söndag 3 februari 2013

Rökt vildsvinskorv

Då var det dags för den där utlovade rapporten från herr Mårtenssons senaste stoppning i korvstugan när en ny smakidé skulle testas. Det stod en slatt överbliven glögg i skafferiet och tog plats och istället för att hälla ut det i vasken så hällde vi det i korvsmeten med ett väldigt lyckat resultat.
Smaken av glögg tar absolut inte överhand, man känner av den precis lagom mycket där i bakgrunden så det är en korv som funkar året om, inte bara till jul.

Nu är det ju kanske inte var och varannan människa som har ett eget rökeri hemma, men ni kan ju höra er för om det finns något lokalt rökeri, en affär som själv röker produkter eller någon som har ett hobbyrökeri hemma. Där kanske ni kan lämna i era korvar för rökning om ni ger er på ett försök. För det gör ni väl?

Glöm nu inte bort att det är noga med hygienen när ni handskas med egen tillverkning! Vill du ha närmare beskrivning på hur det går till när vi stoppar korv så kika här.


Rökt vildsvinskorv   2 stycken korvar
500 g vildsvinskött
250 g späck
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
15 g nitritsalt
15 g socker
1 g nymald svartpeppar
1 dl glögg
svinfjälster
Lägg svinfjälsterna i blöt i kallt vatten i ca 1 timme.
Mal köttet tillsammans med späck, vitlök och lök ner i en skål.
Blanda ner salt, socker, svartpeppar och glögg, rör om väl (tänk på att du är noga med din handhygien!).

Ta upp fjälstret från vattnet och skölj det under rinnande, kallt vatten och trä det sedan på korvhornet.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 20 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och klipper sedan av.
Upprepa tills smeten är slut.
Ta tag i ändarna på korven, snurra runt dom och bind samman med bomullstråd, två knutar.
Häng korvarna på tork i ett dygn, gärna i ett svalt skafferi om du har det annars går det även bra att hänga dom i kylen.
Kallrök korvarna i 3-4 dygn.

Häromdagen upptäckte vi att vi har fått en gäst i vårt sovrum, en het liten rackare är det! Mitt i clivian växer det upp en chiliplanta från frön som Håkan stoppat ner i jorden, tydligen kan dom växa både här och där. Man kan ju undra vad den sett sen den växt upp, för lite generad har frukten börjat bli... Nu ser vi fram mot att få använda den så fort den har blivit tillräckligt röd.


Och kan ni tänka er, vår nästa resa är nu bestämd och bokad, dessa velpottor har lyckats bestämma sej! Vi kan nästan inte ens själva tro att det är sant men vi har en bekräftelse som säger att det är så.
Vi har baske oss rest land och rike runt i cyberspace den senaste veckan, från Ystad har vi farit till Rom, Budapest, Barcelona, Prag, Lanzarote, tillbaka till Rom, en sväng till London, åter till Prag, Barcelona och Budapest för att snart fortsätta till Lanzarote igen (mest för att det var bekvämast...).
Men till slut landade vi väldigt nöjda idag i Budapest. Visserligen har vi besökt staden en gång tidigare (läs här, här och här) men vi känner att vi inte riktigt blev färdiga med den då, det är helt säkert omöjligt att bli det på tre dagar. Det finns fortfarande saker att se och mat, vin och restauranger att besöka och nu börjar planeringen vart vi ska styra stegen när vi kommer dit.
Sitter ni på något bra tips på restauranger eller något annat som ni tycker att vi absolut inte får missa så bara släng in en kommentar, vi blir så tacksamma så!

Ha nu en fortsatt skön söndag och en bra ny vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

27 kommentarer:

  1. Glögg i korv kan jag tänka mig är gott. Jag har varit i Budapest en gång för herrans många år sen, då var vi där bara i två dagar då vi tågluffade. Minns badhuset som var en upplevelse i sig, då man badade naken. Vi tog på badkläderna i omklädeshytten och tog vår handduk, då kom stränga badtanten med ett lite förkläde som täckte brösten och nedre regionen fast den var bar på baksidan, bara ett tunt snöre. Och strängt sa hon till oss att ta av badkläderna. Det var både manliga och kvinnliga som badade...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Badhus där man badar naken?! Hrrmm nja det tål nog att fundera på... nej tror inte att det blir något besök där inte:) Bad har vi testat i Budapest men då var badkläderna tryggt på, man måste ju tänka på sina medmänniskor:)

      Radera
  2. Wow, vilken korv! Den ser så proffsigt gjort ut och låter otroligt gott! Ni måste börja sälja era korvar! Jag ställer mig först i kön om att köpa dem!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lana, så glada vi blir - mest Håkan som tar åt sig äran här, Anki fungerade mest som stöd...:)
      Okej, då vet vi vem som ska ha först plats om det blir aktuellt!

      Kramar

      Radera
  3. Tack för besöket inne hos oss! Alltid roligt när det kommer nya besökare och tittar in....
    Vad duktiga ni är som gör egen korv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för er kik här, välkomna tillbaka. Visst är det kul, gillar att hitta nya inspirationer, det kan man aldrig få för mycket av.

      Tackar, men det är inte så svårt som man kanske tror.

      Radera
  4. Imponerande att ni kom på tanken att slänga i glögg... för det är väl inte något normalt eller? Kanske har jag missat det, jag som inte äter kött.

    Ojoj, så himla spännande! Budapest är helt underbart. Varit där men minns inte namnen på restaurangerna... ni kommer att få det kanon! Önskar er en riktigt trevlig kommande vecka, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är det nog inte, vi har i alla fall aldrig hört talas om det. Men du vet när hjärnorna börjar snurra, då kan man inte stoppa:)

      Ja, visst är B. vackert, vi har redan kikat lite på några restauranger som låter väldigt intressanta...

      Vi hoppas du får detsamma,
      kramar

      Radera
  5. Det låter ju som nåt alldeles extra med glögg i korven.. Gott!
    Kul att kunna röka egen:)
    Ha en fin kväll
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev en riktigt bra smaksättare, vi har tur som kan röka på Håkans jobb:)

      Detsamma till dej,
      kram

      Radera
  6. Snacka om julkorv! Vilken bra idé! Glögg funkar i mycket, precis som coca cola som är fint att bräsera både lök och kött i. Innovativ matlagning är den bästa!

    Budapest vill jag gärna åka till. Vi planerade resa till Edinburg i dag, men knappast för maten utan för kulturen. Jag är ju Harry Potterfantast och vill gärna besöka cafeet där den första boken skrevs åtminstone delvis.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, både innan och efter tomtens besök.

      Edinburg har vi besökt och det är också en stad som vi gärna skulle vilja åka tillbaka till, så fint. Så spännande att följa i HP,s spår, vi gillar också de filmerna väldans mycket.

      Kramar

      Radera
  7. I'm impressed! Både korv och chili, nästa gång vill jag se en chilikryddad korv!

    SvaraRadera
  8. Budapest låter kul. Jag har aldrig varit där. Ha en fin start på veckan, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan absolut rekommendera den stan, du får hänga med på rapporten sen så får vi se om vi kan fresta dej:)

      Tack, detsamma till dej!
      Kramar

      Radera
  9. Låter gott! Jag gjorde aldrig egen korv i julas då barnen blev så sjuka. Men min bror gjorde en....:)
    Trevlig måndag Lena från make a ahead food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer en ny jul i år, det går fortare än man tror... Då får du ta nya tag!

      Radera
  10. jag borde också ge budapest en chans till, vi var ju bara där över natten i somras och jag blev mest imponerad över hur rent det var, men själva staden var jag inte så imponerad av så jag känner att jag borde åka dit igen och stanna lite längre :) har ni några dagar över tycker jag ni ska sätta er på ett tåg och åka till Balatonsjön, där är det mysigt!

    skönt att ni lyckades bestämma er till sist och hoppas ni får en bra vecka. kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska du absolut göra tycker vi, det fanns mycket att se om många restauranger med många goda rätter... Kommer ihåg din rapport från när ni var iväg i somras, det såg så härligt ut!
      Ja ,det känns väldigt skönt att få pusta ut...:)
      Kramar

      Radera
  11. Det va mig en redig körv! Coolt att slänga ner en slatt glögg och så blir det bra. Tänk om jag hade en egen rök... Bilden lockar verkligen till egna stordåd men jag kommer nog aldrig dit, tror jag. Jag imponeras men har inte riktigt rätta glöden och lusten för att göra egen korv.

    Grattis till både chili och bokad resa! Har aldrig varit i Budapest men vill gärna dit så jag lär konsultera er när det väl blir dags. Skönt att det första stora beslutet är gjort, nu är det mer finplanering som gäller :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kolla runt lite grann, det kanske finns någonstans du kan lämna i och få rökt. Annars kanske det är dags att fundera på en rök ute på landet? Nej, alla kan ju inte ha samma lust, dina lustar är inte så dumma dom heller:):)

      Men tackar! Det får du så gärna göra så, en rapport lär komma här i alla fall, minst en...

      Kramarna

      Radera
  12. Åh, Håkan du är vår korvguru! Hur god ser inte vildsvinskorven ut?! Glögg i var minsann nytänkande.
    Vad kul att ni bokat resa. Budapest igen låter som ett bra val. Jag skulle också vilja åka dit. Varför har man inte både mer tid och pengar så man kan göra allla resor man vill...

    Lördagen blev toppen! Lowe var så nöjd, ja är fortfarande får jag säga. Nu laddar vi om inför nästa lördag. Jag lovar er en bild på fjäderboan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för komplimangen, nu byter jag titel till korvguru:) Ja, det gäller att ta vara på överblivna slattar och tänka till lite.

      Nej precis, mer tid och pengar hade inte varit fel, det önskar nog de flesta. Det finns ju så många ställen att besöka, Budapest blev vi väldigt förtjusta i.

      Härligt att se ert mellofirande, vi ser fram mot boabilden då!

      Kramar

      Radera
  13. Den såg riktigt fin och god ut! Kan man beställa så där en 25 kg?? ;-)
    Jag har faktiskt varit i Budapest två gånger men den stan tål att besöka många gånger. Saluhallen är en klar favorit men där har ni säkert varit, vi får prata lite Mer Budapest när Vi ses. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar! Ja, det ska väl gå att ordna, till rätt pris så:)
      Visst tål den många besök, saluhallen var vi inne i men ska absolut gå dit denna gången också. Japp, vi antecknar Budapest på samtalslistan!

      Kramrar

      Radera
  14. kul med ny tänk de där med glögg mmmm

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!