söndag 18 april 2010

Mustig gratäng

Denna helgen har tyvärr gått i sjuklighetens tecken, Anki låg feber hela lördagen men står nu på benen (om än lite ostadigt) igen. Väldigt dåligt planering eftersom vi skulle varit i Malmö i lördags på "Standup comedy" och restaurangbesök med goda vänner vilket vi oturligt nog fick hoppa på. Men vi har i alla fall vår Pragresa att se fram emot, resväskorna är framplockade och funderingarna på vad som ska få följa med är i full gång. Som tur är ska vi åka med buss (tack vare Annes flygrädsla) så vi behöver inte oroa oss för att inte komma iväg.

Ja, ja, nog om det och över till lite mat, god sådan. En mustig gratäng på lövbiff, kan det vara något? Detta recept har vi haft i år ägo länge och det tillhör absolut kategorin favorit i repris. Vill man göra det enkelt för sej använder man pulvermos och burksvamp, annars gör man egen mos och köper färska champinjoner. Intogs i fredags med ett glas rött och en god sallad till, mums.

Vackra skogschampinjoner och tomater.

Lövbiffsgratäng   ca 2 port
400 g strimlad lövbiff
ca 10 cm purjolök, strimlad
2 msk soja
2 dl rödvin
1 dl crème fraiche
200 g färska champinjoner
2 tomater
ca 4 port potatismos
Bryn köttet och lägg över i en gryta.
Fräs löken utan att den tar färg och lägg i grytan med köttet.
Häll i soja och vin och låt det puttra 10 minuter.
Rör ner crème fraiche och låt det puttra samman ett par minuter.
Skiva svampen och fräs den.
Smörj en ugnsfast form, spritsa potatismos runt kanterna, häll köttet i mitten och lägg svampen över.
Skiva tomaterna och lägg på svampen, ställ mitt i ugnen 15 minuter på 225 grader.

Tänk att något så vanligt som purjolök kan bli så vackert på bild...

Så, kära läsare, önskar vi er en härlig ny vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

1 kommentar:

  1. Hoppas ni får en härlig resa till Prag.

    Gratängen låter riktigt smarrig.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails