tisdag 3 december 2013

Singaporegryta, nu äntligen i köket!

Vi har sagt det tidigare, men vi får krypa till korset och upprepa att det är tur att vi har läsare påminner oss när vi glömmer bort att bjuda på recept som vi hintat om. Denna gången är det ett recept på en gryta som vi bjöds på hos Carina och Affe förra helgen, när vi slängde ut en bild på vårt Instagram var det genast flera som ville ha receptet. Igår kom ett mejl från en av våra följare som undrade vart receptet blev av...
I telefonen stannade det kvar! Istället för att använda penna och papper på det gamla hederliga viset tipsade nämligen Carina oss om att ta ett foto, tänk så smart -det hade vi inte en tanke på...! Det märks att vi har lite kvar tills vi helt är inne i den nya teknikens era:)


Singaporegryta stod det i kokboken, varför det heter så kan vi bara gissa oss till. Det kan ju bero på sambal oeleken eller så är det kokosmjölken som ska få oss att tänka på Singapore. I alla fall så finns det en förklaring till kokosmjölk och det står att läsa att den "kan köpas i specialaffärer eller så kan man koka själv". Nu behöver ni inte bege er till någon specialaffär, kokosmjölk hittar man ju numera sen flera år tillbaka i vanliga mataffärer.
Vi sa ju det, vi lever i en ny era när recept kan fotograferas med en telefon och kokosmjölken inte längre behöver kokas på spisen.

Singaporegryta
1 kg grytbitar av gris, strimlade
1 purjolök, tunt skivad
2 röda paprikor, strimlade
1 grön paprika, strimlad
½ dl olja
2-3 vitlöksklyftor, riven eller finhackad
½ dl soja
½ tsk salt
½ tsk, eller mer - smaka dej fram, sambal oelek
3 dl kokosmjölk
½ dl kokosflingor till serveringen
Hetta upp oljan i en djup stekpanna, lägg ner köttet och låt det fräsa någon minut tillsammans med vitlöken.
Blanda ner paprikor och lök, smaksätt med soja och salt och låt allt bli genomvarmt.
Tillsätt kokosmjölk och sambal, rör om så det blandas med övriga ingredienser och låt det småkoka några minuter.
Strö över kokosflingorna när grytan ska serveras (för extra mycket smak av kokos så kan du rosta flingorna lite snabbt i en torr stekpanna) och bjud gärna ris och grönsallad till.
Lite extra sambal kanske att klicka på för dom som gillar lite mer hetta...

Carina använde picnicbog som hon strimlade och köttmästaren här hälsar att det även går bra med fläskfilé eller skinka. I övrigt är det helt i vanlig ordning, smaka, smaka och smaka så ni får smakerna så som ni vill ha dom.

Skulle det nu vara så att det är fler recept som ni saknar och väntar ihärdigt på, så tveka inte utan bara hojta till på mejlen så ska vi göra så gott vi kan för att ordna det. Ett kakrecept, det sista i ordningen, från buffén är på g så där är vi "on top of things":)

Nu, en fin tisdagskväll önskar vi er
Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Namnet på grytan gör mig glad och man kunde göra den vegetarisk också. Ändras namnet då måtro :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det namnet ger dig säkert ett och annat fint minne, misstänker vi. Kanske den kan döpas om till Amsterdamgryta när den blir vegetarisk?
      Kramar

      Radera
  2. Hehe, gamla kokböcker är så kul att bläddra i. Där hittar man allt möjligt spännande. Framför allt bra recept för det mesta! Jag har en gammal kokbok från typ 50-talet hemma som heter "Mat från hela världen". Ni kan ju bara ana hur mycket kul föreställningar det finns där om vad de äter i afrika och andra platser där författaren antagligen inte varit ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är dom, faktiskt något av det bästa vi båda här kan sticka näsan i:) Bäst är dom där man även kan läsa lite om vett och etikett... Ja, vi kan ana oss till en hel del, och allt som räknas som så exotiskt som vi idag tar så för givet, underbart är det!

      Radera
  3. Låter mumsigt. Blir sugen på att testa faktiskt. Tror ni det hade funkat med lövbiff? Kram :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att vi kunde fresta dej så och köttmästaren tror absolut att det kan gå med lövbiff i stället. Hoppas du gillar grytan lika mycket som vi gjorde.
      Lycka till och kramar

      Radera
    2. Jag har gjort den med lövbiff en gång och det blev också riktigt gott. /Syrran

      Radera
  4. Låter jättegott! Som vanligt precis som allt annat som lagas i ert kök! :)
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lana så härligt att höra att du gillar det du ser!
      Hoppas du har detsamma,
      kram på dej

      Radera
  5. Ja, jag är fortfarande lika tacksam och glad över att det numera finns meze/turkisk/grekisk och rysk yoghurt att köpa i butik! På andra sidan 00 fick vi ju göra sånt själva. Och japp, jag har också kokat egen kokosmjölk! Det var tider det....

    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men visst är det så, tänk så mycket som man väldigt snabbt tar för givet och glömmer bort att det inte funnits på hyllorna så länge egentligen:)
      Kramar till dej!

      Radera
  6. Jag älskar att gå i loppisar och köpa gamla kokböcker och recepttidningar. Det finns många gömda skatter där.
    Ha nu en riktigt skön 2:a adventshelg!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det ett ytterst trevligt nöje och det finns ju hur mycket som helst man vill ha med sig hem, tur att det inte är ett dyrt nöje:)
      Tack, och detsamma till dej.

      Radera
  7. Ni är för underbara! Dagens teknik ;) Ibland när jag är i bibblan och ser ett gott recept i en tidning fotar jag det :)
    Instämmer med Katarina, vegetarisk gryta och namnändring.... Hovkonditorn får göra den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, Amy - du känner ju oss vid detta laget och vet hur det är med den där tekniken och Mårtenssons:)
      Katarina kan säkert få piff på grytan, precis som du säkert också kan, kanske en utmaning anas?

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!