolut ska du köpa en kvarn, den är bra även om man inte gör korv, mala eget kött är verkligen bra tycker vi. Man vet vad man får och kan själv bestämma hur man vill ha det!

      Tack för din fina komplimang, så kul att du tycker det!
      Kramar

      Radera
  8. korv med lime i, det är minsann inte varje dag! eller snarare aldrig. duktiga ni är :) ni kanske ska starta egen korvfabrik? en microkorvfabrik! det vore nåt det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar! En korvfabrik har man ju nästan redan på jobbet, men en egen hade inte varit fel. Microkorvstopp och microbryggeri kanske?

      Radera
  9. Även om jag nog inte kommer göra så mycket korvar själv, så är det alltid en fröjd att läsa om era nya korväventyr!
    Ramslöken vill jag lära känna bättre, får ge mig ut och leta...

    SvaraRadera
  10. Det är så himla roligt att göra egen korv, och så mycket lättare än vad man kan tro :D

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!