tisdag 2 juli 2013

En sås med skärpa!

Tidigare i kväll slängde vi upp en bild på vår facebooksida samtidigt som vi slängde ut frågan om någon kunde lista ut vad det var som hade kockats till i köket ikväll. På bilden ses fru M visa resterna av ett hårdkokt ägg, men bara vitan eftersom gulan hade mosats ner i en... sås! Sara gissade helt rätt när hon satsade på att vi hade lagat till en skarpsås (fiskälskare som hon vet att vi är), för det är just vad det blev det. Faktiskt en såspremiär för oss båda och en väldigt lyckad sådan. Skarpsås är ju något som vi hört sedan barnsben men vi har aldrig lagat till det tidigare, och inte har vi smakat det heller - vad vi minns i alla fall...

För er som inte heller tidigare har provat skarpsås och, precis som vi, är fiskälskare så kommer en variant på hur ni kan laga till den. Det verkar som det finns en hel del olika tillagningssätt vad gäller denna såsen, vissa har söt senap, andra stark skånsk senap, vissa har citron medan andra använde vinäger som vi gjorde. Dill och persilja är valfritt, precis som majonnäs är, ja ni märker ju själva att det är matlagning a'la free-style som gäller här:


Skarpsås
1 hårdkokt äggula
1 rå äggula
1½- 2 msk vitvinsvinäger
2-3 tsk fransk senap
hackad dill
salt och vitpeppar
2 dl vispgrädde, löst vispad
ev. majonnäs som extra smaksättare
Mosa sönder den kota gulan i en skål och blanda med den råa.
Rör ner vinäger, senap, salt och peppar, grädde och dill. Blanda samman och sätt igång med avsmakningen.
Vill du så kan du testa att smaksätta med lite majonnäs också, vi provade båda varianterna och den med majo var nästan snäppet godare...
Passar att servera till fisk, men helt säkert även till kyckling.

Nu ska vi hugga in på efterrätten, det står en låda jordgubbar och väntar på oss! Lite sent kan kanske tyckas om man slår ett öga på klockan, men i morgon är det onsdag och då är vi lediga, sovmorgon står först på schemat:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Aha! Skrapsår ser man ju på menyer ibland men visste inte vad som var i. Spännande när det finns så många varianter på samma sås tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Ja skarpsås är verkligen en gammal klassiker. Men jag tror faktiskt inte att jag har gjort det själv någon gång. Tack för tipset!Ha en skön onsdag!

    SvaraRadera
  3. Skarpsås har jag aldrig hört om, men vanlig äggsås gjord på mjölk är bekant :) Låter mycket gott! Kram

    SvaraRadera
  4. Tjoho! Jag vann! ;)

    Skarpsås brukar man ha till fet fisk mest, eller? Borde la funka till torsk och hans vita kompisar också gissar jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nog så det är, men den passade hur fint som helst till den vita varianten också.
      Och yes, du vann!

      Radera
  5. Den såsen verkar smarrig har aldrig gjort något liknade:)
    Skönt med sovmorgon ha en trevlig dag:)

    SvaraRadera
  6. Skarpsås vet jag inte ens om jag har ätit. Definitivt aldrig tillagat. Men er middag ser mycket god ut och jag älskar ju i stort sett alla sorters sås.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!