fredag 24 maj 2013

Sommargult socker

Hej på er alla denna härliga dag. Inte bara är det fredag, det har dessutom varit en solig dag, i alla fall här nere i våra kvarter. Dock ser det lite sisådär ut med den stora lampan på himlen just nu, de där tjocka grå fluffiga sakerna envisas med att tränga sej framför, inte alls vidare snälla är dom! Dessutom ser dom väldigt regnfyllda ut, hmmm... men vi väljer att ignorera det!

För er som inte har haft något solsken idag så kanske vi kan få sprida lite fint gult sken till er, ja naturligtvis får alla ni andra också njuta av den härliga färgen. I burken har vi ett alldeles speciellt socker, ett socker som fått sin fina gula färg från Gullvivor. När fru Mårtensson såg idén hos Linda på Kryddburken så blev hon genast nyfiken och ville prova, Eva på herr Mårtenssons jobb var snäll och ställde upp med blommor från trädgården och vips stod härligheten i ugnen och torkade.
Än så länge har inte sockret kommit mycket längre än till burken och ut om på balkongbordet för att förevigas på bild, men vi hoppas att ett tillfälle kommer snart då vi får användning för det. Under tiden skickar vi idén och receptet vidare till er:


Gullvivesocker
2 dl socker
2 dl gullviveblommor
Kör socker och blommor i en mixer och strö sedan ut det på ett bakplåtspapper.
Ställ in plåten mitt i ugnen och låt det torka på 50 grader i ca 20 minuter.
Låt det svalna och mixa det eventuellt en gång till om du vill ha det riktigt finmixat.
Sockret kan man använda när man bakar, strö över cupcakes eller varför inte prova ha det i marängsmeten.

Hur ligger landet inför helgen, kör ni på gehör eller har ni några planer? För vår del blir det helt och hållet planlöst, förutom några rabarberexperiment i köket så landar vi där vindarna släpper oss:)
Vart än era vindar för er så hoppas vi att ni får det härligt bra, god mat och dryck, många glada stunder och avkopplande övningar. Kanske lite gullviveletande?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Jag ska i alla fall på bio på söndag och titta på den store Gatsby. Annars imorgon foodball som gäller både på hemmaplan och på teve… den stora finalen förstås !
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  2. Åh vilken grej. Så fint! Nu ska jag ut och plocka gullvivor innan de vissnar ner:) Ha en fin fredag och helg!

    SvaraRadera
  3. Ja, det var fint med gul färg på sockret. Vi har inga speciella planer nu på helgen, kanske lite shopping :) Ha en bra helg, kram!

    SvaraRadera
  4. HERREGUD! vad mycket konstiga saker man kan kocka till av naturen!

    SvaraRadera
  5. Va, va, va, käka gullvivor, se det var något nytt! Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  6. Tänk bara på att gullvivor är fridlysta i vissa delar av landet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, bra tänkt! Hur det är i våra trakter vet vi faktiskt inte, men har man tur och har dom i trädgården som Eva så är det fritt fram, hoppas vi.

      Radera
  7. Vilket spännande sätt att piffa till vanligt socker! Coolt! :)
    Ha en toppen helg utan några planer! Nyfiken på vad det ska göra med rabarber! :)
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  8. Vad kul ide med sockret:) Såg många Gullvivor förra helgen, men här i mina krokar är de fridlysta de fina rackarna, men får kolla om någon har i sin trädgård:)
    Idag har vi varit på orienteringstävling det var staffet så att hela dagen bara försvann, men bra gick det för dottern:)
    Annars har jag inte bestämt något mer i helgen ska ladda mina batterier och planera lite mat för kommande vecka. Ha en skön helg

    SvaraRadera
  9. Spännande detta lät och vilken härlig färg sockret fick! Tummen upp tycker jag allt :) Hoppas er helg varit bra och att ni får en fortsatt fin helg, kram på er!

    SvaraRadera
  10. Fint det blev, Jag har bara gjort med rosenblad...
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  11. Vilket annorlunda och spännande socker, aldrig hört talas om , kul!

    SvaraRadera
  12. Det var mig något helt nytt! Rosensocker och syrensocker har jag testat men aldrig gullvivesocker. Vår trädgård är full så det är väl bara att sätta igång! Fast jag kör nog med kokosblomssocker, det borde ju också fungera.

    SvaraRadera
  13. Wow! Jag behöver inte ens leta gullvivor, hela trädgården är full! Ska absolut testa!

    SvaraRadera
  14. Det har jag aldrig hört om. Lavendelsocker brukar jag däremot göra varje sommar!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!