söndag 21 juli 2013

Grillkväll i djungeln med curdade krusbär.

I dag har Mårtenssons inte ätit vid eget matbord, det vet redan alla ni som hänger i facebookköket vårt. Nej, idag var vi bortbjudna och vi styrde kosan hem till Ankis syrra och sambo, där det bjöds på grillat med massa goda tillbehör och en somrig tårta som avslutning.
Deras trädgård är en riktig oas, speciellt för oss som inte är så bortskämda med att dinera i en djungel med härlig utsikt och skön tystnad. Carina har gröna fingrar som få, ett intresse som gått i rakt nedstigande led från mor och mormor, så i trädgården finns det både vackra blommor och frukter. Bara att passa på att insupa klorofyllet och fylla på tanken när vi är där!

Fyllde oss med godsaker gjorde vi alltså också, speciellt den där krusbärscurden som var kokt för att användas i en tårta. Jisses så syrlig, frisk och god den curden var och eftersom vi är så otroligt måna er så bad vi naturligtvis om receptet! Så håll i hatten för här kommer det:


Krusbärscurd
450 g snoppade krusbär
2½ dl vatten
3 msk maizenamjöl
2 dl socker (går utmärkt att använda stevia om man vill det)
50 osaltat smör
3 äggulor
Koka krusbären i vattnet under lock.
Pressa bären genom en sil, täck över och lår det kallna.
Sikta ner maizenan under omrörning.
Värm upp krusbärsröran till den sjuder (inte kokar!) och tillsätt under tiden socker och smöret i tärningar.
Rör sedan ner äggulorna under ständig omrörning och fortsätt röra hela tiden tills curden tjocknar - det ska bara sjuda inte koka för då blir det äggröra!
Håller i kylen ca 10 dagar.

Marängtårtan som skapades i köket, den där curden passade så fint ihop med den söta marängen.

Marängtårta med krusbär
2 marängbottnar
krusbärscurd
3 dl vispgrädde
1½ dl vaniljkesella
jordgubbar
Bred på ett ordentligt lager med curd på ena marängbottnen och lägg sedan den andra botten ovanpå.
Vispa grädden och rör sedan ner kesellan.
Bred grädden på sidorna och ovanpå tårtan och dekorera sedan med jordgubbar.

Affe, grillmästare i huset!

Hallonvin från Kiviks musteri som vi testade. Luktade otroligt mycket hallon, mycket mer än vad det smakade faktisk, även om det absolut inte var något fel på smaken alls - det föll alla på läppen, gammal som ung!

Siri och Hasse njuter i skuggan och håller uppsikt över Affe så det blir ordentligt grillat!

 Två sorters chutney, också dessa från Kivik, inköpta av fru M på hennes Österlentur i veckan. 
Mangonvarianten lite sötare än äppelvarianten, men bra hetta i båda!

 Gamla foton åkte fram och vi bläddrade mellan gamla frisyrer, kläder och glasögon. 
Behöver vi säga att vi fick oss flera glada skratt... 

 Som vi sa så växer både det ena och det andra i trädgården. Fikon på ett träd, citroner i massor på ett annat (det är dom helt självförsörjande på), limefrukterna börjar snart också dyka upp!

Ett urval av alla de vackra färgerna i stenpartiet!
Fråga oss inte vad det är för blommor, att de två orangea är någon form av lilja vet vi men det är också allt!

 Och till sist... ett foto från "behind the scenes" - Freddy på sitt bästa spillevinkhumör! Så roligt har man som fotomodell/tårtställning när man har en moster och morbror som är matbloggare:) 

Nu vill vi bara önska er alla en fin vecka och hoppas att vi alla får fortsätta njuta av det underbara sommarvädret som bjuds nu!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Vilken spännande curd! Smakade krusbär för första gången igår... och det var faktiskt riktigt gott.

    Tårtan ser ljuvlig ut! Kram på er.

    SvaraRadera
  2. Så härligt att komma in här och läsa igen mig på vad ni gjort och ätit i veckan som gått. Så mysig matmarknad och så mycket god mat ni lagat och ätit i ert kök och i andras :) Krusbärscurd ska jag skriva opp, för min kära mor lurar alltid på mig krusbär som jag inte vet vad jag ska göra av - de är ju inte så goda som de är... Curd är ju ett supertips, tack! :)

    Hoppas er vecka som kommer blir lika fin, kramar!

    SvaraRadera
  3. Krusbärscurd! Det vattnas i munnen!
    Vilken trädgård! Den blir man ju verkligen avis på. Tyvärr har jag nog inte så gröna fingrar men det har mamma och hade mormor så det kanske ligger i generna...

    SvaraRadera
  4. Den curden låter otroligt god, syrligt gillas :) Jag önskar jag hade en sådan trädgård. Kram och ha en fin vecka!

    SvaraRadera
  5. Vilken underbar grilldag/kväll ni har haft! :) Så rolig att titta på bilderna!
    Så här skulle man ju vilja ha i sin egen trädgård... ;)
    Krusbär är ju så gott, mums! Och tårtan ser så god ut!
    Ha en toppen måndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Hej hej Hoppas ni har en kanon sommar! :) Jo, ni hade kakbuffé som ni lagt ut en bild på. Jag blev super nyfiken på tre olika saker i den bilden, dem två kakfaten längst till höger svårt o se vad det var plus vad som ser ut som en god rulltårta,längtar tills ni ska lägga ut flera recept i från kakbuffén. Tack för en intressant o kul blogg att läsa,sitter med spänning inför väntan av flera recept. Mvh Hannah

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hannah, så kul att du var nyfiken på vår kakbuffé! VI kommer att pytsa ut recepten på alla kakorna lite vart efter, i tänkte att det kanske blev lite för mycket med 7 recept + tårtan på en och samma gång:)
      På de två faten längst till höger finns det mandelkubbar (det platta fatet med plast) och karlsbadegiflar på fatet med fot. Du har helt rätt i att du ser en rulltårta på det ena fatet, och alla recepten kommer så du också kan baka och provsmaka.
      Tack för att du hojtade till och tack så väldigt mycket för din fina komplimang, det betyder mycket för oss!
      Ha en fortsatt fin sommar,
      MVH
      Anki och Håkan

      Radera
  7. Så härligt att bli bortbjuden, speciellt till en sådan trädgård! Vilken vacker tårta!

    SvaraRadera
  8. Fram för mer spex framför kamerorna! :)
    Krusbärscurd - det var något nytt! Nytt men säkerligen gott!

    ...och tänk den som ändå vore självförsörjande på citron...

    kram på er och fortsatt trevlig semester!

    SvaraRadera
  9. Coolt med curd av krusbär! Jag älskar krusbär men det blir så sällan dessa bär när vi inte längre har dem på landet hos mamma och pappa. Jag brukade äta dem direkt från busken och orkade knappt vänta tills det sura gick över :-)

    En tur till Österlen med shopping hade jag gärna följt med på. Tänk att ha det så nära. Vilken lyx!

    Fortsätt njuta av semestern - ni ser ut att ha det riktigt fint.

    Kram + kram

    SvaraRadera
  10. Attans vad möe gott! Är Håkan grön av avund på bilden med hallonvin, eller är det en rääälig gråda på fotot, hihi!?

    Krusbär växer i vår koloni som vi aldrig verkar bli av med... Kanske curd kunde vara nåt för oss!

    Stor kram till er i all hast. Jag är på väg till ett kalas jag helst skulle slippa men det gör jag inte. Ibland får man bita ihop för sambons skull...

    SvaraRadera
  11. Låter som något min farmor gjorde som jag aldrig fick receptet på.
    kan verkligen vara detta!

    Kram o fortsatt trevlig sommar. lena från make a head food

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!