söndag 3 maj 2015

Veckomatsedel serverad med en Aperol Spritz

God söndag gott folk, vi hoppas ni slagit upp ögonen till en lika strålande solig dag som vi gjort! Tänk vad väderleken kan göra med humöret, här kändes det redan igår att något var på gång och låg i luften. Vi satt en lång stund i småbåtshamnen och bara lapade sol och njöt av värmen innan vi gick vidare till Ankis syrra för den årliga premiärfikan i deras uterum. Det bjöds kaffe med avec och wienerbröd från Olof Viktors och baske oss om de inte var de godaste vi någonsin satt våra gaddar i! Himla tur är det att det caféet inte ligger inom promenadavstånd för då vetigudarna hur det hade slutat, förmodligen hade köpekakskontot varit övertrasserat sedan länge:)

Lördagen avslutades med ännu en välkommen premiär som nästan känns som ett avstamp för sommaren - balkongdrinken! I väntan på att röklådan skulle leverera så sippade vi nämligen på en Aperol Spritz, den där italienska drinken som blev en sån fluga förra sommaren ni vet. Vi är lite sena i starten och hänger på tåget först nu, men bättre sent än aldrig! För er som inte tidigare heller har mixat samman drinken så kommer här en instruktion:

Aperol Spritz 1 glas
3 delar mousserande torrt vitt vin, så kallat Brut
2 delar Aperol
1 del kolsyrat vattet
is
Häll rikligt med is i ett glas och fyll på med övriga ingredienser.
Rör om med en sked och servera.
Dekorera gärna med en apelsinskiva.

Efter fördrinken så ger vi oss direkt i kast med veckans meny och vårt lilla förslag på hur den kan se ut. Vegetariskt börjar veckan och en av våra absoluta favoritefterrätter avslutar den:


Tisdag: Lerpottasill, en gammal skånsk klassiker

Onsdag: Salamipaj med brieost till lillelördagen


Torsdag: Tonfiskbiffar på burkad tonfisk 

Fredag: Tacotårta till fredagsmyset

Lördag: Ägg i kokott till långsittarfrukosten, något vi mer än gärna återvänder till!  

Söndag: Citronfromage, hemmagjord och syrligt smarrig! 

Nu ska Mårtenssons ta tag i dagen och försöka göra det bästa av den, än så länge är den ett oskrivet blad. Ha en riktigt skön söndag och en bra vecka, kära läsare, så hörs vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. aperol spritz och jag kommer faktiskt inte alls överens... alldeles för beskt för mig. men jag ska ge den nån mer chans tror jag, man måste ju tydligen smaka nåt 13 gånger innan man vet om man gillar det eller ej...

    däremot tar jag gärna allting på hela veckomatsedeln, bring it!

    kram på er i vårsolen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men man kan ju inte vara överens med alla, du gör så många andra smarriga drinkar! Kanske 13:e gången gillt?
      Okej, will do!
      Kramar till dej

      Radera
  2. Salamipajen blev jag sugen på nu ge mig nu :)

    SvaraRadera
  3. Den där drinken har jag inte testat. Tycker, utan att ha smakat, att det är synd och skam att förstöra fint bubbel. Har hört att den är besk dessutom, vilket inte är "My cup of tea". Men gillar allt annat i inlägget.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men inte behöver du förstöra det fina bubblet, Malin, köp en billigare variant:) Det går inte åt så mycket, 1 dl räcker gott och väl till en drink. Men det går säkert att utesluta också och ta i typ sockerdrick eller 7-up istället, då blir den ju lite sötare på köpet också!
      Vi tyckte inte den var besk, långt från den där Camparin som verkligen är bisk:)
      Men du är ursäktad, för att du är du och för att du gillar resten av förslagen:):)
      Kramar till dej

      Radera
  4. Aperol drack vi en del förra året, jag har någon sorts hatkärlek till den haha. Men, har ju verkligen börjat uppskatta beska smaker så den kanske blir topp-3 i år, vem vet! :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men du ser, vi är lite sent ute på innelistan:) Vi tyckte faktiskt inte att den var vidare besk, men så gillar vi ju både grape och tonic...:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!