måndag 9 november 2015

Daal, indisk linsgryta nu i höstskrud


Ni ser här vår absoluta favoriträtt när det gäller vegetarisk mat, Daal. Dels är daal snabbt och enkelt att laga till, dels går det att variera i massevis men så är det ju så förbaskat gott också! Speciellt vid denna lite kyligare tiden på året passar den indiska linsgrytan riktigt bra, dom där härliga kryddorna sätter fart på blodcirkulationen och värmer frusna kroppar och själar som just pedalat hem från jobbet. Ja, vi kan helt enkelt inte sjunga Daals lovsång tillräckligt:)

Senast fru M lagade daalade i köket så blev det en höstig variant som fick se dagens ljus. Ja, det där med ljus är så klart en smula överdrivet för när det väl är dags att laga och äta mat i Mårtenssons kök är det mitt-i-nattenmörkt. Men det låter ju bättre än om vi skulle skriva att den fick se dagens mörker, eller hur?

Daal med rotfrukter   2 port + matlåda
10 cm purjolök, strimlad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk koriander
1 krm kanel
1 tsk garam masala
1 msk färsk riven ingefära
3 gröna kardemummakapslar eller 1 tsk malen kardemumma
200 g rotselleri i små tärningar
1 palsternacka, slantad
1 morot, slantad
1 burk krossade tomater
1 tetrapak kokosmjölk á 250 g
2-3 dl vatten
½-1 tsk sambal oelek
2 dl röda linser
salt och svartpeppar
½ lime, pressad saft
Hetta upp olja i en gryta och fräs lök, vitlök och alla kryddor under omrörning någon minut så att löken mjuknar.
Tillsätt rotfrukterna, tomatkross, kokosmjölk, vatten och sambal oelek.
Låt grytan småbubbla på låg värme under lock i 15 minuter rör om någon gång under tiden och späd eventuellt på med mer vatten om du tycker det behövs.
Tillsätt linserna till grytan och låt det bubbla vidare under lock ca 20 minuter till, linserna och rotfrukterna ska vara färdigkokta.
Smaka av med salt, peppar och limejuice.
Servera med valfria tillbehör, vi har gärna papadums, lime och yoghurt till .

Papadums, våra ständiga följeslagare när det ska ätas daal numera. 
Dom penslas med olja och läggs sedan på ugnsgallret för att snabbt rostas i ugnen, 
men var uppmärksam för de tar färg väldigt, väldigt fort! 
Vi köper dom i vanliga mataffärer och hittar dom på hyllan för asiatisk mat, men vi har tyvärr upptäckt att inte alla butiker har dom i sitt sortiment. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

5 kommentarer:

  1. Daal är gott och värmande. Kram!

    SvaraRadera
  2. Har aldrig gjort Daal själv. Daal-skandal! Måste skärpa mig. Vill ju gärna börja äta mer vego också. Kram på er fina ni, hoppas ni har det bra i höstmörkret!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Daalskandal är väl det minsta man kan säga, du som dessutom har någon i din närhet som kan hjälpa dej med att få till en "riktig" daal! Skärpning medebums:)
      Jo tack, vi har det fint i mörkret, stundtals håller vi nästan på att blåsa bort men för det mesta så lyckas vi hålla oss på jorden!

      Stora kramar skickar vi till er fyra!

      Radera
  3. Håller med, de där färdiga papadumsen är SÅ goda!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!