måndag 24 november 2014

Jamie Olivers linssoppa med spenat

Hugaligen, vissa middagar är verkligen allt annat än fotomatrial och det kvittar hur man stylar och ställer in kameran, det ser bara inte speciellt trevligt ut. Dagens köttlösa soppa är ett bra exempel på just en sån middag, en soppa som inte är fotogenic överhuvudtaget men där smaken som tur är kompenserar för utseendet.

Det är Jamie Oliver som är den ursprunglige receptkreatören här och vi har nästan följt hans anvisningar denna gången, det blev faktiskt bara ett par smärre förändringar baserat på innehållet i kylen. Palsternackan fick agera stand in för stjälksellerin, sambal ersatte färsk chili och den gula löken bytte färg till röd. Blomkålen åkte ner i grytan eftersom den såg så ledsen och ensam ut där den låg i grönsakslådan.
Du kan säkert förändra delar av innehållet efter din smak och kyl, men byter du ut linserna och spenaten så är det kanske läge att byta ut även namnet:)

Ja ni ser ju själva... 
Limen ligger inte på skeden för att försöka få er att titta på något annat, den ligger där helt enkelt för att det smakar riktigt gott att pressa ner lite limesaft i soppan. Både lime och yoghurt sätter lite extra schwung på smaken, väl en eller ta i båda. 

Linssoppa med spenat  2 port + matlåda
2 morötter, slantade
2 små palsternackor, slantade
1 röd lök, fint hackade
2 vitlöksklyftor, riven
1-2 msk riven färsk ingefära
1 tsk sambal oelek
10 körsbärstomater, halverade
1/4 blomkålshuvud i stora buketter
3 msk grönsaksfond
ca 1,8 liter vatten
300 g röda linser
200 g färsk spenat
salt och svartpeppar
Fräs morötter, palsternacka, lök och vitlök ca 5 minuter, rör om under tiden så det inte bränns vid.
Häll vatten och fond i grytan, tillsätt riven ingefära, sambal oelek, tomater, blomkål och linser och rör om.
Låt det hela småputtra ca 10 minuter och smaka av.
Tillsätt spenaten precis innan serveringen, rör om.
Servera gärna med yoghurt som klickas i eller pressa i lite limesaft i soppan.

Hur har ni haft det i helgen, tillhör ni se lyckliga i landet som fått besök av solen? Vi fick en liten glimt i lördags, men strålarna lyckades inte riktigt bryta genom molnen tyvärr. Däremot dök plötsligt en bit blå himmel upp i eftermiddags och på den lös den stora lampan så fint! Ska vi lita på väderrapporten så blir det solsken även i morgon och vi håller tummarna för detta eviga gråväder är ju inget vidare uppiggande...

Något som däremot är uppiggande är att det i dag är en månad kvar till julen gör sin entré:) Kanske har någon av er redan tjuvstartat med julpyntet lite grann? Vi har sett en del tända stjärnor och ljusstakar i fönster runt om i stan, det känns verkligen som att vi är många som saknar ljuset och gör vad vi kan för att lysa upp.
Själva väntar vi till helgen med att plocka ner julen från vinden, men då går vi all-in med julgran, tomtar, änglar och hela tjottaballeten! Vi resonerar som så att det är lika bra att plocka ner allt när vi ändå håller på, så roligt är det inte att bära lådor upp och ner för trapporna - en gång räcker:) Dessutom är det tiden innan jul då all förväntan ligger och dallrar i luften vi gillar allra bäst och då helst i sällskap av tomtarna

Ha en fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Allt kan inte se bra ut, det är ju insidan eller i det här fallet smaken som räknas. :-) Jamie Oliver inspirerar verkligen, jag brukar kolla hans på Youtube-kanal emellanåt och det finns många härliga tips där både ifrån honom och hans kollegor. http://www.youtube.com/user/JamieOliver/videos
    Solen dök upp idag en liten kort stund i typ fem minuter och jag hoppas på mer sol under veckan. Ha en fortsatt fin vecka. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl så man får tänka:) Vilket bra tips, den ska vi kolla in!
      Tack, hoppas solen har kikat fram på dej Anna,
      kramar

      Radera
  2. Linssoppa är något av det godaste jag vet och min familj älskar det! Vackert - tja, det ligger i betraktarens öga. Gott ser det ut iaf!

    Jag kan riktigt se er lägenhet julpyntad! Håkan som mysande tomte och Anki som den ängel hon alltid är. Ljuv, spröd och med glorian strålande (aldrig på sned, nej då)!

    Mitt i adventstider pratade vi igår om kommande vår och värme. Ystad står på vår lista "att-göra"! Hoppas att ni förstår vad det innebär, haha!? Kramar i lass!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med en värmande linssoppa, utseendet får komma på andra plats:)
      Absolut, det är precis så det är, nästan som i en Lindgrensaga:)
      Den göra-listan låter som nått vi gillar och kommer att se fram mot! Dinner in da kitchen - hoppas vi på!
      Kramar tebax

      Radera
  3. Soppa är så gott och värmande. Jag har inte börjat julpynta ännu, känns inte riktigt som jul om en månad. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt! Måste kännas extra konstigt med att fira jul när man är i sån härlig värme som ni är.
      Kramar

      Radera
  4. Jag orkar sällan (läs: aldrig) styla maten för jag är alltid så hungrig när jag ska fota, haha. Slänger på blixten och hoppas på det bästa! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, här kändes det som att oavsett styling så hade det inte blivit bättre, soppan ser ju ut som den gör och inget bling i världen kan nog göra något:)
      Kramar på dej

      Radera
  5. Älskar soppa och vi äter det en gång i veckan men ofta blir det färdig soppa från butiken. Ibland är det för tajt att hinna med när man har tonåringar i huset och aktiviteter var och varannan kväll. Tänker att jag ska ta mig i kragen och förbereda veckans soppa. Den här platsar då helt klart in på listan. Tack!

    Och nä, ingen sol. Men lite julfint med hyacinter och amaryllis. Och en och annan ljusslinga. Snart kommer stjärnorna upp. Njuter gärna redan nu av julkänslan innan annat tar över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan vi tänka oss:) Riktigt så är det ju inte här... men förberedelser är ju aldrig fel.
      Precis så känner vi också, vi passar på att njuta nu innan allt kör på i 190!

      Radera
  6. Haha, är ganska så säker på att soppan smakar mycket bättre än den ser ut. Gör sällan soppar tyvärr, för det är ju gott. Speciellt under denna årstiden.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och tur var väl det:) Årstidsmat det här, absolut!
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!