söndag 17 mars 2013

Vegetarisk chili i lergryta

Så har denna söndagen börjat gå mot sitt slut och det betyder alltså att snart en ny måndag är på plats. Kanske är veckans första dag synonym med vegetarisk mat för några av er, Meatless monday som det ju kallas runt om i världen. Vi försöker vårt bästa med att få in en vegetarisk rätt i veckan oavsett veckodag och får vi säga det själva, så lyckas vi ganska bra. Det finns ju så mycket bra inspiration att hämta runt omkring oss, i tidningar, på tv och på nätet. I bland hittar vi till och med bra tips i någon av våra kokböcker och dagens vegetariska alternativ är just ett sådant som vi upptäckte i boken "Laga mat i lergryta", från ICA bokförlag.

Nu är det ju som så att vi ser på recept som vissa ser på renoveringsobjekt, hur kan vi förändra det och göra så det passar oss bättre? Denna gången var inte annorlunda på något sätt, en del justeringar gjordes och ledde fram till detta nyrenoverade objekt:


Vegetarisk chili i lergryta  6-8 port
4 dl torra vita bönor, läggs i blöt över natten
1 tsk sambal oelek
4 stora schalottenlökar, fint hackade
3 vitlöksklyftor, fint hackade
150 g rotselleri, tärnad
2-4 palsternackor, tärnade
1 gul paprika, tärnad
1-2 stjälkselleri, skivade
1 dl chilisås
2 burkar krossade tomater
6 dl vatten
1 msk grönsaksfond
1 msk chilipulver
1½ tsk salt
Lägg lergrytan i blöt i vatten minst 15 minuter innan tillagning.
Lägg bönorna i blöt över natten, häll sedan av vattnet och lägg bönorna i grytan.
Blanda ner alla övriga ingredienser i grytan och rör om.
Lägg på locket och ställ in grytan i nedre delen av en kall ugn.
Ställ grderna på 200 och sätt igång ugnen.
Låt grytan stå inne minst 3 timmar innan du tar ut och serverar. Kolla gärna så att bönorna är färdigkokta!

I dag har det blåst friska vindar hos oss, (what else is new:)) så det var att plocka på de varmaste kläderna när vi skulle ta vår dagliga promenad. Men vi fick ändå en härlig tur eftersom solen höll sej framme och himlen var knallblå, riktigt fint var det. Lite oroliga är vi dock för vädret som utlovats för de kommande dagarna, det låter lite väl illavarslande med snöstorm av den kalibern som de pratar om... Speciellt Anki som ska flyga till Stockholm senare i veckan tycker gott att de kan ta och ändra den där väderleksrapporten! SMHI, skärp er:)

En riktigt bra vecka till er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

22 kommentarer:

  1. Det här låter väldigt gott! Men jag skulle ändå byta ut bönor mot köttet, då skulle det vara perfekt för mig! ;) Min mage klarar nämligen inte av bönor, får ont direkt... :(
    Usch...låter inte kul med snöstorm...hoppas resan/flygningen till Stockholm inte kommer att påverkas!
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oups, ja då ska du nog hoppa över bönorna, vi vill ju inte att du ska bli dålig när du äter!
      Än så länge ingen snö...

      Kramar

      Radera
  2. Tycker om att ni försöker äta vegetariskt minst en gång i veckan, det vet ni! :) Och i lergryta på det här viset låter ju chilin onekligen smarrig. Ska testas. Hoppas helgen varit bra, kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, we know:) Då hoppas vi att du gillar den lika mycket som vi gjorde.
      Absolut, det har den. Kramar

      Radera
  3. Nej ! Jag vill ha en dag till på helgen! Jag vill inte ha måndag i morgon! Men er vegetariska chiligryta kan jag tänka mig vilken dag som helst:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh... det kan vi nog inte göra något åt tyvärr... sorry:) Men grytan, den är din när som helst.

      Radera
  4. Låter gott! Och vilka söta virkade små hattar.
    Verkar som att vi haft tankeöverföring när vi också bloggat om lergrytemat idag, en timjansdoftande sjömansbiff för vår del blev det.
    Här vaknade vi till ett vitt Kungälv imorse men solen har ändå tittat fram och nu är ordningen med synlig asfalt så gott som återställd.

    En fin vecka till er med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de är väldigt fina, tror att Ankis mor har gjort dom för länge sedan.
      Se där ja, fler som kockar i lergryta, det är ett av våra favoritsätt att laga mat på, så bekvämt.

      Tack, detsamma

      Radera
  5. men sååå gulliga små virkade hattar ni har där då, är det sombreros till de små bönorna? :)

    ja, det här med snöstorm låter faktiskt inte alls lockande. eran gryta däremot kan jag absolut tänka mig, vi försöker ju också äta vegetariskt några gånger i veckan. och chiligrytor är ju aldrig fel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom söta, de små liven:) Kanske de skulle kunna vara, vi har mest haft dom som sombreros på tequilaglasen...:)

      Usch nej, vi tar också mycket hellre chili än snöstorm. Undrar om man kan byta?

      Radera
  6. och grattis till pizzavinsten!

    SvaraRadera
  7. Det där lät jättegott! Jag är verkligen superdålig på att laga vegetariskt, men får nog skylla på sambon lite där - han som nästan uteslutande lever på enbart kött och mer eller mindre vägrar äta något annat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då går ju en gryta som denna perfekt, de som vi käkar den vegetarisk och de som vill kan ha kött till, korv passar säkert riktigt bra.

      Radera
  8. Hatten av för er som, liksom jag, försöker äta vegomat minst en gång i veckan. Klimatsmart, gott och djurvänligt. Jag brukar hitta bästa inspirationen hos fina Amy. Hon gör alltid så goda maträtter tycker jag.

    Måndag imorgon ja. Näst sista veckan med mina tredjeårselever. Sedan är religonskurserna slut, åtminstone för de som skött sig. För andra kan det bli några "jobba-ifatt-för-att-jag-skolkat-för-mycket-och-gjort-för-lite-måndagar". Så hård fröken är jag. Inga betyg utan prestation. Den har svårt för sig får däremot extra mycket hjälp och kanske också lite extra kärlek av sin fröken. Men de som slarvar av lathet - sorry! Ingen pardon!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hatten av för oss alla tre då! Hos Amy kan man verkligen göra fina fynd, även Hovkonditorn har flera bra tips.

      Tycker du låter som en riktigt sund och rättvis lärare! Fler sådana, tack!
      Kramar till bästa läraren:)

      Radera
  9. Stort grattis till pizzavinsten!
    Böngrytor har jag inte testat i lergrytan. Eller kanske gjorde jag Charlottas bönchili i den. Detta låter helt underbart gott tycker jag. Med tanke på detta väder lär det dröja innan lergrytan göms undan till hösten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar!
      Precis, den där lergrytan blir ingen hyllvärmare i denna kylan:)

      Radera
  10. Så skönt att orka vara aktiv igen bland alla fina bloggar, däribland er. Ledsen att jag inte hört av mig på ett tag men jag har haft fullt upp med att transportera bort snor från näsa och lungor. Inte renovering men underhåll kan vi kalla det :-)

    Just chili är bra att göra vegetarisk variant av, tycker jag. Och så kom lergrytan till användning igen. Jag har sagt det förut och säger det igen, dags att åter införskaffa en sådan. Helt klart.

    Vi får väl se vad det blir av snön, lite ska visst komma längre norrut också. Hoppas det inte ställer till något med flygtrafiken så att Anki kommer iväg på sin resa!

    Sköt om er och kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men kära Lotta, du ska väl inte be om ursäkt för det, jisses människa du har ju varit dålig (och är väl fortfarande?). Skönt att se lite livstecken iaf:)

      Nu tar du och inköper en lergryta, annars ska vi se till att åtgärda det nästa gång vi besöker huvudstaden:) Hot, inget löfte...:):)

      Ja, det verkar som att det inte ska vara någon fara för resan efter vad de lovat nu, håll tummarna.

      Kramarna

      Radera
  11. Värmande chili skulle sitta fint i detta kalla väder :) Jag är nog inte alls van vid kyla och vill hela tiden ha varm, nästan het mat och så blir det en hel del varma drycker. Men vi trivs i Amsterdam och snart är ju våren här, förhoppningsvis. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det måste ju vara en otrolig omställning från värmen i Singapore! Men tänk, våren i Amsterdam med alla vackra blommor, framför allt tulpanerna, det måste ju vara härligt ändå:)
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!