söndag 6 november 2011

Chokladchock!

Ja, någon bättre beskrivning finns det nog inte på efterrätten/tårtan vi bjöd på igår... En riktig chokladchock i form av chokladkaka med ett härligt tjockt lager chokladglasyr på, till det en hallonsås och så en klick grädde naturligtvis:) Halligalli, vilken ljuvlig avsalutning ( och där uppfann tangentknackaren plötsligt ett nytt ord...) på en smarrig middag, inget för kalori- och kolhydratsvägrare:

Receptet har vi fått av Ankis chef, lika glad för smarrigheter precis som vi:

Chokladkaka med chokladglasyr och hallonsås   ca 12 bitar
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
Smält smöret. Blanda samman ägg och socker i en skål och häll ner smöret i blandningen.
Blanda samman (sikta det gärna) mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål. Häll sedan ner de torra ingredienserna i  äggsmeten och blanda noga om.
Slå smeten i smord och bröad springform, ca 22 cm i diameter. Grädda på 175 grader i 30 minuter.
När du tagit ut kakan trycker du försiktigt ner kanterna runt om så den blir jämn och fin. Låt kakan svalna.

Glasyr (gör gärna så den kan stå i kylen och stelna över natten)
100 g mörk choklad, helst 70% eller mer
2½ dl grädde
1 msk honung
1½ msk socker
2 tsk smör
Blanda grädde, honung och socker i en gryta och låt det koka upp. Bryt ner chokladen i en skål och klicka i smöret. Häll den varma gräddröran över och mixa det till en slät smet med en stavmixer. Låt glasyren svalna och ställ i den i kylen så den stelnar. Bred glasyren över kakan.

Hallonsås
250 g hallon, färska eller frysta
½ dl socker
1 msk koncentrerad apelsinjuice
Mixa alla ingredienserna till en sås och servera till kakan. Man kan även klicka till lite vispad grädde.


Innan maten tog vi en drink och lite olika snacks och tilltugg, men både drinken och tilltuggen kommer att föräras med ett eget inlägg framöver. Till varmrätt blev det en fiskgratäng som vi bjudit er på tidigare, receptet hittar ni här.
En väldans bra kväll bidde det, en hel massa att avhandla och som vanligt lite prat om nästa resa, när och var ska den gå? I säng kom vi inte förrän seeeent, det har en tendens att bli så när vi träffas... och hade inte Carina ringt och väckt oss i förmiddags så hade vi nog slagit något sömnrekord här hemma. Det lär bli tidig insomning ikväll, det börjar märkas redan nu. Men som Håkan sa "Det märks att man inte är 20 längre..."

Inte ett enda foto tog vi igår på oss eller våra gäster, bara på maten. Ni får helt enkelt nöja er med dessa två som vi tog när vi var på stadsmuseet i Göteborg, hoppas vi inte skrämmer någon:)

Så hoppas vi att ni alla får en bra vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

32 kommentarer:

  1. Åh herregud sicken chokladbomb! Ser smarrigt värre ut ;)
    Hos er kommer man mer än gärna på besök! ;)

    SvaraRadera
  2. HALLIGALLI vad det ser gott ut!! (kanonbra nytt ord också, tackar för det;)) Finns det något bättre än en rejäl chokladchock? Vad snyggt upplagt också, riktigt proffsigt, lite masterchefvibbar får jag av den där tallriken :D

    SvaraRadera
  3. Halligalli, en portion chokladbomb skulle inte sitta fel!

    SvaraRadera
  4. Amy; Du är så välkommen så, kommer du nu så finns det rester kvar från igår:)

    Alexandra; Vassego, slit det med hälsan. Vi bugar och tackar, lite rodnande:)

    SvaraRadera
  5. Himmel vad gott!! Men...hur går den kakan ihop med er GI-diet?? ;)

    Tjusiga foton! Ni matchar varandra perfekt! :)

    SvaraRadera
  6. tina; Det finns nog så det räcker till dej också:)

    Tina; Den går alldeles utmärkt:):)
    När det är helg eller semester, och framför allt när det är fest, så äter vi helt och hållet det som serveras... Vi är absolut inga rabiata vad gäller dieten, vi bara försöker ta det lite lugnare mitt i veckan, även om vi njuter då också:)
    Men visst gör vi!

    SvaraRadera
  7. Men Guuud vilken smarrig kaka! Jag väntar på den dagen då man kan stoppa in handen i datorskärmen och plocka ut det som visas. Och sedan äta upp det. I teorin vore det fantastiskt.

    SvaraRadera
  8. Men mumma! Vill också ha en bit!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  9. Chokladchock.....det låter trevligt det ;-)

    SvaraRadera
  10. Halligalli, wow, detta ser toppengott ut/H

    SvaraRadera
  11. Helena; Du, den dagen då måste vi alla sluta jobba så vi kan sitta vid skärmarna och bara äta hela dagarna:)

    Smaskeli; Det finns så det räcker till alla! Bara sträck in handen:)

    Martina; Mycket trevlig chock;)

    MinMansMat; Tackar!

    SvaraRadera
  12. Oj så tokgott det ser ut, himla snyggt upplagt

    SvaraRadera
  13. Mmmmm..... det är ju helt otroligt! Bakar ni en chokladis! Ser ljuvlig ut! Måste testa honung i glasyr snart snart, har en hel hink honung här hemma!

    SvaraRadera
  14. Det såg ju väldigt gott ut!!!!

    SvaraRadera
  15. Choklad är ju underbart. Vilket härligt njut recept.

    SvaraRadera
  16. Cupcake; Vi tackar, kul att höra.

    Frost; Tycker du? :) Ljuvlig var bara förnamnet. En hink honung?

    Tina; Mmmmm :)

    Milla; Visst är det underbart, absolut njutning.

    SvaraRadera
  17. Oj oj oj... Vilken kaka! Hm... Går det att få en bit på posten?
    Tycker ni är väldigt söta på bilderna. Ni gör er helt klart i de finare kretsarna, hi hi...

    SvaraRadera
  18. Den kakan ser mastig ut men oj så gott den måste ha smakat :)

    SvaraRadera
  19. Remsan; Vi kan ju försöka men vi vågar inte lova att den är lika fin när den kommer fram! Men kanske en bit korv skulle kunna vara något istället, i utbyte för all den finfina svampen vi fått i vår låda?
    Ja men visst, vi kände verkligen oss fina:)

    Anneli; Smakade vansinnigt gott, speciellt med hallonsåsen till.

    SvaraRadera
  20. Kan inte bli för mycket choklad. Ser helt galet god ut! Då kan det komma vad för ord som helst ur munnen!

    SvaraRadera
  21. Vilken ljuvlig kaka, choklad, nam!

    SvaraRadera
  22. Den ser sjukt god ut och fint upplagt!! Jag älskar choklad!

    SvaraRadera
  23. Haha gud vad fina ni var på bilden:) Vilken chokladkaka! Jag hade gärna haft massor med nötter på också:)

    SvaraRadera
  24. 20? Var det inte 25 vi bestämde oss för?
    Kakan ser helt sagolik ut, "man blir ju så glad av choklad!"
    http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2010/10/man-blir-sa-glad-av-choklad.html

    SvaraRadera
  25. Åh, jag och min man där hemma älskar choklad (vem gör inte det?) och kan äta det i alla former...alla dagar i veckan :-). Tårtan ser väldigt smarrig ut och hallonsåsen passade säkert perfekt till tårtan med sin lätt syrliga smak och grädden gör det hela komplett :-).

    SvaraRadera
  26. Grymt snyggt upplagt alltså! Och kakan verkar himla god, jag gör en liknande. Hur mkt choklad ska ner i glasyren? Tror det fallit bort, eller så behöver jag glasögon. ;-)

    SvaraRadera
  27. Herrejisses vilket ofantligt tjusig och med all säkerhet god chokladchock! Det är precis sånt här som en vill bli serverad efter en fin middag... eller förresten, skippa middagen så blir det mer plats för kakan. ;) Imponerad av den piffiga bilder på den upplagda kakan, själv lyckas jag aldrig riktigt med det.

    SvaraRadera
  28. åh så himla gott det ser ut,skulle gärna ta en bit av den kakan.yummi
    och ett plus för så vackert upplagt
    man äter ju trots allt med ögonen först :D

    SvaraRadera
  29. Sofie; Absolut, vissa av orden lämpar sig säkert inte så bra för att tryckas här:) Klart det inte kan bli för mycket...

    Hovkonditorn; Namnamnam:)

    Tina; Tack!

    Ann-Sofie; Eller hur? Nötter säger du, hade säkert passat riktigt fint om man gillar det. Du får prova och låta oss veta om det blev en hit!

    Kjersti; Ojdå, vi gjorde tydligen oss lite väl unga... får väl skylla på åldern:) Visst blir man glad, riktigt lycklig.

    Katja; Nej, vem älskar inte choklad? Såsen bröt verkligen av så fint, och grädden är ju given:)

    Hanna; Men tack, alltså:)Vi bugar och tackar för att du uppmärksammade missen, nu är det tillrättat. Inte lätt när man är lite seg i skallen efter nattens utsvävningar:)

    Plommonet; Tackar:) Vi väntade ganska länge efter middagen att servera den så vi skulle kunna frossa ordentligt...

    Smulan; Tack:) Ja, man gör ju det.

    SvaraRadera
  30. Alla goda ting i en och samma kaka - Mums! supersnyggt upplagt och roligt med lite foto på er också.

    SvaraRadera
  31. Linda; Jajamensan:) Tackar så mycket!

    SvaraRadera
  32. Linda; Jajamensan:) Tackar så mycket!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails