måndag 2 februari 2015

Blomkålssoppa med ost

Vad säger ni, är ni sugna på en smaskig blomkålssoppa att smörja kråset och värma er med? För visst är det väl lite kallare nu? Inte för att vi här nere i våra trakter har fått så ofantligt mycket snö, det ligger mer ett pudrat lager på marken här och där. Men is och ishalka, det har vi och det var med livet som insats vi trampade iväg på våra cyklar till jobbet i morse! Och inte nog med att det är en kall måndag, den är ju dessutom köttfri i alla fall några timmar till, så en vegetarisk måltid kan kanske vara extra passande.

På bilden syns en del av ingredienserna men inte alla, det hamnade nämligen även en sötpotatis i soppgrytan helt plötsligt utan förvarning! Men när alla andra grönsaker hade lämnat kylen låg den stackars orangea potäten kvar i grönsakslådan och såg så förtvivlat ensam ut, då fanns det inget annat val än att förbarma sej över den stackaren! Det visade sej vara ett bra beslut som fru M tog, den lite sötare smaken passade faktiskt väldigt bra ihop med sältan från osten som också den slank med i soppan.


Blomkålssoppa 2 portioner + matlåda
500 g blomkål, i små buketter
250 g broccoli, i små buketter
1 palsternacka, slantad
1 gul lök, grovt hackad
i vitlöksklyfta, grovt hackad
2 stjälkar blekselleri, slantade
1 sötpotatis, tärnad
150-200 g riven västerbottensost
1½ liter vatten
2-3 msk grönsaksbuljong/fond
salt och vitpeppar efter smak
Fräs alla grönsaker och lök i en stor gryta någon minut utan att de får för mycket färg.
Häll i vattnet och buljongen, låt koka upp och sedan småputtra ca 20 minuter.
Känn efter med provsticka så att grönsakerna har mjuknat och ta sedan grytan från spisen.
Mixa soppan med mixerstav eller i en mixer, häll i osten och fortsätt mixa tills soppan är slät.
Smaka av med salt och peppar, tillsätt eventuellt mer vatten om du tycker soppan är för tjock.
Värm på snabbt igen och servera.

Så har vi då hämtat oss från helgens utsvävningar, ni som följer med i vårt Instagramkök och facebookkök vet att vi hade en middagsbjudning med tyskt tema i lördags. Det blev en väldigt uppskattad kväll, maten blev en succé och sällskapet var som alltid lika trevligt och gapskratten många!

Att vi hade en tysk röd tråd  på kvällen berodde ju på vår kommande Berlintur tillsammans med middagsgästerna och en del planer blev gjorda. Skulle det vara så att någon av er läsare har något tips att dela med er av så är det mer än välkommet! Kanske ni har ätit på en restaurang med vansinnigt god mat, eller har ni kanske kikat in i en affär som bjöd på spännande shopping eller så var den där sightseeingturen något som vi bara måste göra? Berättar ni om era Berlintips så lovar vi att berätta för er om vad som stod på den tyska menyn för kvällen, deal?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

14 kommentarer:

  1. Bästa sightseeingturen http://www.gastro-rallye.com/berlin.html

    Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset Eva, det ska vi kika vidare på!

      Radera
  2. sötpotatis gör sig ju alltid bra i allt :) och blomkålssoppa tackar jag inte heller nej till!

    berlintips har jag däremot inga alls, så jag ser fram emot att få några från er sen.

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är det så, den sötnöten gillar allt:)
      Okej, då ska vi se till att samla på oss lite tips då!
      Kramar

      Radera
  3. Jag gör ofta soppor och då gärna vegetariska. Passar ju väldigt bra att rensa skafferi och kylskåp också när man lagar till en soppa - koka soppa på en spik liksom.

    Har inte varit i Berlin själv men minns några inlägg från två bloggare som varit på besök i denna spännande stad: http://elsa.elle.se/elsas-berlin/ (från 2013) och http://emilydahl.se/berlinguide-du-ar-sa-sot-och-ful-pa-samma-gang/ (från 2012) Hoppas ni får med er något litet tips därifrån. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det så, soppa och gryta är perfekt för att ta till vara på rester.
      Vilka bra tips och länkar, Anna, tack och kram!

      Radera
  4. En soppa helt i min smak och jag kan tänka mig att sötpotatisen passade bra i soppan. Tyvärr har jag inga tips om Berlin, men ser fram emot er rapport sedan. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tack, den gjorde sej riktigt bra där. Absolut, en rapport ska vi väl kunna bjuda på,
      kramar

      Radera
  5. Vad gott med värmande soppa i kylan. tack för ett gott tips!
    Kram på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lite så, varsågod Helena,
      kramar till dej

      Radera
  6. Berlin är inte min stad heller, sist jag var där tog det bara 1 timma att ansöka om nytt pass på svenska ambassaden ;-)

    Ibland när jag läser ett recept blir det en rejäl "flashback". I den MYCKET bra matsalen jag åt i flera år på jobbet serverades soppa varje torsdag, blomkålssoppan var en favorit (förutom potatis- och purjosoppa). Den var slätmixad som i ert recept, antagligen utan ost, men i den var också massor av "omixad" blomkål, alltså "minibuketter". Inte för att det var mycket tuggmotstånd, men jag iallafall hade känslan av att inte bara ha ätit flytande föda...

    Tack för ert recept och påminnelsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En snabbvisit då med andra ord:)

      Ja, det blev nästan lite så här också att det simmade omkring lite småbitar i soppan. Man kan ju mixa lite kortare tid eller stoppa ner lite omixade bitar för lite mer bett:)

      Vassego!

      Radera
  7. Har ätit tomat och sötpotatissoppa på jobbet idag!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät ju sm en smarrig blandning, syran från tomaterna med sötman från potäterna, mums!
      Kramar till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!