torsdag 6 juni 2013

Ostig risotto, kalvracks och ett gott vin till det.

Hipp hipp hurra för Sverige idag får vi väl säga, nationaldag är det ju och då är det väl på sin plats med gratulationer. Så klart ska vi fira dagen med god mat och även om man kanske skulle äta nåt riktigt svenskt idag, som t.ex bruna bönor eller nåt i den stilen, så blir det lite åt det italienska hållet här i vårt kök istället... För vem känner för att mumsa på bruna bönor en dag som denna egentligen?

Ankis jobbarkompis undrade om vi hade ett bra recept på risotto med få kalorier i, en lite lättare variant så att säga, men att hitta det är förmodligen lika svårt som att hitta en isvak på Östersjön just nu. Otton som vi bjuder er på idag är verkligen inte dietmat på något sätt alls, så länge vi inte pratar om en italiensk diet och det är vi inte helt säkra på att det finns? Men om det hade funnits en sådan så hade vi helt klart kunnat tänka oss att leva på den:) Däremot är den så in i bänken krämig och god, smaken av gorgonzolaosten slår volter i gommen och för den som gillar det är detta the one:


Risotto med gorgonzola  2 port
3 dl avorioris
1 schalottenlök, fint hackad
en rejäl klick smör
2 msk rapsolja
7½ dl varm kyckling- eller grönsaksbuljong
2 dl vitt matlagningsvin
salt och svartpeppar
200 g gorgonzola
Håll buljongen varm i en gryta vid sidan under tiden som du gör risotton.
Värm olja och smör i en tjockbottnad gryta, fräs löken mjuk utan att ta färg på låg värme.
Häll i riset, blanda samman och låt det bli glansigt och genomskinligt undertiden som du rör, höj sen värmen.
Slå i vinet och blanda samman, fortsätt att röra tills vinet kokat in, sänk värmen lite.
Häll en slev buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in. Häll i en slev buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente, rör om ofta. Det tar ca 20 minuter tills riset är klart.
Ev. behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, smaka dej fram.
När riset är färdigkokt så tar du grytan från värmen och rör ner osten i bitar och smakar sedan av med salt och svartpeppar.

Till vår risotto åt vi kalvracks, det vill säga ytterfilén med ben. När ni ska tillaga köttbiten är det bra om ni binder ihop den runt om med steksnöre så håller den fint ihop under tiden ni steker den. Vi gav först vår köttbit färg på ett hett stekjärn och sen lät vi den gå färdigt i ugnen, det tog ca 45 minuter innan vi kunde njuta av middagen. 


Ugnsstekta kalvracks  2 port
300 g kalvrack
salt
svartpeppar
timjan
rosmarin
olja och smör
1 vitlöksklyfta till stekningen, skivad i tjocka skivor
Klappa in köttet på båda sidor med kryddorna.
Smält smör och tillsätt olja i en riktigt het stekpanna, lägg i vitlöksklyftorna.
Lägg köttbiten i stekpannan och bryn så det får fin färg runt om.
Stick en ugnstermometer i köttet och lägg över det i en ugnsfast form.
Ställ in formen mitt i ugnen på 125 grader och låt köttet gå färdigt, när termometern visar ca 65 grader är det medium, vid 70 är det genomstekt. Ta gärna ut köttet lite innan det nåt önskade grader och låt det vila en stund under folie innan du skär upp det. 


Till middagen drack vi ett helt otroligt gott italienskt rött vin vid namn Passitivo Primitivo som vi absolut vill rekommendera er att prova. Det passade så otroligt gott till risotton med smaken av gorgonzolaosten och för de 89 kronor som flaskan kostade på systembolaget så var det så väl värt varenda svensk krona. Mjukt och smörigt i munnen, kryddigt och fruktigt på en och samma gång, ett vin som vi lär köpa hem fler gånger!

Nu undrar ni väl hur vi har tillbringat vår dag, eller hur? Då kan vi berätta för er att efter vår PW (whoop, whoop, eller hur säger man:)) så intogs en mycket delikat frukost som våra facebookföljare fick ett smakprov av. Efter att näringsintaget var påfyllt så sadlades stålhästarna Hero och Brunte för en solskensritt ut till Köpingebro där en annan familj Mårtensson håller till, dock var ingen hemma så vi vände nosarna mot Ystad city igen. Ett stopp vid playan för att vila pållarna och sen en kopp kaffe på balkongen. Ja, där har ni vår dag, nu är det dags för middag och har vi tur så intas även den på vår balkongen, men nu i solsken!

Vi önskar er en fin kväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. lättvariant på risotto? jaa, det skulle väl vara om man tog någon mager parmesan i då eller så? men hur roligt är det? risotto ska ju vara HCHF, precis som all italiensk mat. det är ju därför de lever så länge italienarna :)

    duktiga ni är med era morgonPW's! själv orkar jag knappt gå på toa innan jag fått frukost i mig ;)

    kramar!

    SvaraRadera
  2. Risotton låter inte alls dum! ;) Jag provade göra risotto en gång och det gick rent åt h*lvete, kanske får testa igen för det är ju så gott.

    Kram på er.

    SvaraRadera
  3. Nej det blir nog till att förstöra en risotto om man ska göra den light... Då kanske man kan låta bli istället. Eller lägga dieten åt sidan för en kväll :)
    Hursomhelst, gorgonzola i risotton låter som en dröm det. Och med erat flängande fram och tillbaka så tror jag att lite ost gör varken från eller till!

    Ha en fin fortsatt helg! Kram!

    SvaraRadera
  4. Underbar dag med underbar mat ni har haft! Härligt! :)
    Ha en toppen fredagskväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Men kära söta! Snålvattnet fullkomligt svämmar över! Låter som italiensk mat när den är som bäst!

    SvaraRadera
  6. Ja ni vet vad jag tycker :) Som vanligt lika trevligt att titta in hos er för en rejäl dos av MAT!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!