lördag 1 september 2018

Krämig laxgratäng med sötpotatis

Första höstdagen är här gott folk, augusti övergav oss igår och med sig tog den sommaren! Vi tackar för alla fina och otroligt värmande dagar och för alla ljumna sommarkvällar vi fått njuta av, så mycket har vi inte använt vår balkong sedan vi flyttade hit för 20 år sedan.
Det har blivit en hel del måltider intagna vid balkongbordet under sommaren, och dagens laxgratäng är en av dom alla.


I denna fiskgratängen hittar vi lax gånger två, den kommer i både färsk och varmrökt form och den senare varianten ger en härligt mild röksmak åt rätten.
Förutom lax så har vi använt några andra ingredienser som smaksättare, fetaost för sälta, soltorkade tomater för den där mustiga umami, vitt vin ger lite syra och så vi har sötpotatis som ger lite sötma och balans i gratängen. Örter, lök och spenat bidrar med sina smaker och konsistenser, och det blir en härlig blandning av många goda smaker 😉


Tack vare att herr M kokte samman och redde av gratängsåsen innan den hälldes i ugnsformen, så blev det en härligt krämig och fast laxgratäng. Skulle det nu vara så att du eller någon av dina medätare inte gillar någon av ingredienserna är det fritt fram att hoppa över, byta ut och ersätta. Fetaosten kan bli den ost du föredrar, spenat kan bli grönkål och så vidare:

Laxgratäng med sötpotatis
250 g färsk lax i kuber
örtsalt
100 g varmrökt lax
2½ dl havregrädde
½ dl vitt vin (matlagningsvin går bra om man vill ha utan alkohol)
1 krm rosmarin
1 krm dragon
1 krm oregano
5 soltorkade tomater, finhackade
½ tärning fiskbuljong
400 g tunt skivad sötpotatis
1 fint hackad rödlök
100 g bladspenat eller grönkål
150 g fetaost, smulad
Lägg laxkuberna i en skål, strö på örtsalt och blanda runt.
Låt laxen marinera i örtsaltet under tiden som du fortsätter med gratängen.
Koka ihop grädde, vin, örter, tomater och buljong några minuter och red av till en tjock sås med maizena.
Varva sötpotatisskivor, rökt lax, lök, spenat och den marinerade laxen i en smord ugnsfast form.
Häll på såsen och strö över fetaost.
Grädda gratängen mitt i ugnen på 200 grader ca 30 minuter.
Ta ut och känn så potatisen är genomkokt, det går lite snabbare än normalt eftersom såsen är varm när du häller den i formen.
Servera med valfria tillbehör.


Våra pågar finner sej mer och mer tillrätta här hemma, så pass så att Prosecco till och med tog sej en egen helt oplanerad och väldigt överraskande flygtur i veckan... Överraskande och förskräckande både för honom och för Anki som var ensam hemma. Plötsligt satt pågabiden på golvet, tack och lov var balkongdörren och alla fönster stängda för annars hade det blivit en kort och sorglig historia, luckan i buren har varit lite dålig i fästet och den har förmodligen gått upp när han klättrat på den.

Men slutet gott och allting gott, fru M fattade sej snabbt och kunde fånga in stackaren som sedan kunde andas ut i buren tillsammans med en orolig Prosciutto som putsade och pussade på sin återvändande brorsa!


Idag har dom däremot båda tagit en välplanerad och organiserad premiärflygning här hemma, dom följs åt som ler och långhalm till och med när dom är ute och upptäcker sin omvärld. Flyger storebror Prosecco iväg till en annan sittplats så följer Prosciutto genast efter, och hitintills har dom utforskat både tv- och matrum tillsammans. Taklampan och gardinstången är just nu favoritplatser, där har dom perfekt utsikt och översikt över vad som händer i huset!

Nu önskar vi fyra er alla en riktigt fin helg, vi hoppas att ni får gotter att njuta av på både tallrikar och i glas och kanske även i en lördagsgodispåse!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!