söndag 20 januari 2013

Biff stroganoff

Vi har just avslutat kvällens middag och sitter här nu, "metta och tretta" för att bjuda er på lite middag. En klassiker med gamla ryska anor som tros ha dykt upp i en kokbok redan 1861 tänkte vi servera i vår egen lilla tolkning. Vilken Stroganoff som har gett namn åt denna berömda grytan finns det flera olika förslag på och ska man tro på "Rutiga kokboken" från ICA-bokförlag så var det en greve som var både enormt förmögen och slösaktig.
Nu är vi varken förmögna eller slösaktiga men vi äter gärna en Biff Stroganoff ändå, och just idag blir det på... (trumvirvel!) vildsvinskött:)
Ursprungsreceptet är med nötkött men har ni vildsvin så tycker vi absolut att ni ska kocka grytan på det för det blev mört och gott!
Servera gärna lite hackad salt- eller ättiksgurka och syltlök till, det sätter lite piff på rätten och ger den en lite pikant karaktär:


Biff stroganoff   2 port + matlåda
500 g vildsvinsrostbiff eller utskuren biff, innanlår eller benfri högrev av nöt
1 gul lök, hackad
salt och peppar
1 msk vetemjöl
5 msk tomatpuré
3 tsk fransk senap
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
½ dl sherry
Strimla köttet i ca 1 cm tjocka bitar, 4 cm långa.
Fräs lökhacket så det blir mjukt och gyllengult i smör, ta upp den.
Bryn köttet, och tillsätt lökhack, krydda med salt och peppar och strö i mjölet.
Blanda samman tomatpuré, senap och grädde och häll det i grytan tillsammans med crème fraiche och sherry.
Låt det hela sjuda på svag värme ca 15 minuter.
Smaka av och servera med ris eller potatis och grönsaker.
Hackade ättiksgurkor och syltlökar passar riktigt bra till .

Det blev en synnerligen lyckad kalkonmiddag i Köpingebro igår kväll, som prickarna över i:na (jodå det var mer än en prick) så serverades det två efterrätter! Först en ostbricka med supergoda ostar, bl.a St.Agur och en ny favorit från Cantadou med smak av basilika och gräslök. Till kaffet så bjöds det en frusen tårta som vi ska få receptet på så vi kan dela med oss till er av det, precis en sån där tårta som är perfekt att förbereda i god tid innan kalaset och som man aldrig kan ha för många receptidéer på.

Efter att ha njutit av så mycket gott igår så kändes det extra skönt och välbehövligt att snöra på vinterdojjsen efter söndagsfrukosten och ta en långpromenad. Ner om och kika i småbåtshamnen där isen låg på vattnet, och sen vidare genom staden och ut i andra änden för elvispsinköp. Väl hemma i köket igen så blev det lite korvtillverkning eftersom en ny kryddidé dykt upp i herr Mårtenssons huvud. Huruvida idén smakar bra vet vi inte än, korven har hängts på tork för att invänta en dust med rökeriet. En rapport är att invänta:)

Nu hoppas vi att vi får en bra vecka allihopa!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

14 kommentarer:

  1. Biff Stroganoff är så gott, det måste jag ta och göra snarast

    SvaraRadera
  2. Korv är alltid korv om än i konstgjort skinn. Gammalt bloggordspråk...

    Biff stroganoff förknippar jag så mycket med min pappa. När han var frisk gjorde han den underbaraste och lenaste stroganoff med dijåånnsenap (eller hur det nu var ni stavade det) och tomatpuré. Jag har alltid ris till men potatis är säkert lika gott. Eller päror som min morfar alltid sa. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :)
      Visst är det härligt att vissa rätter förevigt är förknippade med vissa personer, extra fint när det är någon som står nära.

      Kram till dej

      Radera
  3. Det var inte igår man fick i sig stroganoff inte. Risk för att efterapning sker inom kort är relativt stor ;)
    Tack för inspirationen som vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är väl också en sån där rätt som går vilse bland alla nya man vill prova, men det är ju hur gott som helst.
      Vassego, hoppas att det blir en smaklig efterapning:)

      Radera
  4. Mmm...gott med biffstroganoff! En av de mest populära maträtter i mitt hemland! :)
    Spännande med ny korvtillverkning! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunde väl nästan gissa det:)
      Detsamma hoppas vi du haft, kram

      Radera
  5. Dessa klassiker går inte av för hackor! Ser väldigt gott ut. Sherry låter inte dumt att ha i!
    Blev faktiskt erbjuden att köpa vildsvinskött (prisvärt då det kryllar av svin här just nu ;) i helgen, blev lite skeptisk men kanske ska ta erbjudandet ändå!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, de gör ju inte det, man får inte glömma bort dom gamla godingarna:)
      Tycker absolut att du ska testa vildsvinskött, ingen smak av vilt nästan (om man nu inte gillar det så mycket) och oerhört användbart.

      Radera
  6. Åh, det är så gott med biff stroganoff. Med vildsvin you say? Hm. Kanske... Jag är så bortskämd med pappas version av biff stroganoff att det är svårt att lämna fållan men man vet aldrig vad som kan hända! Kanske ska tipsa honom om att använda sherry?

    Ostbricka är perfekt som dessert, tycker jag. Hellre det än en massa sött, men om man får dubbelt upp så - varför inte :-)

    Kan inte Håkan fundera ut en korv med äpple? Äppelkorven jag åt på krogen förra veckan var så jä-a god. Fast ni kanske redan har testat med äpple som smaksättare? Vi får se vad som trollas fram ur korvärmen!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var det verkligen och sherryn gjorde säkert sitt till så tipsa du. Vildsvin absolut, bör absolut testas även det:)

      Vi kände likadant, why not, gotteligottgott!

      En korv med äpple, beställt! Ska se vad det kan bli, var den smaksatt på något vis eller bara med äpple?

      Kramarna

      Radera
  7. Stroganoff på vildsvin lät super:) Extra lyxigt!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!