torsdag 16 juni 2016

Pasta med tomater och aubergine

Något som man ganska ofta hör både Jamie Oliver och Nigella prata om när dom lagar mat är så kallad Comfort Food, direkt översatt till svenska blir det väl närmast tröstemat. Fast får vi tycka lite så låter comfort food snäppet bättre, kanske har det något med vanan att göra.
Varför just Nigella och Jamie använder uttrycket så ofta kan man ju fundera på, kan det ha något att göra med vädret i England där dom båda huserar? För det vet ju alla att i England är det antingen regn eller dimma, eller både och, och vem behöver inte tröstas då? Så med tanke på de senaste dagarnas väderomväxling och saknaden av sommaren så bjuder vi idag på en middag som vi känner är perfekt tröstemat!


Pasta Caponata är den tröst vi bjuder på här i det Mårtenssonska köket och receptet har vi lånat från Markus Aujalay som just kommit med en ny pastakokbok "Markus Pasta". Vi har ju hans tidigare pastakokbok med precis samma namn i vår bokhylla och ur den har vi lagat flera måltider, bland annat pasta Alfredo och en härligt mustig oxragu. Den senaste upplagan har dock inte hittat hem till oss (inte än i alla fall...) men det har alltså däremot Caponatan gjort:

Pasta caponata  4 port
400 g pasta, gärna penne
1 aubergine i stora tärningar
1 gul lök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 röd eller gul paprika, tärnad
1 dl olivolja
200 g små tomater, gärna i blandade färger, halverade
1 msk kapris
1 tsk torkad oregano
2 dl vatten
1 msk sherryvinäger
1 dl svarta oliver, kärna ur och dela
salt och peppar
Till servering
parmesanost att riva över
Stek aubergine, lök, vitlök och paprika på medelvärme i oliv oljan i en vid gryta eller stekpanna, låt det steka länge och bli mjukt.
Lägg i tomater, kapris, oregano och låt det fortsätta steka på medelvärme, rör om regelbundet.
Häll i vatten, vinäger och oliver, låt det koka samman och smaka av med salt och peppar.
Antingen blandar du ner den nykokta pastan i grönsaksröran och serverar eller så bjuder du röran till pastan och låter var och en ta upp själv.
Servera med riven parmesanost.


Caponata är en italiensk grönsaksröra, närmare bestämt kommer den från Sicilien - ni vet den där ön som Don Corleone i filmen Gudfadern härstammade från. Huruvida Gudfadern gillade Caponata eller inte låter vi vara osagt, men vi tyckte att det var väldigt gott. Tänk på att du köper med dej hem en aubergine som är fast och spänstig annars blir den lätt geggig och sörjig när du tillagar grönsakerna i oljan. Samma gäller tomaterna, dom ska inte koka sönder och samman helt utan fortfarande "synas" i röran.
Gillar du, som vi, balsamicocrème så kan vi tipsa om att ringla lite grann över din portion, mycket gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Comfort food säger jag också, låter bättre så :) Maträtten ni bjuder på hade jag gärna ätit. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gör det, och du som är så internationell måste det ju passa ännu bättre för:) Du hade mer än gärna fått göra oss sällskap!
      kramar

      Radera
  2. Älskar begreppet Comfort food!

    Kram Jenny

    Ha en underbar helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, det lindar sej liksom bomull i själen
      Kram till dej och tack detsamma.

      Radera
  3. Gillar uttrycket comfort food, finns inget svenskt uttryck istället som passar tycker jag. För mig är comfort food nåt som kanske lagats med omsorg och kärlek, som en lasagne (helst Jamies) eller en god soppa. Det kan även vara en enkel sak som kladdkaka och grädde. :-)

    Er pastarätt verkar också passa in i kategorin comfort food. Ha en fin helg! Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, precis så känns det ju - vi tar beslutet och använder comfort food i fortsättningen. Jamies lasagne är absolut comfort, Nigellas risotto landar också i kategorin tycker vi. Och choklad i alla dess former, jajamensan:)
      Tack Anna, vi hoppas du får detsammam kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!