tisdag 1 oktober 2013

Äppelglass med havreflarn och äppelkompott

Att vi hade gäster vid vårt matbord i helgen har vi redan berättat för er och att dom fick smaka på kräftsoppa och fiskgratäng har vi också avslöjat. Vad vi däremot inte har delat med oss av från bjudningen är efterrätten, men det tänker vi råda bot på idag.
Något med äpplen kände vi att vi ville avsluta måltiden med (om man bortser från alla osthjärtan och popcorn vi satte i oss efteråt), äpplen är ju verkligen höst om nåt och det var lite ditåt den röda tråden slingrade sej. Glass är alltid smidigt att förbereda och fruns hjärna började genast spinna vidare på eventuella tillbehör som kunde passa till. När spinningen var över så stod det en äppelkompott och havreflarn på menyn och det hela blev väldigt lyckat om vi får säga det själv!


Äppelglass  4 port
2 äggulor
3 msk socker
1 dl äppelcider
2 dl äppelmos
2 dl vispgrädde, vispad
1 äggvita, vispad till hårt skum
Sjud äggulorna, cidern och sockret på låg värme under omrörning tills det blir en pösig kräm.
Låt krämen kallna och rör om den då och då under tiden.
När krämen är kall rör du i äppelmoset och vänder därefter i grädde och den vispade äggvitan.
Häll smeten i en form och ställ i frysen så den stelnar.
Ta fram ca 30 minuter innan glassen ska serveras.
Servera glassen med ljummen kompott och havreflarn.

Äppelkompott
1-2 syrliga äpplen med fast fruktkött
½ dl vatten
1 bit syltad ingefära, tärnad i små bitar
ca 1 msk av sirapen som ingefäran ligger i
Skala och skär äpplena i bitar, ca 1½ cm.
Lägg äpplena i en gryta, häll i vatten och tillsätt ingefärsbitarna.
Låt det hela småputtra ca 10 minuter, äpplena får inte bli för genomkokta, smaka av med sirapen och ev lite socker.

Havreflarn   ca 25 stycken
2 dl havregryn
1½ dl socker
1/4 dl sirap
100 g smör
2 msk grädde
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Blanda samman alla ingredienser och klicka ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
Lägg dom inte  för nära varandra eftersom de flyter ut en del när de gräddas.
Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 graders värme ca 8 minuter.
Vid du ha flarnen lite böjda till serveringen så hänger du dom ett och ett över en brödkavel och låter dom stelna där.

Sen är det bara att montera (som det så tjusigt heter) alltsammans vid serveringen. Eller så låter ni era gäster lägga upp på sina tallrikar själva, det är helt och hållet upp till er att bestämma.
Och så slänger vi oss raskt vidare från en montering till en annan:


Det har varit lite så där på dukningsfronten den senaste tiden, både inspiration och kreativitet har hållit sej undan när det har varit middagsbjudningar i köket. Men så hittade vi dom plötsligt nere i småbåtshamnen av alla platser, dom dök upp som gubben ur lådan när vi satt där nere och njöt av det vackra höstvädret. På väg hem hittade vi nypon, kastanjer och små blanka äpplen vid namn purpurapel och med deras hjälp så blev det faktiskt riktigt bra. Vi döpte genast bordet till "Marin höst" och tyckte att det passade riktigt bra till menyn vi satt ihop.

 Purpuräpplen från ett träd som planterats till minne av Ernst-Hugo Järregård, en av stans stolthet! Ätliga är dom, men de smakar inte så mycket utan är ganska smaklösa faktiskt. Men dom är vackra att se på och doftar väldigt gott!


Nej, denna gigantiska tingest deltog inte i dukningen, men den hade absolut platsat. 
Denna megabautastora pumpa hade våra gäster med sig till oss från deras trädgård. 
Vi vägde den och den landade på lite över 6 kilo... 
inte konstigt att Annes cykel var tungtrampad:)

Ja, har ni nu orkat ta er genom hela radengan så tackar vi för visat intresse och önskar er en fortsatt bra kväll och en fin onsdag. Har ni det inte så önskar vi så klart ändå det samma!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Fin dukning! Finfint med flarn så där lite på kanten. Äppelkäckt, som vi brukar säga här i Götet. Hihi! Jag gillar äpplekompott mer än paj och sånt. Är nog litta gammeldags...

    På tal om montering - såg ni dessertmästarna igår? Trist att den enda bloggerskan åkte ut. Men det är ju en tuff tävling. Ha en fin kväll kära skåningar. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Ja vi såg det, väldigt synd faktiskt att hon inte var en av de som gick vidare, tyckte bananfadäsen killen gjorde verkade som den skulle slå ut honom istället. Men lite kliade det i oss när vi såg programmet, efter att man sett den amerikanska versionen är det svårt att se ett som översatts till svenska, precis likadant med Mästerkocken...
      Detsamma till dej, fina utvandrare:) Kramar

      Radera
  2. Vilken fin efterrätt, fräsch och god. Kram på er!

    SvaraRadera
  3. Dukningen är såååå snygg och stilig! Helt i min smak!
    Glassen låter mycket gott! Mums! Jag får väl bara dregla och inget mer... ;)
    Wow, vilken pumpa! Blir det olika maträtter med denna giganten?
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackarrrrr! Så synd att du inte kan smaka på den, kanske den går att göra med ingredienser som din magge klarar av?
      Ja du, pumpan lär hamna i både en och två rätter:)

      Kramar

      Radera
  4. Ni är så jäkla duktiga - kanonsnyggt dukat och fotat!

    SvaraRadera
  5. Jag åt en ljuvlig päronglass i våras men äppleglass låter himla gott det med! Och havreflarn till glass är SÅ gott! Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill man hellre testa med päron så måste man ju kunna byta rakt av här, fast mot någon form av päronsylt... hmmm
      Kramar

      Radera
  6. Så vackert! Gillar glassen och dukningen med, bravo hörrni! Bautapumpa fick jag här med av min mamma... får se vad jag gör av den... ni minns väl förrförra hösten när jag gjorde allt jag kunde komma på med min då säkert 5 kg pumpa :D Ser fram emot att se vad ni lagar/bakar. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy!
      Ja du, den pumpan har vi inte glömt... vi får väl se vad vi kan få till med vår fining, det blir ju en del:)

      Kramar

      Radera
  7. Äppelkompott är bland det godaste som finns, gärna med vanilj i, fast ingefära är ju en annan av mina favoriter så det duger det med :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men det var väl skönt att den duger:) Vanilj är säkert riktigt gott det med, men vi tänkte lite att det skulle bryta av rejält här...

      Radera
  8. Perfekt för mig som just för tillfället har mycket äpplen hemma som jag plockade på Öland. Tror att det blir helgstek med äppelmos och äppelglass till dessert. Tack för tipset!
    Kram och ett gott, skönt slut på veckan:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Helena, kul att vi kunde vara till hjälp:) Hoppas det ska smaka!

      Kramar till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!