fredag 7 juni 2013

Tomatpaj, både på egen hand eller till grillat.

Det känns som att denna sommaren finns det ingen risk för innesnöing vad gäller varken väder eller grilltillbehör i vårt kök. Tidigare har vi nämligen haft en tendens att snöa in på potatissallad och serverat det i alla möjliga och omöjliga varianter på grilltallrikarna, men nu har alltså den vinden vänt och nya tillbehör ser sommarens ljus!
Senast ut på denna nyinslagna bana är en paj med härliga medelhavsmaker, basilika, ruccola och tomater som dränks i en äggstanning med parmesanost och vitlök i. Pajen blev så där härligt krämig och gjorde alla tankar på sås helt överflödiga. Tillhör ni "icke-kött-ätarna" så kan vi garantera er att den går hur bra som helst att äta a'la vegetarisk också, lite grillad halloumi och en sallad räcker hur bra som helst att servera till:

Tomatpaj med ruccola och basilika  4-6 port
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Hacka ner smöret i mjölen och arbeta samman, tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en deg.
Ställ degen i kylen 30 minuter innan du kavlar ut och lägger den i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Nagga botten och förgrädda pajskalet på 225 grader i 10 minuter, ta ut det och låt svalna.
Fyllning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
vitlökspulver
salt och svartpeppar
3 dl riven ost med mycket smak, typ parmesan eller västerbotten
ca 20 basilikablad, strimlade
50 g ruccola, grovt hackad
200 g coctailtomater
Vispa samman ägg, mjölk och crème fraiche i en skål, smaksätt med kryddor och blanda ner ost.
Täck botten av pajen med ruccola och basilika, lägg i tomaterna och häll på äggstanningen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
Njut av pajen som den är eller servera den som tillbehör till grillat.


Vi åt pajen till en bit grillad fläskkarré som vi marinerat i en goja med bland annat calvados:

Äppelmarinad till grillat
3/4 dl rapsolja
3 msk calvados
2 tsk äppelvinäger
1 krm malda nejlikor
salt och svartpeppar
Blanda samman marinaden och låt köttet ligga i marinaden i kylen minst 3 timmar, gärna längre.
Marinaden passar bra till fläskkött men även kyckling.


Och vilken sommardag vi har haft idag, kanske har det varit så även i din del av landet? Garanterat lär det ligga ett ljusblått skimmer av grillos över vår stad och många andra med den! Termometern har visat på 25 grader, vinden har fläktat lite svagt härligt och himlen har varit precis så där Prippsblå som den ska vara. Anki har spenderat eftermiddagen i sällskap med världens bästa syrrason Freddy, det blev sushilunch på stan blandat med reseupplevelser från hans USA-resa, absolut helt klart är det nu att dit måste vi resa så fort vi kan!

Kvällens middag dukar vi upp på balkongen, vi hade ju premiärätning där i gårkväll och fortsätter väl att spisa där så länge vädret tillåter. Har vi riktig tur så kan vi sitta ute lika länge som igår, man vill ju nästan inte gå in alls när juni nu bjuder på härligt ljumma sommarkvällar! Och har vi ännu mer tur så blir det en lika underbar dag i morgon, då drar vi till beachen och bländar folket med våra albylvita kroppshyddor - kom sen inte och säg att vi inte varnade er:)

Vi hoppas att ni alla får njuta av en härligt fin helg, ta hand om varandra, koppla av och njut av allt det goda som livet har att bjuda på!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Mmm så god den såg ut, gjorde en liknande häromdagen :-) Vi har haft fint väder här också men inte så varmt, runt 18 grader ungefär.

    SvaraRadera
  2. Den pajen är som gjord för mig, jag sparar receptet, tack! Kom ihåg solsalvan på beachen imorgon :) Kram

    SvaraRadera
  3. Ohlalaa, det där låter som en paj i min smak! Här har det också varit fint väder och jag har försökt njuta av solen mellan flyttkartongerna. Kram!

    SvaraRadera
  4. Pajen ser fantastiskt smarrig ut! Verkligen, perfekt tillbehör till grillat! :)
    Äppelvinäger är ju hur gott som helst! Ska också testa nästa gång till marinaden!
    ha en toppen lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Vilket bra tips med en god paj till grillat! Annars blir det mest egentillverkad potatissallad i den här lägenheten också, el klyftpotis i ugn.

    Här på östkusten, i Oskarshamn, är det soligt och ganska varmt, men tyvärr så blåser det så förb... ibland så att jag fryser även om det är varmt i solen.
    Igår var solen så stark så jag var tvungen att stanna inne i väntan på spf 50, hade bara 30 hemma och då dyker soleksemet upp. Som tur var så kom solkrämstuben, så idag blir det att försöka få bort vampyrblekheten! :)

    SvaraRadera
  6. Ser fantastiskt god ut den däriga pajen!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  7. Jag tycker ofta att jag snöar in på en viss sorts tillbehör eller rätter. Så tack för lite nya tips. Både tomatpajen och marinaden låter god. Ja, jisses vad det grillas så fort det blir lite varmare. Och visst blir man extra sugen på att grilla själv. Men ikväll blev det ändrade planer med en liten tjej som plötsligt hade hög feber. Hoppas ni har haft en skön helg. Och inte chockat (bländat?) alltför många på stranden. Kramar.

    SvaraRadera
  8. Pajen ser verkligen ljuvlig ut! Marinaden får jag nog också ta och testa. Ha en bra sommardag!

    SvaraRadera
  9. Har visst inte kikat in här på länge. Passar på att lägga både ett och två recept i mina favoriter, samt önska er en glad sommar! :)

    SvaraRadera
  10. Visst är det härligt nu när man kan vara ute. Själv får jag vänta lite eftersom jag bygger om min uteplats och inte hunnit färdigt ännu. Pajen skulle verkligen passa en sån här dag! Kram på er och ha en fin söndagskväll!

    SvaraRadera
  11. Underbar paj, denna ska jag göra för det är smaker som passar oss kanon! Önskar er en fin fortsatt söndag och en fin start på veckan som kommer, kram!

    SvaraRadera
  12. En så fantastiskt vacker och god paj! Jag älskar precis allt med den! Har nog sett väderprognoserna för era trakter, sett på alla solar i appen för Ystad med avundsjuka blickar. Men jag unnar er förstås allt solsken i världen!

    (Trist det här med att verifiering ska behöva göras. Har också märkt att det kommer mer och mer av oönskade kommentarer. Surt...)

    Kram + kram

    SvaraRadera
  13. Vilken fin paj. Jag är usel på pajer, en så fin paj har jag aldrig lyckats göra! :) Kram på er

    SvaraRadera
  14. Paj är alltid gott och tacksamt att bjuda på alla tycker om dt. Perfekt också på buffén eller till picknicken.

    SvaraRadera
  15. Tusem tack för receptet! Pajen blev bara såå god. //Kejs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kejs! Så kul att du provade, gillade och att du dessutom lät oss få veta det! Det betyder en hel del massa, ska du veta, när vi får feedback av våra läsare som lagar maten vi skriver om!

      Tack ska du ha, och välkommen åter!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!