lördag 15 december 2018

Marmelad med ingefära och citrus

Frisk, syrlig och uppiggande marmelad med ingefära, lime och citron som får det att tjonga till både här och där när den landar på tungan, låter det intressant? Ja i så fall har du kommit till helt rätt matblogg!
Denna härligt gula skapelse kokte fru M tidigare i höst och de två burkarna gick åt i ett nafs, det visade sej nämligen att ingefärsmarmelad passade väldigt bra till ost och just ost äts det en hel del i det Mårtenssonska hemmet...

Ingredienserna i marmeladen är varken många eller ovanliga, dom kräver inte heller någon större arbetsinsats. Det viktigaste är att få bort så mycket som möjligt av det vita runt citrusfrukterna, som annars kan ge en lite väl besk smak åt marmeladen. Tänk också på att tvätta av frukterna, använd gärna ekologiska, innan du river skalet.
Ingefärans skal brukar vi dra av med en lite sked, det tycker vi är enklast, men potatisskalare funkar så klart också jättebra.
Vi som båda har lite hamsterdrag och gärna bunkrar upp i frys, kyl och skafferi köper oftast hem ett gäng ingefära när det är bra pris och fryser in. Det går alldeles utmärkt att frysa in hela roten och det blir dessutom oerhört mycket lättare att riva ingefäran när den är frusen!


Som vanligt när vi kokar marmelad använder vi oss av syltsocker och det gör vi helt enkelt för att vi tycker det är det lättaste sättet. Marmeladen häller vi i plastburkar och när den sedan har svalnat fryser vi in den och förvarar den där:

Ingefärsmarmelad med vanilj och citrus
60 g färsk ingefära
2 citroner
2 lime
½ vaniljstång
1 dl vatten
4 dl syltsocker
Skala ingefära (enklast med en liten sked) och riv grovt.
Tvätta av citroner och lime noga och riv skalet fint.
Skala både citronerna och lime, skär bort allt det vita runt om noggrant och dela sedan frukterna i små bitar.
Lägg citrusfruktbitar, rivet skal och ingefära i en gryta.
Skär ett snitt längs med vaniljstången, dra ur fröna i mitten och lägg ner både frön och stång i grytan,  tillsätt vatten.
Låt allt koka upp, sänk värmen och tillsätt syltsocker, låt sjuda ca 10 minuter och rör om då och då.
Testa så att marmeladen är färdigkokt genom att hälla en klick på en kall tallrik, låt svalna och se så konsistensen är fast och stelnar - då är din marmelad färdig.
Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar, låt svalna och ställ kallt eller frys in.Gillar du inte marmelad så kanske du är mer intresserad av årets upplaga av Apotekets julsenap? Vi fick nöjet att testa en bruk och som ni ser så gick även innehållet i den burken åt i en flygande fläng!

Schwipp sa det, så var burken tömd - när vi tömt en burk senap så snabbt senast kan vi verkligen inte komma ihåg, men det är väl om nåt ett gott betyg? Och bara för att burken är tömd betyder ju inte det alls att den ska lämna oss, nej vi gör som vi alltid gjort med apotekssenapen - vi drar bort etiketten och använder den fina burken till annat. Anki gillar t.ex att dricka kaffe ur den. 


Men innan vi rivet i etiketten så låter vi er kika närmre på vilka smaker 2018 har, kanske inte så konstigt att senapen tog slut så snabbt...

Ha nu en så läcker lördag som du bara kan ha, vi hoppas att du inte julstressar för mycket och att du kommer ihåg att njuta av tiden här och nu också!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!