måndag 9 maj 2011

Teriyakilax

Hoppas ni alla haft en härlig helg och att ni fått njuta av samma fina väder som vi fick, ja förutom blåsten då förstås. Men så är det att bo vid den Skånska sydkusten, det blåser allt som oftast. Vi tog oss en tur ner i småbåtshamnen som rustas upp för fulla muggar inför kommande segelsäsong.
Ett tag såg det ut som att vi skulle bli en ankfamiljs räddare i nöden men det behövdes inte eftersom en hund och dess husse ryckte ut istället.
En ankmamma med sina 6 ankungar (varför hade vi inte kameran med oss?) skulle ta sig ner till vattnet vilket inte var det lättaste eftersom det byggs om och grävs överallt. Efter promenader fram och tillbaka hoppade de slutligen ner i en sänka som de knappt höll på att hitta ut ur. Det blev en minst sagt rafflande historia, med lyckligt slut, som tur var.
Hundens ägare hade nämligen suttit och iakttagit familjen, precis som vi, och med hjälp av sitt husdjur lyckades han valla ner familjen Anka till vattenbrynet! Puh, tillsammans andades vi ut till deras lyckliga pip!


Middagen då? Nej, det blev inte anka, men väl fisk:) Lax som marinerats i Teriyakisås och till det fullkornsnudlar och en riktigt god asiatisk rotfruktssallad. Salladen såg vi hos Remsan för ett tag sedan och slängde in den i vår "prova på hög" på direkten, igår var det så tid att plocka fram den. Ja inte salladen alltså, snarare receptet:)
Nu fick vi ändra lite på salladen eftersom mangon i affären mest dög som ersättning för kanonkulor och papayan lös med sin frånvaro... Då bidde det som så här:

Teriyakilax  2 port
2 bitar laxfilé
0,4 dl farinsocker
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen koriander
1,25 dl köttbuljong
0,4 dl kinesisk soja
0,3 dl vitt vin
maizenaredning
Blanda samman alla ingredienserna i en gryta. Låt det koka upp, red av med maizena och sjud till det tjocknar. Låt såsen svalna. Lägg laxen i en form och slå över såsen, marinera några timmar i kylen.
Ta upp laxen ur såsen och grilla den, antingen på en grill eller i ugnen, ca 10 minuter.
Servera med nudlar och asiatisk sallad.


Asiatisk rotfruktssallad
100 g rotselleri
100 g morot
100 g sugar snaps
100 g palsternacka
½ cantaloupemelon
Skala alla ingredienser och strimla rotfrukterna i tänsticksstora bitar. Dela melonen i lite tjockare bitar.
Dressing
½ dl rapsolja
1½ msk sesamolja
3 msk japansk soja
2 msk riven ingefära
1 msk vitvinsvinäger
1 lime, pressad juice
1 vitlöksklyfta, riven
½ dl sesamfrön
Blanda samman alla ingredienser och slå över salladen. Låt det stå minst 15 minuter innan serveringen.

En riktigt god sallad som vi säkert gör fler gånger, kan varieras och serveras till många olika rätter. Lite försmak av sommarens kommande resa kändes det som, passar oss perfekt! Håkan strödde chiliflakes över sin tallrik för att få lite hetta, ett bra tips för er som gillar lite mer kryddstark mat.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

13 kommentarer:

  1. Ja, blåsigt det har vi här på västkusten också, ständigt....

    SvaraRadera
  2. Vilken gullig historia med ankfamiljen :-) Det här receptet ser riktigt smarrigt ut. Nåt i min smak! :-)

    SvaraRadera
  3. Vad gulligt med de små ankorna! Duktig vovve som vallade ner dem. Bally hade nog bara jagat dem... ;-)

    SvaraRadera
  4. Martina; Ja, det är kanske något man får dras med när man är kustbo:)

    Karin; :) Ja, smarrigt var det absolut!

    Helena; Ja, vi var väldigt imponerade av att hunden höll sej så lugn, nästan som att den förstod stundens allvar...

    SvaraRadera
  5. Så gulligt med de små dunbollarna, tur det gick bra, ja, jag hörde det var blåsigt i Skåne igår, hos mina föräldrar i Landskrona blåste hela fönstret in, med ram och allt

    SvaraRadera
  6. Cupcake; Oh, herrejisses vilken chock det måste ha varit för dom...

    SvaraRadera
  7. Vad roligt att ni testade. Men precis så, salladen kan ju varieras utifrån vad man har hemma. Jag hade ju dessutom i min fantasi lagt till både örtkryddor och chili när jag skrev in receptet, som en uppmärksam läsare noterat.

    SvaraRadera
  8. Mums så gott!!! Och jag som har en perfekt mogen mango i kylen!! Får det nog bli imorrn!!!

    SvaraRadera
  9. Remsan; Aha, det såg vi först nu när vi kollade kommentarerna. Chilin tog Håkan i, Anki inte (som vanligt)...

    SvaraRadera
  10. Sofie; Tycker vi absolut att du ska göra, riktigt gott!

    SvaraRadera
  11. Ja, vi hade det lite väl blåsigt i Skåne igår, desto bättre idag :-) Tur det gick bra för ankorna, och vilken god middag ni verkar ha haft!

    SvaraRadera
  12. rotfrukstalladen ser jättefräsch ut, tack för tipset!

    SvaraRadera
  13. Linda; Ja, och ännu bättre blev det idag, vilken dag det har varit!

    karin; Varsågod.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!