onsdag 10 juli 2013

Inkokt lax

Helt makalösa härliga sommardagar har vi fått känna på här de senaste dagarna, riktigt skönt har det varit. Visserligen har väl inte onsdagen bjudit på något vidare beachväder, ganska kalla vindar och moln kändes inte som vårt förstahands val när det gällde att spendera vår lediga dag på stranden. Nej, istället tog vi oss en provianteringsrunda inför helgens begivenheter där första anhalten var gröna lyktan och bästaste personalen lyssnade på Håkans rop om "Hilfe". I vanlig ordning kom Jan snabbt till undsättning och vi fick två flaskor tips med hem i kassen, tack för hjälpen säger vi!
På nästa anhalt inhandlades ingredienser till förtäringen, ja i alla fall en del av dom, man kan ju faktiskt inte bjuda middagsgäster på endast drycker, speciellt inte om det har utlovats mat...


Mat utlovar vi ju faktiskt här också och det kan väl vara på sin plats att vi serverar en middag som passar perfekt till varma sommardagar, ja om man är sugen på fisk det vill säga. Inkokt lax blir det som vi bjuder er på idag och vi kan lova att det är såååå mycket godare än vad det låter, för av någon anledning så tycker i alla fall vi att det inte låter något vidare... Men vad ni tycker låter vi er själva bestämma, både vad gäller smak och hörsel:)

Inkokt lax
150 g färsk lax/person
½ purjolök, skivad
50 g färsk ingefära, skivad
1 citron, skivad
1 msk vitvinsvinäger
1 msk salt
1 dl hackad dill
1 liter vatten
Häll vatten i en vid gryta och tillsätt purjolök, ingefära, citronskivor, vinäger, dill och salt.
Låt lagen koka upp och sedan puttra under lock 10 minuter innan du lägger ner laxbitarna.
Koka laxen på svag värme under lock 10-15 minuter, lite beroende på hur stora bitarna är.
Dra därefter grytan från värmen och låt fisken kallna i lagen.
Servera med valfria tillbehör, vilka vi valde ser du på bilden. Egentligen behövdes ingen sås tyckte vi, men är du ändå sugen så hittar du några förslag här, här, här och här.

Enklaste enkla och snabbt fixad laxmiddag, perfekt för varma sommardagar!

För övrigt så försökte vi ge oss på en liten ommöblering i dag, ett vid detta laget välanvänt försök till att dämpa den värsta flyttönskan som verkar vara näst intill omöjlig att uppfylla! Men efter lite funderingar så lät vi allt stå kvar där det stod, köpte några nya kuddar och hängde om några tavlor istället! Så nu har vi stillat oss lite grann - i alla fall tills nästa anfall kommer!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

6 kommentarer:

 1. Inkokt lax är så galet gott, jag har faktiskt aldrig gjort egen- det får bli ändring på det nu!

  SvaraRadera
 2. Har faktiskt aldrig gjort inkokt lax, fast idag gjorde vi lax i foliepaket. Då det regnade och blåste som värsta orkanen så blev den lagad i ugn fast jag först hade tänkt mig att grilla den :)

  SvaraRadera
 3. Håller med om att det är godare än det låter. Har aldrig tillagat det själv så jag borde testa ert recept. Perfekt nu när potäterna är så goda.

  SvaraRadera
 4. Jag borde veta bättre än att kolla er blogg precis före lunch! Det där såg så otroligt gott ut. Inkokt makrill är ju fantastiskt gott, så varför inte inkokt lax skulle vara lika bra, det vet jag inte. /Trollmor

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig dag trots kalla vindar. Vi hade shoppingrunda igår vi och hade säkerligen minst lika kalla vindar vi för vi frös som bara den-

  Inkokt lax, det måste jag ju prova att laga. Jag har ätit det med aldrig kockat det själv. Jag äter ju faktiskt fisk nu;-)

  SvaraRadera
 6. Mums, vad gott! Älskar lax, speciellt nu på sommaren...

  Kramar.

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!