lördag 9 juli 2016

Marulk med ljuvlig sås



En ful fisk bjuds det recept på här i vårt kök, dock är fisken lika mumsig som den är ful så vi hoppas att receptet ska finna sin väg hem till alla er fiskälskare där ute. Marulk ligger på tallrikarna och den ligger där tillsammans med en vansinnigt god och färgglad sås, några nykokta primörer och potäter. Den illbrandgula såsen är gjord på grönsaker och den hittade Håkan inspiration till i en av sina favoritmatböcker från en av sina favoritmatlagare, "Det glömda köket" av Jens Linder, en bok som tyvärr inte längre går att hitta i bokaffärerna så blir du sugen på boken så blir det till att jaga på loppisar eller i bokantikvariat.

Marulken ska förberedas en stund innan tillagningen, den ska gona till sej i ett nötigt citronbad ungefär 1 timme innan den ska kokas och det gärna med hjälp av ånga. En bra ånginsats som passar till de flesta grytor finns till bra pris på IKEA, den har vi haft makalöst mycket användning för den i införskaffade vår. Har du ingen insats så går det bra att lägga fisken i en sil och använda den som ångverktyg.
Gör såsen innan du kockar din fisk, har du inte marulk hemma så går det alla tiders med någon annan vit fisk med fast kött t.ex sej eller hälleflundra. Håll sedan såsen varm under lock under tiden som fisken blir varm, använd dej gärna av en ugnstermometer som ska visa 55 grader när fisken är redo.


Marinerad marulk
300 gr marulk
10 st sötmandel, malda
½ dl citronolja
1 msk salt
½ msk socker
½ tsk torkad körvel
Blanda ihop marinaden, lägg marulken i en påse med marinaden låt ligg 1 timme och gona sig.
Under tiden gör ni såsen och fixar grönsaker (vi hade kokta haricots verts och gulbetor).

Sås
4 schalottenlökar, finhackade
1 stor morot, tärnad
1 paprika, röd eller gul, hackad
1 tsk misopasta
5 dl kycklingbuljong
2 dl grädde
vitpeppar
svartpeppar
saften från 1 lime
cayennepeppar efter smaktolerans
smör
ljus maizenaredning
Fräs alla grönsaker i smör och misopasta utan att det tar färg.
Häll i buljong och grädde, smaksätt med peppar, limejuice och cayennepeppar.
Låt såsen sjuda utan lock tills den tjocknar en aning.
Mixa såsen med mixerstav, ställ tillbaka på värmen och red av till önskad konsistens.

Koka upp vatten i kastrull med ångkoksinsats, lägg i fiskbitarna låt ångkoka ca 10-15 min.
Kolla innertemperaturen på fisken som skall vara ca 55 grader.
ta upp fisken och servera med potatis, goda primörer och såsen förstås.

Till vår fiskmiddag slog vi upp bubbel vi i våra glas, en cava vi hittat på Systembolaget till priset av 99 riksdaler och som rekommenderades till just fisk. Cava Blanc de Noirs nummer 7610. Vinet passade fantastiskt bra till både mat och snackevin så det tipset skickar vi mer än gärna vidare till er.

Då är det faktiskt redan lördag igen, jisses så fort dom där dagarna som just nu tydligen ska kalla(s) sommardagar försvinner! Dom rinner bort som smör i solsken minsann. Fast just denna helgen har vi längtat lite extra mycket efter så den hoppas vi inte går i en flygande fläng, den får gärna gå i slow motion och vi vill verkligen njuta vare minut. 

Våra fina Göteborgsvänner är äntligen på plats i vår stad igen, det är några månader sedan vi träffades sist (närmare bestämt ni!) och vi har haft svår abstinens! Men nu äntligen är dom här och vi ska njuta av varenda stund vi får tillsammans, babbla och bubbla, äta gott och spankulera runt på stadens gator och torg:) Tydligen ska detta ske till takterna av marschmusik eftersom det plötsligt är någon form av Tattoo i stan...
Lunchen ska intas på vårt, och deras, favoritställe "Hos Morten" och till middagen i kväll har vi äntligen lyckats fixa bord på ett riktigt bra ställe i stan "Mårtenssons Kök" :) 

En alldeles fantastiskt fin helg önskar vi er alla, vi hoppas ni får njuta av god mat och dryck, att sällskapet är trevligt och att dagarna inte springer oss alla förbi!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Vilken ljuvlig dag vi hade! Och så roligt att ses och få krama er och bara bubbla om precis allt. Tack för en fantastisk dag och fantastisk mat!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!