fredag 25 september 2015

Saltimbocca med viltkött

Okej, vi är alltså överens om att det är höst nu eller hur? Och vi är överens om att matvanorna skiftar en del med årstiderna? Då är vi kanske även eniga om att matvanornas och råvarornas förändringar underlättar årstidsförändringarna, i alla fall lite grann?
När Mårtenssons associerar till höst och mat går tankarna till svamp, äpplen, rött mustigt vin, viltkött, grytor, lagerblad, enbär, te, päron, stek, mörk öl, rotfrukter, bär, risotto och lök. Alltihop lika gott och välkommet, dessutom lyser dom upp höstmörkret en aning och gör resan fram till jul lite trevligare:)
Vad hamnar på er höstlista?


Och som av ett otroligt sammanträffande blir det höstmat här i köket idag, tänk som det kan slumpa sej:) Det är en vild version av klassikern saltimbocca som ligger där på tallriken och vi har faktiskt lyckats pricka in några av godsakerna på höstlistan med den, svamp, vilt, äpplen och risotto (och rött vin i glaset). Om rätt ska vara rätt så ska saltiombocca lagas till av kalvkött och parmaskinka, men ibland blir en annan rätt också rätt när vissa av råvarorna byts ut, och vi kan lova er att precis så var det här!

Kalvköttet byttes alltså ut mot hjort, parmaskinkan mot spickeskinka och som en extra bonus så lindades det hela in i rimmat fläsk. Har ni nu inte tillgång till spickeskinka så använd en lufttorkad, det går helt säkert lika bra.

Saltimbocca  4 port
4 skivor hjortinnanlår, ca 1 cm tjocka
8 skivor rimmat fläsk utan svål
8 skivor spickeskinka eller annan lufttorkad skinka
8 salviablad
Banka ut köttet ca ½ cm tjockt.
Lägg två skivor fläsk sidan om varandra på en skärbräda och lägg på en av de urbankade köttskivorna på fläsket.
Lägg 2 skivor skinka och 2 salviablad på köttbiten, vik köttet dubbelt så fläsket hamnar på utsidan, fäst samman med en tandpetare.
Gör likadant med de andra tre köttbitarna.
Stek köttet i smör 4  minuter på varje sida och servera med valfritt tillbehör.

Till servering
100 g valfri svamp
1 msk smör
2 dl viltfond ( 2 dl vatten + 1 msk konc. viltfond)
1 äpple, tärnat
salt och peppar
Stek svampen i smöret, tillsätt viltfonden och smaka av med salt och peppar.
Lägg ner äppelbitarna precis innan serveringen.

Så är det fredag och för vår del har den börjat med en sån där långsittarfrukost, blåbär på frukostbordet och kafferostning. Det är en strålande vacker dag, sol på blå himmel, hög och klar luft, alla tiders för en tur i skogen. Men först ska vi på presentjakt i stan, världens bästa syrrason har nämligen fyllt 30 (hur tusan nu det gick det till?!) och i morgon ska han uppvaktas. För visst heter det väl "uppvaktas" när man nått den yngre medelåldern:)

Vi önskar er alla en riktigt skön helg, den sista för september månad är det minsann! Vi håller tummarna för finfint väder, god mat och trevligt sällskap.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

  1. SOPPA! Inget är så höstigt, som soppa. Gjorde en linssoppa igår som blev SÅ god. Mmm. Hoppas ni får en alldeles underbar helg tillsammans! Och grattis, Freddy! Kram C.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan inte mer än hålla med dej Charlotta, soppa andas verkligen höst! Kycklingsoppa blev det här för ett tag sedan, mest för att kolla det där med förkylningar och kycklingsoppa...
      Tack, detsamma till er, och Freddy ska vi skicka hälsningarna till (om han inte redan sett dom förstås:) )
      Kramar till er

      Radera
  2. Höst är det när jag börjar känna mig sugen på rotmos med fläskben eller kålpudding och drömmer om en riktigt god gulaschgryta med gris-, kalv- och nötkött i som serveras med Klöße, tyska stora (rå)rivna "potatisbollar" som kokas... det får bli en helg, för det ska vara mycket vitlök i gulaschgrytan ;-) Men jag håller även med Charlotta om att en soppa, t.ex. svärmors egna underbart goda potatissoppa med både fläsk och kryddig korv i samt "extra" tärnad potatis i och div. "hemligheter", det är något som hör hösten till.

    Ha en bra helg och njut av mat och dryck - förhoppningsvis lika gott som receptet ovan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rotmos pratade vi faktisk om här om dagen, det har vi inte haft på länge och är så sugna på båda två. Får nog bli en dag nästa vecka, tillsammans med kokt fläskkorv. Dom där potatisbollarna låter spännande och vitlök i massor - jajamensan:)

      Tackar, vi ska göra vårt bästa, och detsamma

      Radera
  3. Åh vad gott det ser ut! Varför bor jag inte i närheten, så att jag lägligt kunde kvista förbi er och få en smakbit, haha! Soppor och grytor är höst för mig. Och gröt! Fil- eller smoothiefrukost känns inte lika lockande när höstvindarna snor runt knuten. Över huvudtaget krävs det mycket god mat och allmänn peppning för att jag ska klara den där sträckan fram till vintersolståndet när det vänder igen. Ha en underbar helg! Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!